De Vries kan titel in Formule E vergeten: 'Hij heeft gewoon wat meer geluk nodig' Formule E
Formule E

De Vries kan titel in Formule E vergeten: 'Hij heeft gewoon wat meer geluk nodig'

De Vries kan titel in Formule E vergeten: 'Hij heeft gewoon wat meer geluk nodig'

Regerend Formule E-kampioen Nyck de Vries lijkt nu niet in staat om zijn titel te verdedigen na zijn opgave in een bloedstollende Jakarta E-Prix. De Vries heeft een rumoerig seizoen achter de rug. Hij won de seizoensopener in Diriyah en haalde in de zes daaropvolgende races slechts 12 punten.

De Mercedes EQ-coureur leek een ommekeer te maken toen hij in de tweede race in Berlijn naar een dominante overwinning stormde, maar zijn weekend in Jakarta kwam nooit echt op gang. Hij haalde de kwalificatieduels niet voor de derde keer dit seizoen en werd negende voor de openingsrace in Jakarta.

Botsing met Lotterer

De Vries zat achter zijn teamgenoot Stoffel Vandoorne, die het kampioenschap aanvoert, voordat een rommelige ontmoeting met Venturi's Lucas di Grassi hem een paar plaatsen kostte. Terwijl hij zich probeerde te herstellen, had hij een tweede botsing in de race met Porsche's Andre Lotterer, waarvoor Lotterer een tijdstraf van vijf seconden kreeg en dit contact bleek fataal te zijn, aangezien het zijn linkerachterband lek reed.

'Hij worstelde in de kwalificatie een beetje met zijn tempo en kon niet zo goed een ronde neerzetten als we weten dat Nyck kan', vertelde Mercedes EQ teammanager Gary Paffett aan The Race. 'Hij begon goed aan de race en zat net achter Stoffel, maar toen kwam hij in aanraking met Lucas, verloor hij nog twee of drie plaatsen en verloor hij wat tijd. Hij vocht zich terug, het tempo was goed, maar toen hij voorbij de tweede van twee Porsches kwam, raakten ze elkaar licht en kreeg Nyck een lekke linkerachterband voor de Porsche, zegt Paffet.

'Heel ongelukkig, want er zitten maar heel weinig scherpe dingen op deze auto's om een band lek te rijden.Realistisch gezien, als hij zich had kunnen handhaven, zou hij in de top acht zijn geëindigd, misschien wel in de top zes als hij zich naar voren had kunnen werken, want het racetempo was goed van hem, evenals van zijn teamgenoot Vandoorne die als vijfde eindigde', vult Paffet aan.

Titel zit er niet in voor de Vries

De Vries' titelverdediging wordt bemoeilijkt door een reeks incidenten dit seizoen. Dat was het ergst in Rome, waar hij een gridstraf kreeg voor het aanrijden van Pascal Wehrlein in de eerste race en vervolgens op zondag een puntenfinish verloor door een andere straf voor een incident met Sergio Sette Camara.

Tijdens de volgende race in Monaco kwam de Vries in de clinch met Robin Frijns en eindigde hij uiteindelijk als tiende, terwijl zijn teamgenoot Vandoorne met gemak naar de overwinning reed. 'Ja, hij heeft een paar incidenten gehad, misschien een paar waarbij hij een beetje te agressief was', voegde Paffett eraan toe. 'Maar aan de andere kant heeft hij ook een aantal incidenten gehad waarbij hij echt pech had en buiten zijn schuld plaatsen verloor of met pensioen ging.

'Hij heeft gewoon wat meer geluk nodig en moet een beetje vorm vinden in de kwalificatie. Hij kan een race winnen, zoals we hebben gezien met zijn dominante optreden in Berlijn', zegt Paffet. De Vries blijft 56 punten achter op Vandoorne in het rijderskampioenschap met nog zeven races op vier locaties te gaan. 'Ja, dat is het wel', zei Paffett op de vraag of zijn titelverdediging een gok aan het worden was.

'Met het format is het iets minder willekeurig, dus je hebt bijna de garantie dat de jongens om je heen in het kampioenschap zich in de buurt van jou op de grid moeten kwalificeren. Maar de Formule E is nog steeds erg onvoorspelbaar in de races, we moeten het nog steeds stap voor stap doen, als coureur en team geef je nooit de hoop op. We gaan naar Marrakesh, en hetzelfde als elk weekend, we zullen het beste doen wat we kunnen en zoveel mogelijk punten scoren en het vanaf daar nemen', zo sluit Paffet af.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws