Wist Je Dat | Haas wist met eerste poleposition in 2022 negatief record te bemachtigen Formule 1
Formule 1

Wist Je Dat | Haas wist met eerste poleposition in 2022 negatief record te bemachtigen

Wist Je Dat | Haas wist met eerste poleposition in 2022 negatief record te bemachtigen

In ieder Formule 1-seizoen zijn er interessante statistieken en dat is in 2022 niet anders. In de rubriek Wist je Dat licht F1Maximaal een aantal van deze statistieken uit. Deze keer staat in het teken van het team van Haas, dat in 2022 zijn eerste poleposition wist te bemachtigen. De Amerikaanse renstal heeft daarmee het record te pakken van meeste races voordat het een pole haalde.

Vrijdag 11 november was een bijzondere dag voor het team van Haas. Kevin Magnussen weet tijdens de kwalificatie in het sprintweekend van de Grand Prix van Brazilië Q3 te behalen en gaat in die laatste sessie als eerste naar buiten. Hoewel het regenachtig is, rijdt de Deen op slicks wanneer hij de allereerste tijd van Q3 klokt. Hij zet logischerwijs op dat moment de snelste tijd neer van 1:11.647. Echter worden de omstandigheden daarna minder en komen er meer regendruppels. Geen enkele coureur weet daardoor tijdens zijn eerste run een snellere tijd neer te zetten.

Vlak daarna vliegt de Mercedes van George Russell de baan af, waardoor er een code rood-situatie ontstaat. Wanneer dit is opgeheven, regent het veel harder en blijven vrijwel alle coureurs in de pits, want het heeft geen nut om te proberen een snellere tijd neer te zetten. Magnussen ziet vanuit zijn auto in de pitbox de tijd voorbij tikken en met nog twee minuten te gaan weet hij dat het gedaan is. Haas heeft voor het eerst een poleposition te pakken.

Kevin Magnussen behaalde de eerste poleposition van Haas tijdens de Braziliaanse GP in 2022.
Kevin Magnussen behaalde de eerste poleposition van Haas tijdens de Braziliaanse GP in 2022.

Eerste poleposition van Red Bull liet lang op zich wachten

Met die poleposition is Haas het eerste team dat er zoveel races over heeft gedaan om er één te bemachtigen. Voor die race in Brazilië had het team namelijk al aan 142 Grands Prix deelgenomen en dat is met afstand een record. Het team dat nu op de tweede plaats staat is British American Racing, oftewel BAR. Dat team, dat tussen 1999 en 2005 deelnam aan de Formule 1, reed 87 races in de koningsklasse totdat Jenson Button in San Marino de eerste pole van het team wist te bemachtigen.

Het derde team in het lijstje is Red Bull Racing, dat pas na 74 races een pole behaalde. Het Oostenrijkse team rijdt sinds 2005 in de Formule 1 en ondanks vele punten in eerdere jaren en drie podiumplaatsen, scoorde het team pas in zijn vijfde jaar een poleposition. Het was in 2009 Sebastian Vettel die in een Red Bull de snelste tijd wist te klokken tijdens Q3 van de Chinese Grand Prix. De Duitser won toen gelijk de race en de vier daaropvolgende jaren won het team het kampioenschap. Zal Haas komend seizoen ook goede resultaten halen?

McLaren gaat van het ene recordlijstje naar de ander

Na Red Bull volgt het team van McLaren. De Britse renstal reed 67 races in de Formule 1, voordat het de snelste wist te zijn tijdens een kwalificatie. Sinds 1966 doet McLaren al mee aan het kampioenschap en in 1972 weet het team voor het eerst een poleposition te pakken in Canada met de Amerikaanse coureur Peter Revson. Ondanks dat McLaren zo lang moest wachten op de eerste poleposition, staat het ook hoog in een ander recordlijstje. Het team heeft na Ferrari de meeste polepositions in de koningsklasse, met een aantal van 156.

Toyota, Jordan en Toleman behaalden een poleposition, maar niet veel meer

Het Britse team wordt opgevolgd door Toyota en Jordan die beiden 59 races reden voordat ze de eerste werden tijdens een kwalificatie. Toyota reed tussen 2002 en 2009 in de Formule 1 en had niet veel succes tot 2005. Dat jaar werd het team vierde in het kampioenschap en stond het vijf keer op het podium. Ook de eerste poleposition kwam dat jaar tijdens de controversiële Grand Prix van de Verenigde Staten. Jarno Trulli werd eerste tijdens de kwalificatie, maar het team van Toyota mocht niet aan de race deelnemen, evenals zeven andere teams, dankzij de Michelin-banden. Jordan reed tussen 1991 en 2005 in de Formule 1 en pakte de eerste poleposition in 1994 met coureur Rubens Barrichello, in hetzelfde jaar dat het team ook zijn eerste podium behaalde.

Toleman en Williams maken de top-acht compleet, want beide teams moesten vijftig races wachten op de eerste poleposition. Toleman nam tussen 1981 en 1985 deel aan het kampioenschap en had zeer beperkt succes. In het laatste seizoen haalde het team de eerste en enige pole in Duitsland met coureur Teo Fabi. Dankzij de regen tijdens de kwalificatie kon niemand meer een snellere tijd op de klok zetten. Het resultaat kon zich niet vertalen in goede punten tijdens de race, want door problemen met de koppeling reed Fabi de Grand Prix niet uit.

Hoewel het team van Williams pas in 1977 onder die naam opereerde, heette het team eerst Wolf-Williams. Onder die naam was het team nog niet succesvol, want dat kwam in 1979. Alan Jones pakte dat seizoen de eerste poleposition van het team tijdens de Britse Grand Prix. Tijdens de race viel hij echter uit dankzij een probleem met de waterpomp, maar teamgenoot Clay Regazzoni wist wel de eerste overwinning van het team te pakken dat weekend. Vele successen zouden volgen en daarom staat ook Williams in het lijstje met meeste polepositions. In totaal wist het team 128 keer de snelste te zijn tijdens de kwalificatie, waarmee het achter Mercedes op de vierde plek staat.

Team Aantal races voor eerste poleposition
Haas 142
BAR 87
Red Bull Racing 74
McLaren 67
Toyota 59
Jordan 59
Toleman 50
Williams 50

Haas moet nog stappen zetten

Als het team van Haas Red Bull, McLaren of Williams achterna wil, moet het nog wel flinke stappen zetten. De Amerikaanse renstal is sinds 2016 te vinden in de koningsklasse, maar kwam nooit verder dan de vijfde plaats in het kampioenschap en een vierde plek in een race. Als één van de kleinere teams lukte het Haas in 2022 niet om het budgetplafond te bereiken en heeft het daarmee een nadeel ten opzichte van de andere teams. Voor komend seizoen heeft het een nieuwe titelsponsor, namelijk MoneyGram, en wie weet lukt het met de steun dat bedrijf, om een team als McLaren of Red Bull achterna te gaan.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws