Tung zag opnieuw Verstappen-masterclass: 'Hij doet het gewoon' Formule 1
Formule 1

Tung zag opnieuw Verstappen-masterclass: 'Hij doet het gewoon'

Tung zag opnieuw Verstappen-masterclass: 'Hij doet het gewoon'

Coureur en Viaplay-analist Ho-Pin Tung merkte op dat Max Verstappen zijn overwinning in Zandvoort niet cadeau kreeg en dat hij 'het alsnog gewoon deed'. De Nederlander is zeer onder de indruk van de tweevoudig wereldkampioen, die niet onder de druk van zijn thuispubliek en de chaotische omstandigheden bezweek. Voor de derde keer op rij pakte Verstappen de zege van zijn thuisrace.

Aan het begin van de race begon het opeens te regenen, waarna het druk werd in de pitstraat en de vooraf gemaakte strategische plannen direct de prullenbak in konden. Al na een aantal rondjes begon de zon weer te schijnen en konden de coureurs terug naar binnen voor slicks. Later in de race kwam het opnieuw met bakken uit de hemel. Ondanks de chaos hield Verstappen zijn hoofd koel en pakte hij zijn negende opeenvolgende zege. 'Bijzonder aspect van deze race: degene die aan de leiding rijdt, heeft het doorgaans het moeilijkst in regenachtige omstandigheden. Dit komt doordat zij als referentie dienen voor de rest van het veld', begint Tung in zijn terugblik bij NU.nl.

'Hoewel we vaak spreken over de spray die door leidende auto's wordt veroorzaakt en het zicht sterk vermindert, doel ik hier op directe gevechten. Je focust altijd op de auto recht voor je', legt Tung uit. 'Wanneer die auto een bocht nadert, moet de coureur als eerste beslissen waar hij gaat remmen, hoe intensief hij moet remmen en met welke snelheid hij de bocht in gaat. Het komt ook vaak voor dat als de leidende auto een kleine fout maakt en in het grind belandt, de auto's erachter ook van de baan raken. Verstappen leidde het grootste deel van de race, maar maakte in deze natte omstandigheden geen fouten.' De Grand Prix van Nederland was opnieuw een geval waarin iedereen vooraf al zei dat Verstappen zou gaan winnen.

Tekst gaat verder onder de foto

Tung zag opnieuw Verstappen-masterclass: 'Dit onderstreept dat hij momenteel ongeëvenaard is'
Verstappen pakte zijn negende opeenvolgende zege in Zandvoort. (Foto: Red Bull Content Pool/Getty Images)

Hoewel hij inderdaad de favoriet was, kreeg hij de zege niet cadeau. 'Hij heeft er wel hard voor moeten werken. Het meest opmerkelijke moment van de race was voor mij de ronden na de eerste pitstop. Die waren van ongekende klasse. Hij was ongeveer 2,5 seconden per ronde sneller dan Pérez en haalde tegelijkertijd andere auto's in. Dat was het moment waarop duidelijk werd dat hij wist dat hij moest pushen', zegt de coureur. 'Horner noemde na de race dat Verstappen een wedstrijd als geen ander kan analyseren, en dit is waar hij naar verwees. Verstappen begreep dat die periode cruciaal was, dat hij daar de race kon keren en kon winnen als hij dichtbij Perez kon komen. Hierdoor creëerde hij niet alleen een kans om op de baan aan te vallen, maar ook om strategisch voordeel te behalen.'

'Dit onderstreept nogmaals dat Verstappen momenteel ongeëvenaard is'

In de regen zijn er vanzelfsprekend veel meer risico's dan tijdens droog weer, maar dat leek Verstappen niet van zijn stuk te brengen. 'Het grootste tijdsverschil wordt gemaakt bij het ingaan van bochten, wat agressiviteit vereist. Later remmen is daarbij cruciaal, maar als je te ver gaat en buiten de droge racelijn komt, verlies je de controle over je auto. Dit onderstreept nogmaals dat Verstappen momenteel ongeëvenaard is. Het is altijd zeer beheerst. Hij doet het gewoon', looft Tung. De race in de duinen werd kort onderbroken door een rode vlag vanwege de crash van Guanyu Zhou. Het begon opeens te plenzen, en het was flink glad in de eerste bocht.

Tekst gaat verder onder de foto

Tung zag opnieuw Verstappen-masterclass: 'Dit onderstreept dat hij momenteel ongeëvenaard is'
In de slotfase was het circuit behoorlijk nat en glad. (Foto: Mercedes AMG F1)

Zo'n onderbreking kan voor de coureurs erg vervelend zijn, omdat ze tijdelijk uit hun concentratie worden gehaald en daarna opnieuw de motivatie moeten vinden en zich klaar moeten maken voor de herstart. 'Je hebt geen idee hoe de omstandigheden zijn veranderd, want je hebt de baan niet zien evolueren', zegt Tung. 'Bij de Tarzanbocht moet je dan beslissen wanneer je moet remmen, met koude remmen en banden. Je weet dat Alonso een goede herstart had. Als je te vroeg remt, kan hij je inhalen. Als je laat remt, moet dat met hogere remdruk, wat het risico op blokkerende wielen vergroot. Als dat gebeurt, is er weinig uitloopruimte op Zandvoort en vlieg je er waarschijnlijk af, zoals we eerder hebben gezien.'

Tung onder de indruk van Zandvoort: 'Dat is uniek en zie je alleen hier'

De zege van Verstappen was voor de Nederlandse fans natuurlijk de kers op de taart. Het feestje was in 2023 nog groter dan tijdens de voorgaande edities. 'We zijn natuurlijk enigszins chauvinistisch omdat we uit Nederland komen. We vinden het evenement prachtig en zijn hier op dit circuit opgegroeid. Andere coureurs die ik dit weekend sprak, vinden het - naast het feit dat de baan geweldig is om op te rijden - ook een fantastisch evenement', benoemt Tung. 'Met de fans en de goed georganiseerde sfeer. Het is in korte tijd echt een populair evenement geworden', gaat hij verder. 'Dit is behoorlijk indrukwekkend, echt knap. Buitenlandse coureurs die hier zijn, kijken hun ogen uit. Ik stond op de startgrid en keek naar de lange tribune met vlaggetjes en André Rieu. Iedereen keek met verwondering toe. Dat is uniek en zie je echt alleen op Zandvoort.'

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws