Mercedes heeft zeer slechte zaken gedaan in het constructeurskampioenschap. Twee raceweekenden geleden had de Duitse renstal nog een ruime voorsprong op Red Bull Racing en Ferrari, maar inmiddels staan de drie teams bijna gelijk. Toto Wolff liet zich na een puntloos weekend in Monaco niet van zijn beste kant zien en kreeg dan ook duidelijke kritiek van Ho-Pin Tung.
De kwalificatie in Monaco is altijd van groot belang. Het helpt dan ook niet als een van je coureurs in Q1 crasht, en de andere coureur in Q2 stilvalt. Voor Mercedes is het niet de eerste technische tegenslag van de laatste weken. In Imola viel thuisrijder Kimi Antonelli ook al stil, en Fernando Alonso had in de Grand Prix van Monaco ook problemen met zijn Mercedes-krachtbron. De problemen bij het fabrieksteam lijken vooral met sensoren te maken te hebben, die te extreem reageren op hobbels op het circuit.
Russell neemt het recht in eigen handen
Vanaf plekken veertien en vijftien stonden George Russell en Kimi Antonelli dan ook niet goed ervoor. Russell wist zich via een controversiële actie nog op te werken tot een elfde plek, maar Antonelli was na twee late pitstops de hekkensluiter. De Mercedes-coureurs zaten in de race constant vast achter coureurs, die bewust langzaam reden. Eerst voerde Racing Bulls dat plannetje uit, en daarna herhaalde Williams die tactische zet.
Wolff uitte zijn frustraties na de race in gesprek met David Coulthard. 'Ik denk dat er twee dingen zijn, die bekeken moeten worden', opent de Mercedes-teambaas. 'Ten eerste is de vraag hoezeer je iemand anders mag ophouden. Het kwam nu tot een punt waarbij beide coureurs (van Mercedes, red.) een botsing moesten voorkomen.' Wolff vindt dus dat Williams te ver doordraafde in haar plannetje.
De tekst gaat verder onder de afbeelding.

'De frustratie bij George liep zó hoog op dat hij er maar gewoon voor ging. Hij dacht dat hij misschien maar tien seconden straf zou krijgen, en dat hij dat gat dan beter kon trekken.' Russell kreeg echter een drive through penalty. Hoewel Russell niet te spreken was over die straf, haalde hij wel voordeel uit zijn bewuste actie. Na de drive through penalty lag hij namelijk nog voor Alexander Albon. Daardoor werd Russell als elfde afgevlagd, terwijl teamgenoot Kimi Antonelli zich wel aan de regels hield en dus laatste eindigde.
Regelwijziging?
Hoewel Russell de regels dus juist overtrad, geeft Wolff geen kritiek op zijn coureur. Sterker nog, hij pleit voor een nieuwe regelwijziging. 'Misschien moeten we voor volgend jaar een nieuwe regel bedenken, en bepalen hoeveel seconden je maximaal langzamer mag rijden dan de leider in de race. De slimme mannen in de paddock en de strategen denken hier al over na', aldus de Oostenrijker. Wolff was kritisch op Williams, maar deed zelf vervolgens hetzelfde. Na de drive through penalty van Russell liet hij Antonelli de rest van de groep ophouden, zodat Russell ook na zijn pitstops de elfde plek kon behouden.
Ondanks de kritische woorden van Wolff is de Oostenrijker wel blij dat Monaco op de kalender staat. 'Als sportevenement is de zondag in Monaco niet zo goed als die zou moeten zijn, maar de kwalificatie is altijd spectaculair. Als je naar het publiek kijkt, is dit wel een weekend vol entertainment geweest. 'Je moet het misschien wat meer vanuit dat perspectief bekijken, want qua entertainment is het wel het beste evenement dat we sinds een lange tijd gehad hebben.'
De tekst gaat verder onder de afbeelding.

Mercedes pakte dus geen punten en deed zeer slechte zaken in het constructeurskampioenschap. De achterstand op McLaren is opgelopen tot 172 punten. Red Bull Racing en Ferrari scoorden wel punten en lopen hard in. Red Bull staat met 143 punten nog maar vier punten achter Mercedes. Verstappen is goed voor 136 van die 143 punten. Ferrari staat slechts één punt achter de renstal van Christian Horner.
Tung kritisch op Wolff
Analist Ho-Pin Tung kan zich duidelijk niet in de teksten van de Mercedes-teambaas vinden. 'Het is al tijden zo dat je in de Grand Prix de banden moet managen', stipt de Velpenaar aan. 'Dat is niet alleen in Monaco zo. Dit is wel een extreem geval. Toto Wolff en Mercedes hadden de strategie hier niet goed. Je kunt ook zeggen: doe niet zo flauw. Als er een Safety Car of rode vlag was geweest, was Wolff misschien wel de lachende derde geweest. Nu valt het compleet verkeerd voor Mercedes. Even op de blaren zitten en weer door', raadt Tung de Oostenrijker aan.
Tung denkt ook dat de voorgestelde regelwijziging van Wolff geen goed idee is. 'Hij kan de hand wel in eigen boezem steken, vind ik. Wolff kan wel klagen dat het saai is, en dat het belachelijk is dat anderen zo langzaam rijden. Wat nou als een rijder een probleem heeft? Moet die coureur dan maar van de baan afgaan? Nee, natuurlijk niet. Uiteindelijk is het zo dat Wolff de hand in eigen boezem moet steken. Zij hadden de strategie niet goed voor elkaar, waar andere teams dat wel hadden', zegt Tung over Racing Bulls en Williams.
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties