Verstappen houdt Sainz in slotfase GP Canada achter zich en wint voor zesde keer in 2022 Formule 1
Formule 1

Max Verstappen heeft de Grand Prix van Canada op zijn naam weten te schrijven. De coureur van Red Bull Racing wist na een safety car-periode Carlos Sainz knap achter zich te houden om zo zijn zesde overwinning van het 2022-seizoen te pakken. Lewis Hamilton eindigt als derde, terwijl Charles Leclerc vijfde eindigt na gestart te zijn vanaf P19.

Verstappen was direct goed weg tijdens de start en behield zijn koppositie. Alonso en Sainz sloten vervolgens aan, terwijl Hamilton aan het bakkeleien was met Kevin Magnussen voor P4. De Mercedes-coureur verdedigde zijn plek met succes in bocht 3. Wel was er een beetje contact tussen de twee heren, waardoor de zijkant van de voorvleugel van Magnussen beschadigd raakte.

Aan het einde van de derde ronde van de race sloeg Sainz met succes toe bij Alonso. Met behulp van de DRS passeerde de Ferrari-coureur zijn landgenoot op het lange rechte stuk voor de laatste chicane. Hierdoor steeg Sainz naar P2. Hierna probeerde Hamilton aan te sluiten bij Alonso, maar de Alpine-bolide was te snel op de rechte stukken. In de tussentijd was de voorsprong van Verstappen al ruim drie seconden.

Pérez valt uit met motorproblemen

In ronde 8 van de race sloeg plotseling het noodlot toe voor Pérez. De Red Bull-coureur reed ineens langzaam rond. De Mexicaan zei over de boordradio last te hebben van motorproblemen. Hierdoor was hij genoodzaakt om zijn RB18 te parkeren uitkomend van bocht 8 en zodoende viel hij uit. Om de auto veilig achter de muur te plaatsen, werd een virtual safety car-periode uitgeroepen.

Verstappen gebruikte dat moment om naar binnen te gaan voor een bandenwissel. Hij verruilde zijn mediums voor harde banden en ook Hamilton deed dat. Sainz en Alonso reden door en namen zo de kopposities over. In ronde 15 ging Verstappen voorbij aan Alonso voor de tweede plaats, maar laatstgenoemde moest dus nog zijn eerste bandenwissel doen. Het gat tussen Sainz en Verstappen was na de inhaalactie een kleine zes seconden.

Schumacher ook in de problemen

Pérez was niet de enige met problemen. In ronde 20 viel namelijk ook Mick Schumacher uit, tevens op dezelfde plek als de Red Bull-coureur. Tijdens de terugschakelen leek zijn Haas-bolide niet meer te willen reageren, waardoor een vroegtijdig einde aan de race van Schumacher een feit werd. Wederom werd een virtual safety car-periode uitgeroepen, waar Sainz gebruik van maakte door zijn banden te verwisselen. Alonso bleef opnieuw doorrijden.

Of de strategie van de Spanjaard de juiste was, was nog maar de vraag. Sainz had niet lang nodig om voorbij te gaan aan zijn landgenoot en in ronde 23 ging ook Hamilton voorbij aan zijn oud-teamgenoot en rivaal. Dat gebeurde op het lange rechte stuk, waar Hamilton met behulp van de DRS voorbijging aan Alonso. Laatstgenoemde zakte terug naar plek vier.

Alonso ging uiteindelijk in ronde 29 naar binnen voor zijn bandenwissel van de mediums naar de harde banden. Hij zakte terug naar de zevende plaats in de wedstrijd, achter Leclerc en Alpine-teamgenoot Esteban Ocon. Ondertussen reed Sainz naar Verstappen toe. Waar het gat voor ronde 30 nog boven de negen seconden was, was het in ronde 38 gekrompen tot zeven seconden. Verstappen zei problemen met de grip van de achterbanden te kennen.

Verstappen komt Hamilton tegen, Tsunoda crasht

Leclerc ging in ronde 42 voor zijn pitstop, maar deze verliep niet zoals gewenst. Zijn linker achterband werd in eerste instantie niet goed op zijn auto gemonteerd, waardoor zij, bandenwissel langer duurde. Een ronde later ging ook Verstappen naar binnen en hij kwam achter Hamilton terug op de baan. De Engelsman gooide de deur aan de buitenkant van bocht 1 wel gesloten voor Verstappen, waardoor hij bijna op het gras kwam. Nog diezelfde ronde haalde de Nederlander zijn oud-titelrivaal in op het lange rechte stuk.

Yuki Tsunoda ging in ronde 48 naar binnen voor een bandenwissel. Hoewel deze goed verliep, was het de gebeurtenis na zijn pitstop die belangrijk was. Uitkomend van de pitstraat verremde de Japanner zich en belandde hij zo in de muur aan de buitenkant van bocht 1. Hierdoor werd de safety car de baan op gestuurd en Sainz besloot dat te gebruiken om een pitstop te maken. Hij verruilde zijn eerdere set hards voor een nieuw set van dezelfde banden.

Sainz haakt aan bij Verstappen

De race werd hervat in ronde 54. Bij de herstart behield Verstappen zijn positie ten opzichte van Sainz, terwijl ook Hamilton voor teamgenoot George Russell wist te blijven. Sainz bleef in de ronden na de herstart binnen een seconde van Verstappen en kon zo gebruikmaken van de DRS. De Ferrari was alleen niet snel genoeg op de rechte stukken om daadwerkelijk potten te breken ten opzichte van de Nederlander. Leclerc klom ondertussen van P7 naar P5, voorbij aan beide Alpine's.

Hoewel Sainz na de safety car-periode iedere ronde wel binnen de DRS zat van Verstappen, kon hij geen serieuze poging doen om de leiding over te nemen. Zodoende won Verstappen wederom in het 2022-seizoen, met ditmaal Sainz achter zich op de tweede plaats. Hamilton rondt het podium af met een derde plek. Leclerc kwam knap terug van P19 door als vijfde over de eindstreep te komen, achter Russell.