Voormalig ontwerper McLaren: 'Verkies Newey met straf boven elke andere F1-ontwerper' Formule 1
Formule 1

Voormalig ontwerper McLaren: 'Verkies Newey met straf boven elke andere F1-ontwerper'

Voormalig ontwerper McLaren: 'Verkies Newey met straf boven elke andere F1-ontwerper'

Steve Nichols, voormalig ontwerper van onder andere McLaren, denkt dat het onbegonnen werk is voor de concurrentie om Red Bull Racing en Max Verstappen een halt toe te roepen. De Amerikaan weet dat de Oostenrijkse renstal met Adrian Newey een hele grote troef in handen heeft waardoor het team ook in moeilijke situaties, zoals een straf voor het overschrijden van het budgetplafond, onverslaanbaar zal zijn. Nichols denkt dan ook dat Red Bull ongeslagen zal blijven, iets wat McLaren in 1988 net niet lukte.

Nichols heeft zelf ook een schat aan ervaring als het op de Formule 1 aankomt. De Amerikaan werkte als ontwerper samen met Newey bij het team van McLaren. Nichols is samen met Gordan Murray verantwoordelijk geweest voor het dominante seizoen van McLaren in 1988. Het team lag op koers, net zoals Red Bull nu, om iedere race van het seizoen te winnen, maar het ging mis in Italië. Gerhard Berger, die destijds voor Ferrari reed, liet de Tifosi juichen.

Voor Red Bull ging het wel goed op Monza, maar Nichols had al alle vertrouwen in de Oostenrijkse renstal. 'Je staat tegenover Adrian, die al ervaring had met grondeffectauto's lang geleden', zegt de voormalig ontwerper bij Top Gear. De vermindering van de windtunneltijd zat Newey niet in de weg. 'Als het aan mij lag, zou ik Adrian kiezen boven elke andere ontwerper op de pitstraat, zelfs met die straf. Max Verstappen is ook een briljante coureur: dat is het soort combinatie dat nodig is om wereldkampioenschappen te winnen.'

Nichols had in zijn tijd bij McLaren natuurlijk de beschikking over Ayrton Senna en Alain Prost. De Amerikaan weet door die ervaring wat er nodig is om een haast onverslaanbaar duo, wat Red Bull nu heeft met Verstappen en Newey, te verslaan. 'Het is niet goed genoeg om net zo'n goede prestatie te leveren als het beste team ter wereld, je moet twee keer zo goed presteren als je ze wilt inhalen. En dan wil je ze voorbijstreven. Dus je ziet hoe enorm de taak is. Op sommige manieren blijft de Red Bull-dynastie voortbestaan.'

Blijft Red Bull wel ongeslagen? 

Op Monza had de Tifosi veertien ronden lang de hoop dat Ferrari een ongeslagen seizoen van een concurrent opnieuw kon voorkomen. Nu kijkt de rest van de concurrentie vooral naar de volgende race in Singapore, waar de races vaan onvoorspelbaar zijn. Nichols ziet het als ijdele hoop. 'De manier waarop de dingen dit jaar gaan, lijkt het erop dat dit wel eens zou kunnen gebeuren. Dat zou natuurlijk een geweldige prestatie zijn', aldus de voormalig ontwerper.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws