Verstappen-Red Bull-Belgie-Spa-1-Marko Opinie
Opinie

Duits medium kan er niet omheen: de irritaties van Marko en Verstappen spreken boekdelen

Verstappen-Red Bull-Belgie-Spa-1-Marko

Het is logisch dat er rivaliteit bestaat tussen Red Bull Racing en McLaren, de teams die volgens de WK-stand drie van de beste coureurs in actie brengen. Vaak zie je dat zulke teams elkaar geregeld prikken uitdelen of gebeurtenissen op een andere manier interpreteren. Een voorbeeld daarvan is hun uiteenlopende visie op de omstandigheden in Spa-Francorchamps: Red Bull en McLaren stonden lijnrecht tegenover elkaar. Marko en Verstappen gaven openlijk uiting aan hun ergernissen.

De analyse van Joel Lischka in Auto, Motor und Sport staat stil bij hoe het in België uitliep op een kroniek van een uitgestelde start. 'Al op zaterdag circuleerden in de paddock zorgen over de regen. De meteorologen hadden voorspeld dat er zondagmiddag neerslag zou vallen.' Veel autosportliefhebbers keken ongetwijfeld met verlangen uit naar een spektakelrijke regenrace, al mochten de omstandigheden natuurlijk niet té slecht zijn.

Formule 3-race gestaakt

Dat de Formule 3-race gestaakt moest worden, was een veeg teken, maar nadien klaarde het weer op. Men vermoedde dat het voor de Formule 2 en Formule 1 veel minder problematisch zou zijn. 'Een half uur voor de start gingen de hemelsluizen open en kwam de baan blank te staan. De wedstrijdleiding zwaaide met de rode vlag. Veel coureurs hadden geklaagd over het slechte zicht. In de Ardennen moest nog eens tachtig minuten worden gewacht voor er geracet kon worden.'

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

andrea stella mclaren 2024 boos 12
Stella vond in tegenstelling tot Red Bull dat de wedstrijdleiding verstandig handelde.

'Het motto was: geen risico', zag Lischka een breed gedragen sentiment. Hij haalt de meningen aan van de teambazen van Ferrari en McLaren. Frédéric Vasseur wees op het belang van de helmcamera’s, die volgens hem duidelijk aantoonden dat de coureurs helemaal niets konden zien. Andrea Stella zat op dezelfde lijn. De McLaren-teambaas prees het besluit van de wedstrijdleiding. Volgens hem was het verstandig om voorzichtig te werk te gaan, want het beperkte zicht zorgde daadwerkelijk voor gevaar.

Na Eau Rouge nog minder zicht

'De Italiaan doelde op het stuk na Eau Rouge, richting Raidillon', verduidelijkt Lischka. 'Daar dwarrelde zoveel nevel op de auto's dat je quasi blind reed. Zodra iemand spinde, kon hij met hoge snelheid worden aangereden door een andere auto.' Daarmee lijkt Lischka aan te geven dat hij het eens is met Vasseur en Stella. Bij verschillende mensen in de paddock klonk hetzelfde geluid.

Dat staat echter in schril contrast met de visie van Red Bull. Lischka haalt de uitspraken van Helmut Marko aan. 'Na drie of vier ronden achter de safety car zou het water van de baan zijn gereden', aldus de Oostenrijker. 'Dan was de spray geen probleem meer geweest. De wedstrijdleiding was te voorzichtig.' Lischka wijst erop dat Marko deze uitspraken zichtbaar geïrriteerd deed. De onvrede over het verloop van zondagmiddag zat duidelijk diep.

Verstappen dringt aan op principiële beslissing

Max Verstappen had zich ook al in duidelijke bewoordingen uitgesproken, in lijn met de topadviseur van zijn team. Volgens Verstappen had de race gewoon omstreeks 15.00 uur moeten beginnen. Lischka merkt op dat Verstappen dit onderwerp aanhaalt als een kwestie waarover de Formule 1 in de toekomst een principiële beslissing moet nemen. 'Ofwel willen we een regenrace rijden, ofwel stoppen we met rijden in de regen en wachten we tot het droog is', was een uitspraak die Lischka is bijgebleven. Bij Red Bull zag men het afgelopen zondag dus duidelijk totaal anders dan bij sommige andere teams — waaronder McLaren.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws