Voorbeschouwing virtuele 24 uur van Le Mans | Verstappen wil revanche na woede-uitbarsting Formule 1
Formule 1

Voorbeschouwing virtuele 24 uur van Le Mans | Verstappen wil revanche na woede-uitbarsting

Voorbeschouwing virtuele 24 uur van Le Mans | Verstappen wil revanche na woede-uitbarsting

Dit weekend staat alweer een nieuwe editie van de virtuele 24 uur van Le Mans op het programma. Max Verstappen is namens Team Redline van de partij, net als twee jaar geleden. Toen reed Verstappen samen met Lando Norris in één team, maar bij deze wedstrijd is de McLaren-coureur niet aanwezig. Toch zijn er verder genoeg namen om op te letten en in deze voorbeschouwing van F1Maximaal kom je alles te weten over de aankomende virtuele 24 uur van Le Mans.

Het is voor de tweede keer dat de virtuele 24 uur van Le Mans wordt gehouden op de software rFactor 2. Deze werd in 2020 in het leven geroepen, nadat de echte 24 uur van Le Mans werd uitgesteld als gevolg van de coronapandemie. Op deze manier konden de coureurs alsnog deelnemen aan de oudste en meest prestigieuze race van de wereld. Alle rijders kunnen namelijk meedoen vanuit huis en hoeven op die manier niet bij elkaar te komen. Vorig jaar is er geen online editie gehouden.

Hoe werkt de virtuele 24 uur van Le Mans?

Elk team heeft vier coureurs ter beschikking voor de virtuele 24 uur. Zo zit Verstappen in een team met Felix Rosenqvist, Maximilian Benecke en Atze Kerkhof. Bij elk team moeten er minimaal twee coureurs meedoen die staan ingeschreven bij de FIA. Ook is het belangrijk om te weten dat een coureur tijdens de race geen langere stint mag rijden dan vier uur met een totaal van zeven uur. Ook is het verplicht om pitstops te maken voor brandstof, banden en een rijderswissel.

Verder zal er net als in de vorige editie in twee verschillende klassen worden gereden, namelijk de Le Mans Prototype (LMP) en Grand Touring Endurance (GTE). Elk LMP-team rijdt met een Oreca 07 en GTE-teams kunnen kiezen uit een Porsche 911 RSR, BMW M8, Ferrari 488 GTE, Corvette C8.R of Aston Martin Vantage. In totaal doen er vijftig teams mee, waarvan 29 in de LMP-klasse en 21 in de GTE-klasse. Verstappen zien we verschijnen in de LMP-klasse namens 123 Team Redline.

Om alles in goede banen te leiden is Eduardo Freitas, racedirecteur van het FIA World Endurance Championship, aangesteld. Met zijn twintig jaar ervaring is hij geen onbekende voor de autosportwereld. Gedurende de 24 uur is het de taak van Freitas om ervoor te zorgen dat de virtuele race soepel verloopt. Voor de coureurs staat er namelijk een hoop op het spel, en wel een prijzenpot van 220.000 euro. Dat zal vooral voor de wat onbekendere rijders erg interessant zijn.

Wat voor coureurs doen er mee?

Tijdens de allereerste editie zagen we veel bekende namen aan de start van de 24 uur durende race. Zo deed Pierre Gasly mee voor Veloce eSports 1 en zat hij daarmee in een team met Jarno Opmeer. De Nederlandse simracer won zowel vorig jaar, namens Mercedes, als het jaar daarvoor, namens Alfa Romeo, de Formula 1 Esports Series. Daarvoor heeft Opmeer in het juniorenprogramma van Renault (tegenwoordig Alpine, red.) gezeten. Ook tijdens de komende 24 uur is hij weer van de partij.

Verder zagen we vorig jaar namen als Giedo van der Garde, Jenson Button en Charles Leclerc op het online circuit, en dat is nog maar een kleine greep. Dit jaar zijn er een stuk minder bekende namen te zien. Wel zullen naast Verstappen nog Bent Viscaal (Floyd ByKolles-Burst) en Beitske Visser (MAHLE RACING TEAM) meedoen aan de virtuele 24 uur van Le Mans. Visser eindigde vorig seizoen als achtste in de W Series, terwijl Viscaal niet verder kwam dan een veertiende eindklassering in de Formule 2.

Waar eindigde Verstappen vorige editie?

In de allereerste editie wist het team van Verstappen zich te kwalificeren als vijfde voor de virtuele 24 uur van Le Mans. Een goede uitgangspositie voor de race, en dat bleek ook maar weer, want in het eerste gedeelte van de race lag Team Redline op koers voor een eerste plaats. Toen ging het abrupt mis, want Verstappen werd rond middernacht aangetikt door een andere coureur na problemen met de servers. Daardoor crashte de Nederlander en dat zorgde voor een kleine woede-uitbarsting.

Toch besloot Team Redline uiteindelijk om nog een nieuwe poging te wagen, nadat bekend werd dat er wat problemen zouden zijn opgelost. Een eventuele kans op een overwinning was toen allang vervlogen. Op dat moment kwamen zowel Verstappen als Norris ook niet meer in actie voor het team. Uiteindelijk kwam het team dan ook niet verder dan plek 25 in het eindklassement, terwijl het juist zo goed begon aan de 24 uur.

Het was het Rebellion Williams eSports-team dat er vandoor ging met de overwinning in de LMP-klasse. Met Louis Delétraz hadden zij een bekende uit de Formule 2. In de GTE-klasse was het Germany Porsche eSports Team de snelste. Voor Verstappen zal dat allemaal weinig hebben uitgemaakt. De Red Bull-coureur zal vooral zijn zure nasmaak willen wegspoelen in de tweede editie van de virtuele 24 uur van Le Mans.

Wanneer is de virtuele 24 uur van Le Mans te zien?

Op vrijdag 14 januari starten de coureurs allereerst aan een kwalificatie om 19 uur Nederlandse tijd. Deze zal de startopstelling bepalen voor de race, die zal starten op zaterdag 15 januari om 14 uur Nederlandse tijd. Pas op zondag 16 januari om 14 uur Nederlandse tijd weten we wie de virtuele 24 uur van Le Mans heeft gewonnen. Niets missen van de verrichtingen van Verstappen? Middels een liveblog die op zaterdag 15 januari rond 13.00 uur zal verschijnen houden we alles bij op F1Maximaal.

Rick Pasker (Twitter: @RickPasker | e-mail: r.pasker@f1maximaal.nl)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws