Waarom is de Formule 1 komende twee weekenden op zaterdag? Formule 1
Formule 1

Waarom is de Formule 1 komende twee weekenden op zaterdag?

Waarom is de Formule 1 komende twee weekenden op zaterdag?

De Grands Prix van Bahrein en Saoedi-Arabië vinden de aankomende twee weken plaats op een zaterdag. Dat betekent dat de eerste twee vrije trainingen op de donderdag verreden zullen worden en de kwalificatie op vrijdag wordt afgewerkt. De vraag van velen is dan ook: waarom vinden de races plaats op een zaterdag in plaats van op zondag? Het simpele antwoord 'de ramadan' is net wat te kort door de bocht.

De testdagen in Bahrein zitten er nu al een paar dagen op en dat betekent dat de Formule 1-wereld uitkijkt naar het eerste Grand Prix-weekend van het seizoen. De Grand Prix van Bahrein is zo langzamerhand traditiegetrouw de eerste race van het seizoen. De afgelopen drie jaar werd de eerste race van het seizoen gehouden op het Bahrain International Circuit en werden respectievelijk gewonnen door Charles Leclerc, Lewis Hamilton en Max Verstappen.

Deze races hadden allemaal twee dingen gemeen: Verstappen maakte in iedere race aanspraak op de zege en deze Grands Prix werden allemaal op zondag gehouden. Na de testdagen in Bahrein lijkt er geconcludeerd te kunnen worden dat Verstappen opnieuw de topfavoriet voor de overwinning is, maar de race is wel op zaterdag. De Formule 1 houdt immers rekening met de ramadan. De heilige maand van vasten begint echter pas op 10 maart. Waarom wordt dan ook de Grand Prix van Bahrein op zaterdag gehouden?

Dat de race in Saoedi-Arabië niet op zondag wordt gehouden, heeft te maken met het feit dat er geen races gehouden mogen worden tijdens de ramadan. Het is voor moslims prima om op zondag te werken tijdens de ramadan, maar het organiseren van een dergelijk sportevenement zorgt dus voor problemen. Om de logistiek van race naar race zo soepel mogelijk te laten verlopen, wordt ook de race in Bahrein een dag naar voren verschoven. Zo hoeven de teams niet op zondagavond alles vliegensvlug in te pakken om op donderdag weer op het circuit te staan.

Ook Las Vegas op zaterdag

De eerste twee races van het seizoen zijn niet de enige Grands Prix die op zaterdag gereden worden. Ook de Grand Prix van Las Vegas zal weer op zaterdagavond gehouden worden. In Nederland is het op dat moment al zondagochtend. Net zoals vorig jaar zal de race op de beroemde Strip om 7:00u Nederlandse tijd van start. De Grands Prix van Bahrein en Saoedi-Arabië zullen in de middag en avond beginnen. De race in Bahrein start om 16:00u, de Grand Prix van Saoedi-Arabië begint om 18:00u Nederlandse tijd.

Niets missen van Verstappen in 2024? Sluit dan een abonnement met korting af bij Viaplay, of bekijk hier alle opties.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws