Het circuit van Suzuka in Japan, waar Max Verstappen in 2022 zijn tweede wereldkampioenschap veroverde na een zinderende regenrace, is dit weekend weer het strijdtoneel voor een wereldkampioenschap, zij het nog niet voor Verstappen zelf, maar wel voor het constructeurskampioenschap voor Red Bull Racing. Voor de race vindt altijd het gevecht plaats om poleposition en de overige startplaatsen op de grid, die op dit circuit erg belangrijk zijn omdat het circuit er bekend om staat dat er niet gemakkelijk ingehaald kan worden. F1Maximaal presenteert een diepte-analyse van de prestaties en resultaten voor het behalen van de felbegeerde eerste plek op de startgrid voor zondag.
De Suzuka International Racing Course is eigendom van Honda, en is een zeer geliefd circuit bij racefans en Formule 1-coureurs, en hier hebben al veel legendarische races in de Formule 1 plaatsgevonden. Het is een circuit dat veel precisie en nauwkeurigheid vergt van de rijders, het is een zeer technisch circuit, en het is daarom altijd een intense belevenis om de kwalificatie mee te maken. Het asfalt is daarbij behoorlijk ruw, de baan is erg snel, en dat maakt dat de bandendegradatie erg hoog is. Dat is natuurlijk niet alleen van strategisch belang voor de race zelf, maar ook voor de kwalificatie, omdat in een snelle geklokte ronde de banden maar grofweg twee derde van de afstand de maximale grip hebben. Dit betekent dat de coureurs de rijeigenschappen van baan en auto zeer goed moeten kennen, en de juiste balans moeten vinden om hier het maximale resultaat te kunnen behalen.
Het is echt is een uniek circuit, omdat het slechts één van de zeven crossover-circuits wereldwijd is, waarvan er vijf niet meer in gebruik zijn en slechts één op het programma van de Formule 1 staat. Het is behoorlijk lang, met ruim 5,8 kilometer, niet al te breed gezien het uit 1987 dateert en ook niet breder te maken is, en derhalve inhalen voor de huidige generatie bolides erg moeilijk maakt. Het is technisch een zeer uitdagend circuit, en een kleine misrekening kan zomaar betekenen dat je heel veel tijd verliest. De zogenaamde Esses zijn hier een berucht voorbeeld van. Een fout bij de eerste bocht betekent automatisch dat al de slingers van de Esses niet goed kunnen worden afgemaakt. Zowel de snelste en de langzaamste bocht van de Formule 1 vind je op dit circuit, mede omdat het in eerste instantie ontworpen was als een testcircuit voor Honda zelf.
Tekst loopt verder onder de afbeelding.

Gezien de hoge bandendegradatie op dit circuit, die in combinatie met de overwacht hoge temperaturen zelfs nog hoger is dan anders, is niet te verwachten dat de coureurs veel ronden achter elkaar zullen rijden, maar het aantal geklokte ronden juist zeer beperkt zullen houden. Deze combinatie maakt de kwalificatie behoorlijk onvoorspelbaar, en daarmee gelijk ook erg spannend.
Q1: Sargeant schakelt zichzelf uit
Lance Stroll en Liam Lawson zijn de eersten op de baan in Q1, waarschijnlijk omdat beiden het niet zo goed deden als gehoopt tijdens de vrije trainingen, en ze daarom zoveel mogelijk tijd op het asfalt willen vertoeven. Lawson heeft wel al eerder op dit circuit geracet, in de Super Formula, maar dat is natuurlijk geen Formule 1. Verstappen en Sergio Pérez laten ook niet lang op zich wachten. Ze volgen daarmee de strategie die Red Bull mede op verzoek van Verstappen het hele jaar al toepast, namelijk vroeg het circuit op voor een banker lap, om problemen zoals ze al eerder meegemaakt hebben, met te veel tijdsverlies voor het neerzetten van een goede tijd door onvoorspelbare rode vlaggen, te voorkomen.
Verstappen zet meteen een zeer snelle tijd neer, maar een halve seconde langzamer dan de pole-tijd van 2022, en dat kunnen we zien als een statement voor Q1. George Russell en Lewis Hamilton komen niet eens in de buurt, met tijden meer dan een seconde daarachter, maar Pérez komt ook niet verder dan bijna acht tienden er vandaan. Lando Norris en Oscar Piastri weten zich gemakkelijk tussen de beide Red Bulls te wurmen, op bijna vier tienden en bijna zes tienden. Gezien de tijden van Norris tijdens de vrije trainingen staat die ronde van de huidig wereldkampioen inderdaad als een paal.
Tekst loopt verder onder de afbeelding.

De Ferrari’s zijn ondertussen ook aan een snelle ronde begonnen, maar afmaken gaat niet meer lukken, want Logan Sargeant verliest de controle over zijn bolide in de laatste bocht voor start/finish. Het is een echte rijdersfout, die hem duur komt te staan, met schade voor en achter aan de ophanging, vleugels, en zijkant, en een rode vlag met nog net iets meer dan negen minuten te gaan. Hij zou hiermee zomaar zijn lot voor volgend jaar bezegeld kunnen hebben, het is zijn zoveelste grote schade. Dit zou hem de laatst beschikbare plek op de grid volgend jaar kunnen gaan kosten, gezien de budgetlimieten en het beperkte budget van Williams, nog afgezien van het ogenschijnlijk gebrek aan talent.
Behalve de Ferrari’s en Valtteri Bottas, die hun snelle rondes niet af konden maken, hadden Nico Hülkenberg, Pierre Gasly en Alexander Albon hun tijden verwijderd wegens het overschrijden van de track limits, wat betekent dat zes coureurs effectief nog geen tijd op het bord hebben staan. Het zou nog geen probleem moeten zijn, aangezien in negen minuten nog net twee snelle ronden mogelijk zouden moeten zijn. Charles Leclerc en Carlos Sainz zijn bij het op groen springen van de lichten aan het eind van de pitstraat meteen op de baan te vinden, net als Lawson overigens, terwijl Albon nog even wacht. Leclerc neemt plek drie over, en Sainz P5, dus beiden zijn sneller dan Pérez. Lawson weet beide Mercedessen voor te blijven, wat een bijzondere prestatie genoemd kan worden in een AlphaTauri.

Er ontstaat nu een file aan het eind van de
pitstraat, mede gezien de directieven voor dit weekend met betrekking tot de
maximum rondetijd. Files en stoppen voor het stoplicht zijn geoorloofd, maar niet
op de baan zelf. Verstappen, Norris en
Piastri hebben besloten binnen te blijven, en gezien de gemaakte tijden lijkt
dit veilig. Lawson verovert P4, ongelooflijk, wat een prestatie! Eindresultaat is dat Bottas, Stroll, Hülkenberg, Guanyu Zhou en natuurlijk Sargeant Q2 niet gehaald hebben. De eindstand van Q1 is te bewonderen in Tabel 1.

Zetten we de beste sectortijden uit Q1 op een rijtje, Tabel 2, dan zien we dat dezelfde coureurs zouden zijn doorgegaan naar Q2, met slechts lichte wijzingen in de stand. De top vijf zou hetzelfde gebleven zijn, maar Pérez zou op plek zes gestaan hebben, met iets betere tijden in sectoren 2 en 3. Ook Hamilton zou een plekje hoger gestaan hebben, ten koste van zijn teamgenoot, door een kleine verbetering in sector 3. Verder zou Alonso boven Gasly, en Ocon boven Albon gestaan hebben, dat laatste door een aanzienlijk betere derde sector. Alonso zou echter de meeste plaatsen zijn opgeschoven, dankzij een anderhalf tiende betere sector 1. Het was blijkbaar niet echt Alonso's dag.
Q2: Top drie rijdt slechts een enkele ronde
Verstappen en Albon besluiten in Q2 als eersten het asfalt verder in te rubberen, niet al te lang daarna gevolgd door beide Ferrari’s. De Nederlander zet met een setje oude banden een tijd neer die zes honderdsten langzamer is dan zijn tijd in Q1. Ondertussen zijn anderen ook aan snelle rondes begonnen, en Pérez weet niet dichter bij zijn teamgenoot te komen dan bijna vier tienden, en dat op een setje vers schoeisel, dat toch ruim sneller zou moeten zijn. Norris weet net iets sneller te gaan, maar Piastri halveert de afstand tussen hem en P1. Tsunoda weet naar P5 te gaan, Lawson naar P10, maar iedereen kan in principe nog een keer rondgaan. Albon is de eerste die het probeert, met de hoop het asfalt helemaal voor zichzelf te hebben, en dat lukt hem ook.
Tekst loopt verder onder de afbeelding.

Hij kwalificeert zich tussen Leclerc en Sainz voor nu, op de zevende plek, maar bijna iedereen is nu begonnen aan zijn out lap. Wat gebeurt daar? Piastri rijdt weg, maar stopt gelijk, op verzoek van het team. Gelukkig blijkt het niet om een probleem te gaan, het is alleen om een setje banden te sparen. Wel een goede manier om omstanders even goed te laten schrikken... Hiermee blijft de top drie in de garage staan, terwijl alle anderen nog een laatste rondje op een setje nieuw rubber maken. Dat is wel erg risicovol, temeer daar Verstappen zijn tijd op oude banden neerzette. Hoe verstandig is dat? We zien het gelijk gebeuren, Leclerc neemt namelijk P1 over, en Hamilton stijgt naar P3. Dit zijn coureurs met auto’s die we op dit circuit niet op deze plekken verwachten, en het lijkt erop dat die beslissing om het voor gezien te houden bloedlink is.

Lawson schuift weer op naar P10, maar Russell stijgt naar P7 en verdringt de Nieuw-Zeelander daarmee weer naar P11. Tsunoda stijgt ook nog twee plekken, en Alonso haalt het met de hakken over de sloot. Daarmee halen de Alpine’s het niet, Magnussen ook niet, net zo min als Albon, en Lawson komt net een halve tiende tekort. Tussen plek 10 en plek 13 zitten nog geen acht honderdsten, zo dicht ligt het op elkaar, terwijl de top vier net binnen één tiende zit, en de top negen binnen nog geen vier tienden. Op zich dus best een risicovolle beslissing voor de oorspronkelijk top drie om niet voor nog een snel rondje naar buiten te gaan. Norris lag op P3, en eindigde hiermee op P9, dus veel scheelde het niet, of hij was niet doorgegaan naar Q3, zie Tabel 3.

Door de slechts kleine onderlinge verschillen in rondetijden, veroorzaakt doordat de top drie na één enkele ronde besloot om geen tweede ronde meer te klokken, zou de eindstand van Q3 er met name anders uitgezien hebben voor de toppositie op basis van snelste sectoren, zie Tabel 4. Pérez zou namelijk P1 hebben veroverd, dankzij een sector 1 die meer dan een tiende beter zou zijn geweest. In de onderste regionen zou Albon iets hoger gescoord hebben, ten koste van Lawson, maar het zou geen verandering zijn geweest voor de Q3-kandidaten.
Q3: Masterclass van Verstappen
Bij het groene licht is Verstappen weer de eerste voor een out lap, meteen gevolgd door zijn Mexicaanse teamgenoot, dan Hamilton, Piastri, Tsunoda en Norris, met Verstappen en beide McLaren’s op vers rubber, en de overigen op een gebruikt setje. Dit betekent dat die laatsten slechts een enkel setje nieuwe banden over hebben, en dat gaan gebruiken in hun laatste poging om een zo goed mogelijke startpositie te veroveren, wanneer de baan op zijn best is. De Limburger laat echter gelijk zijn intentie zien, met drie paarse sectoren, en een tijd van 1:29,0, ruim vier tienden sneller dan wie ook, en zelfs meer dan 1,4 seconden sneller dan de rijders op ouder schoeisel.
Russell begeeft zich nu eindelijk ook op het asfalt, met een vers setje banden, hij voelde blijkbaar niet voor een rondje op gebruikt schoeisel zoals zijn teamgenoot dat deed. Alonso volgt niet heel ver daarachter, ook op nieuw rubber. Beide heren komen echter niet dichterbij dan 1,2 en 1,4 seconden op de huidig wereldkampioen, en vormen derhalve ook geen bedreiging. De Nederlander is ondertussen ook begonnen aan zijn laatste out lap, gevolgd door Leclerc die nu pas zijn eerste ronde in Q3 rijdt, terwijl de rest van het veld al vlug aansluit voor een allerlaatste poging, allen op ongebruikt rubber, terwijl Russell en Alonso het nu voor gezien houden. Er is ook niet genoeg tijd meer voor een opwarmronde en een snelle ronde, dus dat was nu wel te verwachten.
Tekst loopt verder onder de afbeelding.

Lees ook
Piastri verrast met tweede startpositie tijdens kwalificatie: 'Wel de moeilijkste om in te halen'
De vraag is echter wat de huidige top drie nog kan doen, en mogelijk Pérez, Leclerc en Sainz, temeer daar Verstappen het treintje leidt, en als eerste over de start/finish-lijn zal komen. Dat begint overigens al goed, met een paarse sector, dus nog sneller dan in zijn eerste Q3-rondgang! Leclerc en Sainz kijken echter in hun achtervolging gelijk al tegen een achterstand van een halve seconde en zes tienden aan, en dan hebben we het alleen maar over sector 1. Norris en Piastri doen het wat beter, maar zijn toch al op twee tienden gezet, met Norris net een paar honderdsten sneller dan zijn teamgenoot.
Tekst loopt verder onder de afbeelding.

Verstappen kleurt sector 2 ondertussen ook paars, en absoluut niemand komt ook maar in de buurt van zijn sector 1-tijd. Leclerc doet nog een goede poging om hem te proberen bij te benen in sector 2, maar Sainz verliest alweer een kwart seconde. Pérez haalt ondertussen de vierde tijd voor sector 1, Hamilton gaat daar net iets sneller dan Sainz, en Tsunoda is daar de hekkensluiter, nog een tiende langzamer. Verstappen maakt er dan een paarse drie-eenheid van, en duikt meer dan een tiende onder de 1:29! Beide McLarens konden hun sector 2 niet verbeteren, en verliezen daar ook drie tienden, terwijl Piastri het net beter doet dan zijn Britse collega.

Net als zijn teamgenoot, verliest ook Sainz nog een tiende in sector 3. Piastri weet dan nog een tiende te vinden ten opzichte van zijn teamgenoot, maar is ook nog steeds een tiende langzamer dan Verstappen, waarmee feitelijk poleposition wel vaststaat. Alleen Tsunoda, Hamilton en Pérez moeten hun rondjes nog afmaken. De eerste weet nog heel knap naar P7 te stijgen, maar de Mexicaanse Red Bull-coureur steekt hem echter ruim voorbij, naar P5, net achter Leclerc, op bijna acht tienden achter de leider in het klassement. Als allerlaatste komt dan Hamilton over de streep, die er zoals gebruikelijk toch nog iets extra weet uit te persen, en zijn eigen teamgenoot voorbijstreeft, ofschoon hij met ruim een seconde achterstand op P1 niet verder komt dan P7, maar daarmee wel Russell en Tsunoda degradeert. De eindstand wordt weergegeven in Tabel 5.

Tenslotte geeft Tabel 6 het beeld weer van de volgorde gebaseerd op snelste sectoren. Het zal duidelijk zijn dat de uitslag niet zou veranderen, maar er zijn wel een paar opmerkelijke verschillen. Piastri en Norris hadden een heel stuk sneller kunnen zijn, al zou het verschil met Norris dan nog steeds een halve seconde geweest zijn, maar met Piastri slechts 35 honderdsten. Tsunoda had nog vier duizendsten sneller kunnen gaan, maar dat maakte niet echt het verschil.
Opvallend is wel dat Verstappen zowel met zijn eerste ronde als met zijn tweede in alle sectoren sneller was dan wie ook, en dus niet eenmaal, maar tweemaal de concurrentie op achterstand zette. Dat betekent dat die eerste ronde ook genoeg zou zijn geweest voor pole. Als je in detail kijkt naar zijn ronden in Q3, en die vergelijkt met die van anderen, via de onboard-camera's, dan is het duidelijk dat Verstappen zeer precies rijdt, het asfalt maximaal benut, en de kerbs in vergelijking met anderen minimaal meeneemt, en zeer vloeiende lijnen rijdt, zonder uitstapjes. Dat maakt het grote verschil, hij rijdt als een ware meester.
Voor de race zelf betekent dit dat mocht Verstappen een goede start hebben, en geen technisch malheur, hij in principe de race zou moeten kunnen winnen met 20 à 25 seconden, en misschien zelfs meer als Red Bull dat toestaat. Wat er achter hem gebeurt, wordt heel interessant, gezien de over het algemeen redelijk goede race pace van Mercedes met relatief weinig bandendegradatie, de hogere snelheid van Ferrari en van McLaren, met iets hogere bandendegradatie, en eventueel de Red Bull van Pérez, mits hij zuinig is op de banden, en netjes blijft rijden. Dat is al een groep van zeven coureurs en auto's waar mooie gevechten te verwachten zijn. Mogelijk kan zelfs AlphaTauri hier nog aan meedoen na de upgrades van Singapore, die goed lijken te werken. Daarnaast is Alonso natuurlijk nooit uit te vlakken. Al met al verwachten we een interessante race, die de vaardigheden van de coureurs tot het uiterste gaat testen.
Door: Wim G. Vandebilt
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties