Interview | 'Zandvoort heeft aan Liberty Media bewezen: geen woorden, maar daden' Interviews
Interviews

Interview | 'Zandvoort heeft aan Liberty Media bewezen: geen woorden, maar daden'

Interview | 'Zandvoort heeft aan Liberty Media bewezen: geen woorden, maar daden'

Inmiddels zit ook de tweede editie van de Grand Prix van Nederland erop, althans, de tweede editie van deze eeuw, dan. Wederom was het een groot succes, met hordes aan fans. Circuit Zandvoort heeft weer een visitekaartje afgegeven, en dat zouden ze in toekomstige onderhandelingen met de FOM (Formula One Management, red.) uit kunnen buiten. Wat heeft het succes van de Nederlandse Grand Prix te betekenen voor Circuit Zandvoort? Frank van den Wall Bake, expert in sportsponsoring, zet het uiteen.

Formula One Management was er als de kippen bij toen ze zagen dat de grootste ster van de huidige Formule 1 Nederlands was. Je kan veel zeggen van de Amerikanen, maar voor entertainment hebben ze gevoel. Aan het einde van vorig decennium zagen ze al hoe een leger aan Oranjefans zich verplaatste naar Oostenrijk, Hongarije, België, noem maar op. Daar moest op ingespeeld worden, en alleen wat banking was nog nodig in een aantal bochten om Circuit Zandvoort Formule 1-klaar te maken.

Van den Wall Bake over het feit dat Liberty Media (de rechtenhouder van de Formule 1, red.) meteen op de mogelijkheid dook om een Grand Prix van Nederland te realiseren: 'Dat is een hele begrijpelijke, en daar zijn de Amerikanen heel erg goed in. Liberty zag de potentie die het opleverde, dat zag je al in Oostenrijk en Spa met de hoeveelheid Nederlandse bezoekers die kwamen. Ze hebben gekeken naar hoe de sport leefde in Nederland en hoe het met de kijkcijfers zat.'

'Over de aanvraag van Zandvoort om weer op de kalender te komen, hoefden ze niet lang na te denken. Ze waren het snel eens, ondanks dat er goed onderhandeld is. Ze hebben nog geen seconde spijt gehad, dat weet ik zeker', vervolgt de expert. Ook hij zag tijdens de 2022-editie van de race de oranje gekleurde tribunes. Met fakkels en Red Bull Racing-merchandise leek het haast of internationale fans nauwelijks van de partij waren.

Oranjefans rukten massaal uit naar Circuit Zandvoort om Max Verstappen te steunen.
Oranjefans rukten massaal uit naar Circuit Zandvoort om Max Verstappen te steunen.

Wat Circuit Zandvoort overhoudt aan de deal

De meeste Formule 1-circuits staan niet op eigen benen, zo simpel is het. In het Midden-Oosten draaien individuen voor de kosten op, en in Europa kunnen veel circuits rekenen op staatssteun om een Grand Prix te huisvesten. De reden? Bezoekers geven lokaal geld uit, en pompen zo een meervoud van wat er uitgegeven wordt in de lokale economie. Een simpel rekensommetje dat blijkbaar vaker in de plus eindigt dan in de min voor de overheden van dienst. Circuits spelen eigenlijk altijd quitte, als ze geen verlies draaien.

En Zandvoort dan? 'Dat vind ik moeilijk in te schatten, ik kan niet in de boeken kijken. Ik kan mij echter niet voorstellen dat er nog heel veel geld bij zou moeten', aldus Van den Wall Bake. 'De toegangsprijzen die bezoekers betalen, in combinatie met de sponsoring die ze aangetrokken hebben van lokale sponsoren uit Nederland, denk ik dat ze daar goed uit gesprongen zijn. Ze hebben tevens, misschien nog wel belangrijker, een voorbeeldfunctie weten te creëren voor het totale Grand Prix-gebeuren wereldwijd, bijvoorbeeld in de mobiliteit.'

'Dat vind ik buitengewoon knap', vervolgt hij, doelend op bijvoorbeeld het ruime gebruik van fietsen bij het bezoeken van de race. Het is hoogst ongewoon dat circuits het mobiliteitsplan rondom fietsen bouwen. Doorgaans moeten metrostations, treinen of bussen honderdduizenden mensen gelijktijdig verplaatsen tijdens zo'n weekend. 'Liberty Media gebruikt Zandvoort als voorbeeld voor heel veel andere circuits. Er was het afgelopen weekend in Zandvoort van heel veel Grands Prix management aanwezig om te kijken hoe Zandvoort het deed. Dat vind ik een prachtige reclame voor Zandvoort en de leiding van het circuit. Dat hebben ze voorbeeldig gedaan, en dat is een visitekaartje geweest voor Nederland.'

Zandvoort aan tafel met de FOM

Het logische gevolg van twee succesvolle edities, en waarschijnlijk nog meer succesvolle edities in de komende jaren, is dat Circuit Zandvoort stevig in het zadel zit. 'Er zullen nu veel minder vragen op tafel komen dan voorheen', vermoedt Van den Wall Bake wanneer de twee partijen weer aanschuiven om te bepalen of een verlenging erin zit. 'Ze hebben bij Liberty aangetoond dat het geen woorden zijn, maar daden.'

'Ze hebben aangetoond dat ze het niet alleen kunnen, maar ook nog eens voorbeeldig kunnen. Als het aankomt op de onderhandelingen over een nieuw contract dan weet ik zeker dat Zandvoort gunstiger aan tafel zit dan voorheen. Liberty laat namelijk geen mogelijkheid onbenut om aan te geven bij de andere circuits hoe Zandvoort het heeft gedaan', weet hij dan ook. Logischerwijs willen ze het ideaalvoorbeeld voor de andere Grands Prix niet de laan uit sturen. Sterker nog, een aantrekkelijkere deal lijkt zo langzamerhand waarschijnlijker, en mocht Circuit Zandvoort verlies maken op een F1-race dan hoeft dat in de toekomst dus beslist niet meer zo te zijn.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws