Verstappen werkt niet meer mee met Netflix: wijst de coureur de show terecht af? Max Verstappen
Max Verstappen

Verstappen werkt niet meer mee met Netflix: wijst de coureur de show terecht af?

Verstappen werkt niet meer mee met Netflix: wijst de coureur de show terecht af?

Een nieuw seizoen in de Formule 1 komt er langzaam aan en dat betekent ook dat een nieuw seizoen van de Netflix-serie Drive to Survive snel te zien zal zijn op de streamingdienst. Max Verstappen zal tijdens de nieuwe afleveringen geen speciale aandacht krijgen. De Nederlander had afgelopen jaar geen interesse meer in een samenwerking met de serie. In de eerdere seizoenen was de Red Bull Racing-coureur nog wel te bewonderen voor de camera van Netflix.

Natuurlijk zal de persoon Verstappen en zijn bolide niet helemaal verdwijnen bij Netflix. De streamingdienst vult de afleveringen met enkele interviews voor de camera met coureurs, teambazen, journalisten en andere figuren binnen de Formule 1. Voor deze camera zal Verstappen niet meer verschijnen. Desondanks zal er wel een hoofdrol zijn weggelegd voor de Nederlander. Het titelgevecht met Lewis Hamilton bleek immers dé verhaallijn van 2021.

Verstappen ziet Drive to Survive als te veel drama

De Netflix-serie heeft de Formule 1 een stuk populairder gemaakt. Vooral in de Verenigde Staten geniet de serie veel populariteit. Dat resulteerde afgelopen seizoen in een recordaantal bezoekers tijdens de Grand Prix van de Verenigde Staten. Gedurende het weekend waren er ongeveer vierhonderdduizend bezoekers aanwezig op het Circuit of the Americas. Verstappen erkent de populariteit. 'Ik snap dat ze het op deze manier hebben gedaan om de populariteit in Amerika te verhogen', zei de Red Bull-coureur tegenover Associated Press.

Vooral het drama dat gecreëerd wordt door de producenten staat de coureur niet aan. Verstappen had gehoopt dat Netflix zich meer had gefocust op de feiten. 'Ik vind het niet leuk om er een onderdeel van te zijn. Ze hebben een aantal rivaliteiten in scène gezet, terwijl deze rivaliteiten in het echt niet bestaan.' Verstappen verwacht dan ook dat de strijd tussen hem en Hamilton op een dramatische manier in beeld zal worden gebracht. 'We stootten een keer tegen elkaar aan toen we in de paddock liepen. Dat zal er wel in voor komen.'

Netflix portretteert Verstappen als slechterik

Het eerste seizoen van Drive to Survive richtte zich op 2018. De focus van dat seizoen lag niet zozeer op Verstappen, maar op de achtergrond speelde hij een grote rol. In 2018 reed Daniel Ricciardo namelijk zijn laatste seizoen voor het team van Red Bull en daar keek Netflix met arendsogen naar. Ricciardo was op zoek naar een beter contract en die vond hij bij de aartsrivaal van Christian Horner; het Renault van Cyril Abiteboul. Dat de Australische coureur een ander contract zocht, leek de schuld te zijn van twee factoren: Verstappen en hoe hoog het team Verstappen heeft zitten.

In 2017 tekende de Nederlander een verbeterd contract bij de Oostenrijkse renstal. Naar verluidt was deze deal een stuk beter dan het contract dat Ricciardo op dat moment had. Netflix liet een moment zien tussen Horner en de vader van Ricciardo, waarbij de teambaas duidelijk maakt dat de coureur nog hoog in het vaandel staat bij hem. 'Ik geloof niet wat hij zegt. Ik denk dat Max Verstappen de toekomst is in de ogen van Red Bull', zei Will Buxton na het zien van deze beelden. Het leek haast alsof de streamingdienst bewust de twee coureurs tegen elkaar op wilde zetten. De achtvoudig Grand Prix-winnaar trok gedurende het seizoen zijn eigen conclusie op basis van zijn status binnen het team. 'Ze willen Max de jongste wereldkampioen in de Formule 1 maken', beredeneerde Ricciardo voor de camera’s van Netflix.

Een gehele aflevering in het eerste seizoen werd gewijd aan de Grand Prix van Monaco. In de derde vrije training was Verstappen te agressief en belandde hij in de muur, waardoor hij niet deel kon nemen aan de kwalificatie van die middag. 'Bij Red Bull zullen ze zich gaan afvragen of ze met het behouden van Verstappen de juiste keuze hebben gemaakt', zei Formule 1-journalist Chris Medland. Ricciardo wist uiteindelijk de race te winnen. Hierdoor kreeg het verhaal rondom de Australiër een goed einde, alsof het een film was met een duidelijke superheld en slechterik. De aandacht lag in elk opzicht op Ricciardo, terwijl Verstappen slechts enkele seconden zijn zegje mocht doen voor de camera van Netflix. Bovendien werd er geen nadruk gelegd op de prestaties van Verstappen dat jaar. Hij was de slechterik zonder achtergrondverhaal, waardoor er medelijden werd gecreëerd voor de man die zich naar de deur gewezen voelde.

Verstappen opeens de grote man bij Red Bull

Horner verwoordde het aan het begin van het nieuwe seizoen iets anders door te zeggen dat Ricciardo weg aan het rennen was van een gevecht met Verstappen. Red Bull was in de zoektocht naar een nieuwe teamgenoot voor Verstappen uitgekomen bij Toro Rosso-talent Pierre Gasly. Opnieuw lag de focus niet op de enkelvoudig wereldkampioen, maar op de coureur die de schoenen van Ricciardo moest zien te vullen. Het werd natuurlijk een afgang voor Gasly, die halverwege het seizoen plaats moest maken voor Alexander Albon. Toch maakte Verstappen in één jaar een ontwikkeling door die past bij een coming of age-verhaal.

In het tweede Drive to Survive-seizoen veranderde Verstappen van ‘new kid on the block’ naar een ervaren coureur. In 2018 reed hij al zijn vierde seizoen in de Formule 1, maar Buxton en Medland refereerden naar Verstappen alsof hij nog een kind was dat zijn debuutseizoen in de koningsklasse van de autosport ging rijden. Bovendien was de Red Bull-rijder ineens de meest begeerde coureur in de paddock en superlastig om te verslaan als teamgenoot. 'Zelfs als je een geweldige race rijdt, dan kan Verstappen het nog steeds laten voelen als een mislukking', beargumenteert Buxton.

Verstappen geen hoofdrolspeler bij Drive to Survive

Eigenlijk is Verstappen in de drie seizoenen ongelooflijk weinig in beeld, ondanks dat Red Bull in een aantal afleveringen wel degelijk een hoofdrol speelt. De Limburger werd vaak gezien als de reden waarom de hoofdrolspelers van een bepaalde afleveringen het lastig hadden binnen het team van Red Bull en de Formule 1. Vooral in het eerste seizoen werd de coureur in een slecht daglicht gezet. De agressiviteit van Verstappen werd overbelicht, terwijl Ricciardo juist werd geportretteerd als de altijd glimlachende Australiër. Toch was de relatie tussen de twee nooit slecht. Natuurlijk waren er spanningen tussen de twee coureurs en dat kwam tot uitbarsting met een crash in Baku. Desondanks zijn de twee rijders vaak genoeg lachend in filmpjes te zien.

Red Bull is natuurlijk niet de enige speler binnen het veld van de Formule 1. Netflix richtte zich vooral op de wat kleinere teams en het drama dat rondom die teams speelde. Onder andere het verdrinkende Williams, de spanningen tussen Sergio Pérez en Esteban Ocon, het schandaal rondom Vijay Mallya bij Force India en de wederopstanding van het team van McLaren. Ondanks dat deze verhalen al genoeg drama met zich mee brengen, deed Netflix toch een poging om eigen verhaallijnen te creëren. De zogenaamde hevige rivaliteit tussen Verstappen en Ricciardo is een voorbeeld, maar bijvoorbeeld ook het gemaakte drama rondom de overstap van Carlos Sainz naar Ferrari. Netflix liet het lijken alsof hierdoor de relatie tussen Sainz en Lando Norris vanaf dat punt geschaad was, terwijl dat helemaal niet zo was. Daarnaast rekte de streamingdienst de crash van Romain Grosjean ook uit tot zes minuten, terwijl in werkelijkheid de Haas-rijder binnen een minuut uit zijn halve bolide kwam.

De kritiek van Verstappen op Netflix is dus zeker niet onterecht. Dit seizoen gaf de coureur in een interview ook al aan dat bijvoorbeeld Hamilton hem eigenlijk helemaal niet kent. Het is dus niet ondenkbaar dat Verstappen zich ergert aan hoe hij geportretteerd wordt door Netflix. Desalniettemin is dat wel waar de gemiddelde Netflix-kijker aan gehecht raakt bij zulke series. Dramatische verhaallijnen die al dan niet een beetje zijn opgerekt voor de show. Het is natuurlijk geen wonder dat de kritiek op wedstrijdleider Michael Masi omtrent de laatste ronde in Abu Dhabi ook vaak in combinatie met Netflix wordt genoemd. De show gedijt in drama en dat is het goed recht van Netflix, net zoals dat Verstappen het recht heeft om er niet aan mee te werken. De Red Bull-coureur kon zich volledig storten op het racen en dat heeft hem uiteindelijk een hoop opgeleverd.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws