Terugblik | Hoe Verstappen een geldboete kreeg en Hamilton werd gediskwalificeerd Formule 1
Formule 1

Terugblik | Hoe Verstappen een geldboete kreeg en Hamilton werd gediskwalificeerd

Terugblik | Hoe Verstappen een geldboete kreeg en Hamilton werd gediskwalificeerd

Wat beloofde een spannende zaterdag te worden in Brazilië, werd ook een spannende dag. Zowel Red Bull Racing als Mercedes moesten zich vanmorgen vroeg (lokale tijd, red.) melden bij de stewards. Max Verstappen zou namelijk aan de haal zijn gegaan met de auto van Lewis Hamilton, die ervan werd verdacht met een illegaal DRS-klepje rond te rijden die verder openging dan toegestaan.

Al na de kwalificatie op vrijdagmiddag werd duidelijk dat er iets niet helemaal aan de haak was bij de auto van Hamilton. Het klepje in de achtervleugel van de Mercedes dat in een DRS-zone open mag, ging verder open dan de toegestane 85 millimeter. Dat was Red Bull niet onopgemerkt gebleven, want direct na de kwalificatie stapte Verstappen op de auto van Hamilton af in parc fermé. De Nederlander bekeek de achterkant even goed en raakte het zelfs even kort aan.

Dat bekijken en aanraken was niet slim van Verstappen, want in parc fermé zijn alleen nog de officials bevoegd om de auto's te inspecteren. Daardoor werden zowel Hamilton als Verstappen op het matje geroepen door de FIA. Op de vrijdag werd er al her en der gesproken, maar tot een echte conclusie kwam het nog niet. De stewards wilde Verstappen en Mercedes graag op de zaterdagochtend spreken.

Verstappen in alle vroegte naar stewards

Al om half 10 lokale tijd (13.30 uur Nederlandse tijd, red.) moest Verstappen zich melden bij de stewards. Na een kwartier was hij ook alweer vertrokken. 'Ik kan er nu niets over zeggen, we zien het wel', zei de Red Bull-coureur tegen Telegraaf-verslaggever Erik van Haren. Een uur later was het de beurt aan Mercedes. Dat gesprek duurde wat langer, bijna een uur. Daarna was het vooral wachten geblazen.

Dat wachten duurde enorm lang, want lange tijd lieten de stewards niks van zich horen. De verwachting was dat het voor de tweede vrije training wel bekend zou worden gemaakt, maar dat was niet het geval. De FIA koos ervoor om het pas na de tweede vrije training te doen. Daardoor reed Hamilton met een nieuwe achtervleugel, die wel identiek was aan de oude, omdat die bij de stewards was. Wel hield Hamilton zijn DRS-klepje dicht.

Verstappen krijgt boete, Hamilton gediskwalificeerd

Het moment van de waarheid kwam iets meer dan een halfuur na de tweede vrije training. Verstappen kreeg te horen dat hij een boete krijgt van 50.000 euro en geen gridstraf voor het bekijken en het aanraken van de achtervleugel van Hamilton. De stewards hebben geconstateerd dat dit is gedaan door Verstappen, en willen hem op deze manier een waarschuwing afgeven dat dit niet de bedoeling is. Ook zou hij niks hebben kunnen veranderen aan de auto van de Brit.

Daarmee nam de spanning bij Hamilton en Mercedes toe, want hun argument dat Verstappen de achtervleugel zou hebben bewogen is op die manier ook meteen ontkracht door de FIA. Nog geen halfuur later volgde het volgende besluit, en dat was dat Hamilton inderdaad met een illegaal DRS-klepje reed en dus wordt gediskwalificeerd van de kwalificatie. Daarmee start hij de sprintrace achteraan, waar Verstappen zijn voordeel uit kan halen. Hamilton zal zichzelf vooral moeten gaan herpakken.

Brazilië beleefde spannende zaterdag door Verstappen en Hamilton

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws