Vrijdag GP Singapore 2022 | Verstappen en Red Bull opgeschrikt door budgetoverschrijding Formule 1
Formule 1

Vrijdag GP Singapore 2022 | Verstappen en Red Bull opgeschrikt door budgetoverschrijding

Vrijdag GP Singapore 2022 | Verstappen en Red Bull opgeschrikt door budgetoverschrijding

De winterstop van de Formule 1 is nu al een tijdje aan de gang en dat betekent dat de fans van de sport niet al te lang meer moeten wachten op de eerstvolgende Grand Prix. Wel heeft de koningsklasse van de autosport weer een interessant seizoen achter de rug met mooie races, controverses en politieke spelletjes. F1Maximaal neemt u gedurende de lange periode zonder Formule 1-races mee langs de meest interessante Grand Prix-weekenden van 2022. In deze editie staat de vrijdag van de Grand Prix van Singapore centraal.

Het weekend waarin Max Verstappen zijn eerste poging tot titelprolongatie kon doen, was aangebroken. Dat was echter niet het grootste nieuws waarmee de Formule 1 aankwam in Singapore. Nee, het was dat Red Bull Racing, het team van Verstappen, in 2021 het budgetplafond had overschreden. Officieel was het nog niet, maar waar rook is, is vuur, zal men hebben gedacht.

Red Bull ontkende stellig schuldig te zijn aan een overschrijding van het budgetplafond in het jaar dat Verstappen zijn eerste titel won. De FIA bracht een statement naar buiten dat het nieuws op dat moment vooral nog giswerk en speculatie was. Mercedes en Ferrari waren al zo ver dat ze het hadden over zware straffen, ook als er sprake was van slechts een kleine overtreding.

Verstappen moet minimale marge toegeven op Hamilton in VT1, Ferrari bovenaan in VT2

Het was ook nog tijd om de baan op te gaan voor de eerste twee vrije trainingen van het weekend op het Marina Bay Street Circuit. Het resultaat van VT1 voelde een beetje als vanouds aan, met de eerste twee plekken bezet door Lewis Hamilton en Verstappen. Eerstgenoemde was de snelste, zij het met een minimale marge van 84 duizendsten van een seconde. Charles Leclerc werd derde op vier tienden achterstand.

In de tweede vrije training was het beeld weer wat meer zoals we vaker zagen in 2022. De Ferrari's waren de snelste in een sessie die er resultaattechnisch niet toedoet. Carlos Sainz eindigde bovenaan met een voorsprong van twee tienden op Leclerc. George Russell werd derde voor Verstappen, die ruim drie tienden moest toegeven op Sainz.

Red Bull 'in de war', Mercedes kan erbij zitten, Ferrari ziet nog tijd liggen

Verstappen sprak na afloop van een rommelige tweede vrije training. Hij stond immers lang binnen, omdat zijn team veel moest aanpassen aan zijn RB18. Maar het einde van de wereld? Dat was het zeker niet, volgens de Nederlander. 'Het is hier belangrijk om snel over één ronde te zijn. We zullen veel dingen analyseren. We hadden daarnaast nog wel een long run in de eerste vrije training, dus het is niet het einde van de wereld. En winnen we niet, dan winnen we niet.'

Helmut Marko zag ook dat het nog niet helemaal goed ging voor zijn team, maar hield goede hoop. 'De tijden die Max wist te rijden in die paar ronden waren best oké. Als we de problemen onder controle krijgen dan doen we weer vooraan mee. Er waren zeker wel veel problemen en, zoals ik al zei, deze problemen waren anders bij beide coureurs. Het probleem bij Max was dat de veranderingen in de afstelling gewoon niet lukten. Er ging iets mis tijdens alle aanpassingen.'

Mercedes kende daarentegen een over het algemeen positieve dag. Teambaas Toto Wolff zag de concurrentie dan ook ploeteren. 'Ik denk dat Red Bull een beetje in de war was. Ik weet niet of dat wat ze gedaan hebben verstandig was.' Wolff was wel van mening dat Mercedes mede daardoor er goed bij kon zitten. 'Ik denk dat we mee kunnen doen in de strijd. Onze long runs waren erg competitief tegen die van Sainz, maar we hebben Leclerc en Verstappen niet gezien.'

Sainz was tevreden na zijn eerste dag in Singapore, maar zag tegelijkertijd dat er nog meer tijd lag voor Ferrari. 'Ik denk dat we nog wel drie of vier tienden kunnen vinden. Ik verwacht dat we tijdens de kwalificatie sneller zullen zijn. Toch moeten we niet vergeten dat er voldoende mensen waren die problemen hadden en die ook nog zullen verbeteren. De Red Bulls, Ferrari's en Mercedessen gaan nog stappen maken.'

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws