Hamilton pakt op dominante wijze pole in Qatar, Verstappen op afstand naar P2 Formule 1
Formule 1

Hamilton pakt op dominante wijze pole in Qatar, Verstappen op afstand naar P2

Hamilton pakt op dominante wijze pole in Qatar, Verstappen op afstand naar P2

Tijdens de kwalificatie op de vrijdag heeft Hamilton wederom pole position gepakt. Op het circuit van Losail toonde de Brit zich enorm sterk. Max Verstappen deed wat hij kon maar kwam niet verder dan de tweede plek. Valtteri Bottas complementeert de top drie. Verder kende Q2 verrassende afvallers, waaronder de Red Bull van Sergio Pérez en de Ferrari van Charles Leclerc.

In de eerste run van Q1 is het Hamilton die als eerste van de twee titelkandidaten een tijd neerzet. Met een 1.22,019 snelt hij naar de eerste tijd, waarna Verstappen aansluit op P2 met twee tienden achterstand op de Mercedes. Bottas plakte er echter een tweede ronde achteraan en snelde daarmee naar de eerste tijd, met een minimale voorsprong op zijn teamgenoot. Ook Verstappen ging voor een tweede run en pakte de tijd van de Fin, waarmee de top drie binnen 0,03s van elkaar staan.

Verder valt op dat verschillende rijders moeite hebben met de track limits, waar onder andere Norris en Leclerc hinder van ondervonden. Laatstgenoemde staat daarmee even op de rand van uitschakeling in Q1. In zijn laatste run weet hij zich echter uit de gevarenzone te rijden. De afvallers zijn daardoor de Hazen, beide Alfa's en ook Nicolas Latifi redde de eerste schifting niet. Uiteindelijk is Hamilton de snelste in Q1, nadat ook hij nog een tweede run neerzette en daarmee een kleine tiende sneller was dan Verstappen.

Verrassende afvallers, Hamilton snelste in Q2

Ook in Q2 is het de Brit die als eerste een tijd neerzet, ditmaal op de gele band, en wederom kan de Nederlander niet over de tijd van de regerend wereldkampioen komen. Hij sluit aan op P2, met drie tienden achterstand op de Mercedes. Deze wordt afgepakt door Pierre Gasly, die in tegenstelling tot de auto's om hem heen op de rode band naar buiten is gereden en zichzelf met een minimale marge voor de Nederlander weet te rijden.

Wederom is het Leclerc die het moeilijk heeft en na de eerste runs terug te vinden is op P15. Ook Pérez en en de McLarens staan in de gevarenzone na de eerste runs. Van deze jongens is het alleen Norris die zichzelf naar Q3 heeft weten te rijden. De andere jongens zijn net als de Brit op softs naar buiten gegaan, maar weten het niet voor elkaar te boksen en vallen daarmee verrassend genoeg af. Samen met hen blijven ook Russell en Stroll achter in Q2, die door Hamilton als snelste werd afgesloten.

Hamilton pakt poleposition, Verstappen naar P2

De Mercedessen nemen het voortouw tijdens de laatste sessie en gaan als eerste naar buiten om een tijd te zetten. Het is Hamilton die als eerste een tijd neerzet, waarna Bottas aansluit op twee tienden. Verstappen split de beide Mercedes-mannen en pakt P2 met anderhalve tiende achterstand op de Brit. Nu Pérez is achtergbleven in Q2 zullen de Alpha Tauri’s Verstappen nog ondersteuning kunnen bieden. Met Gasly op P4 na de eerste run doet hij wat Red Bull nodig heeft.

Met iets minder dan vier minuten op de klok is het Hamilton die als eerste naar buiten gaat voor zijn laatste run. De Brit is alleen al in de eerste sector drie tienden sneller dan in zijn eerste run en zet deze lijn door in de rest van de ronde, waarmee hij zijn tijd met vier tienden weet te verbeteren. Bottas weet deze tijd niet meer te verbeteren en hoewel Verstappen wel iets sneller is dan in zijn eerste run, weet hij de pole niet af te pakken en dus toont Hamilton zich de snelste op zaterdag.

Live F1 15.00u | Kwalificatie Grand Prix van Qatar

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws