Lammers heeft een nieuw talent bij Verstappen ontdekt: 'Een tien met een griffel, prachtig!' Opinie
Opinie

Lammers heeft een nieuw talent bij Verstappen ontdekt: 'Een tien met een griffel, prachtig!'

Lammers heeft een nieuw talent bij Verstappen ontdekt: 'Een tien met een griffel, prachtig!'

Bij de nabeschouwing van de NOS heeft oud-coureur Jan Lammers teruggeblikt op de laatste Grand Prix van 2023, die door Max Verstappen gewonnen werd. Lammers geeft aan dat het een voorrecht is om getuige te zijn van de dominantie van de Red Bull Racing-coureur, en ontdekte ook nog een verborgen talent bij de 26-jarige.

Het weekend vatte het seizoen eigenlijk goed samen, aangezien Verstappen opstond toen het er echt om ging. 'Als we terugkijken naar de kwalificatie, zien we dat Max op pole staat, maar eigenlijk komt dat doordat Lando Norris een foutje maakte, anders had hij pole gepakt. Dat foutje maakt Max weer net niet, en die overmacht is bijzonder', geeft voormalig Formule 1-coureur Lammers aan.

In de race werd Verstappen slechts kort onder vuur genomen, namelijk vlak na de start, al sloeg de Nederlander de aanval van Charles Leclerc af. 'Ik denk dat Leclerc op zo'n moment gehinderd wordt door kennis. Hij weet gewoon dat hij dit van Verstappen toch niet gaat winnen, en dat zit dan gewoon onder je huid. Als dit de eerste race van het jaar is, krijg je een hele andere situatie. Het is een lange race, en ik denk dat ze het allebei perfect aanpakten. Leclerc had toch nog wel wat te verliezen, en Max niet meer, dus het waren echt twee pro's', oordeelt de Zandvoorter.

Pérez terecht bestraft

Een van de belangrijkste momenten in de race was de aanvaring tussen Lando Norris en Sergio Pérez. De Mexicaan kreeg hiervoor een straf, waardoor hij uit de top drie wegviel. 'Ik vond het een terechte straf, en ik vond het ook plezierig dat dit een keer bestraft werd', zegt Lammers over dat moment. 'Pérez zegt wel dat Norris op hem instuurde, maar de bocht gaat ook naar links. Waarom rijden ze tegen elkaar aan? In feite omdat Pérez niet de bocht neemt en Norris wel. Norris had dit kunnen voorkomen, maar dan had hij van de baan af moeten rijden. Pérez had eerder zijn rem moeten loslaten, zodat hij er echt voor zat, maar nu bleef hij er halfslachtig tussen zitten. Ik vond het dus wel een terechte straf.'

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

sergio perez rb19 gpabudhabi
Sergio Pérez liep het podium nipt mis.

Verstappen ging onbedreigd op weg naar zijn negentiende zege van het seizoen, en eindigde met de traditionele donuts op het rechte stuk. Zelfs dat voerde Verstappen perfect uit. 'Nu kom je bij mijn vakgebied', zegt Lammers goedkeurend. 'Ik ben niet naar school geweest, maar wel naar de slipschool. Tot mijn zestiende wist ik amper hoe ik rechtuit moest rijden. Terwijl hij die donuts aan het maken was, dacht ik: nu zou het mooi zijn als hij zo kaarsrecht eruit rijdt en naar zijn plek rijdt. En dat deed hij ook nog, prachtig! Een tien met een griffel, leuk om te zien!'

Verstappen heeft constant topvorm te pakken

Vervolgens komt het gehele seizoen van de wereldkampioen ter sprake, met eigenlijk nauwelijks fouten of zwakke momenten. 'Hij zet steeds de ultieme prestatie neer, het is zijn vakmanschap. Hij kan onder alle omstandigheden een hele snelle individuele ronde neerzetten, en als hij een tegenslag heeft, weet hij het in de race toch weer om te zetten. Bij het voetbal zie je dat je niet altijd een topwedstrijd kan hebben, maar hij kan dat wel. Hij levert áltijd', ziet Lammers.

De analist wijst ook zijn hoogtepunt van het seizoen aan. 'Ik vond Miami de mooiste, want daar kwam hij vanaf plaats 9 heel gestaag naar voren, en hij wint hem. Het is een genot voor iedere autocoureur, inclusief alle deelnemers in de Formule 1. Iedereen wil wel een beetje Max zijn.' Tot slot kreeg Verstappen junior ook nog wat mooie woorden van vader Jos te horen. 'Die gedrevenheid van Jos en Max sluit perfect op elkaar aan, en dan nog die gedrevenheid van Red Bull... Wat die samen bereiken, dat is echt een voorrecht dat wij dit mee mogen maken.'

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws