Column | Ricciardo heeft alleen nog nostalgische waarde voor F1 en moet het veld ruimen Column
Column

Column | Ricciardo heeft alleen nog nostalgische waarde voor F1 en moet het veld ruimen

Column | Ricciardo heeft alleen nog nostalgische waarde voor F1 en moet het veld ruimen

De Grand Prix van Canada werd vorige week verreden en dat betekende dat de wereldkampioen van 1996 voor even terugkeerde op de grid. Jacques Villeneuve mocht zijn ongezouten mening geven en hij wist opnieuw niet teleur te stellen. De normaal goedlachse Daniel Ricciardo was dit keer het slachtoffer van een tirade van de Canadees. En, het spijt me Ricciardo, Villeneuve heeft gewoon gelijk.

Formule 1-coureurs proberen altijd hun best te doen om immuun te lijken voor kritiek. Lance Stroll kreeg voor zijn idiote actie tijdens de Grand Prix van China, waarin hij achter de safety car achter op Ricciardo klapte, veel kritiek. Desondanks wuifde de Aston Martin-coureur dat weg en wees hij naar Ricciardo, die op dat moment juist niets fout deed. Aan de andere kant van het spectrum staan Charles Leclerc en George Russell, die vaak zeer kritisch zijn op zichzelf. Ricciardo probeert vuur met vuur te bestrijden.

Villeneuve en Ricciardo doen potje moddergooien

Het moddergooien begon op de donderdag in Montréal. Het team met een veel te lange naam, Visa Cash App RB, kwam ter sprake bij de analisten van Sky Sports. Het zusterteam van Red Bull Racing bevindt zich momenteel op een betere plek dan twaalf maanden geleden. Daar mag het Italiaanse team vooral Yuki Tsunoda voor bedanken en dat heeft de renstal dan ook gedaan. Het contract van de Japanner is verlengd, terwijl Ricciardo nog in spanning af moet wachten.

Dat is meer dan terecht in de ogen van Villeneuve, die op donderdag geen blad voor de mond nam over de prestaties van de man uit Perth. 'Wat doet hij nog in de Formule 1?', was de strekking van het verhaal van de enkelvoudig wereldkampioen. Maar Villeneuve zou Villeneuve niet zijn als hij niet nog wat extra zout in de wonden zou strooien. 'We horen nu al vier of vijf jaar hetzelfde: we moeten de auto beter maken voor hem. Nee, je zit in de Formule 1! Misschien doe je deze moeite voor Lewis Hamilton, die meerdere titels gewonnen heeft. Dat doe je niet voor een coureur die het nooit waarmaakt.'

Zag Ricciardo deze woorden als opbouwende kritiek? Absoluut niet. Ricciardo dacht waarschijnlijk: wie de bal kaatst kan hem terug verwachten. 'Ik weet niet precies wat hij heeft gezegd, maar ik heb alleen gehoord dat hij weer onzin uit heeft lopen kramen. Zoals altijd eigenlijk. Misschien heeft hij een paar keer te vaak zijn hoofd gestoten.' Voor de rest zou Ricciardo geen tijd aan Villeneuve meer besteden, maar de woorden van de oud-coureur zijn wel degelijk binnengekomen. Ricciardo was namelijk flink bezig met Villeneuve in de uren die volgden.

Gedrag Ricciardo verdient geen schoonheidsprijs

Over Formule 1-coureurs wordt vaak gezegd dat het klootzakken moeten zijn om succesvol te zijn. Ricciardo was even vergeten dat hij dit op de baan moest laten zien. De opmerkingen van Villeneuve waren zeker niet constructief en keihard, maar je kan niet zeggen dat ze onjuist waren. Dat dergelijke opmerkingen zeer doen, lijkt me meer dan logisch. Ricciardo laat zich echter wel heel makkelijk kennen. Zijn reacties spreken dan ook boekdelen, want een coureur die lekker in zijn vel zit, laat zich niet zo uit de tent lokken door uitspraken van een oud-coureur en weerzinwekkende artiest.

En Ricciardo zou Ricciardo niet zijn als hij geen hoofdpijnopwekkende uitspraken zou doen na een redelijk resultaat. De beste man wordt het hele seizoen al om zijn oren gereden door Tsunoda, maar zijn P5 tijdens de kwalificatie voor de Grand Prix van Canada was natuurlijk weer het bewijs dat Ricciardo eigenlijk de beste coureur op de grid is, al is dat vooral zo in de ogen van Ricciardo. 'Ik zit in de top vijf, ik ben het hele weekend al snel, ik zit op twee tienden van pole. Dus, eat shit', zei de RB-rijder.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

visa cash app rb ricciardo canada montreal 2024 35
Met een grote glimlach en een hoop stevige woorden reageerde Daniel Ricciardo op Jacques Villeneuve.

Ik weet niet van wie Ricciardo nu weer applaus verwacht? Prima gedaan die vijfde plek tijdens de kwalificatie en de achtste plek tijdens de race, maar laat dat eens iedere week zien. Dan mag je tegen een wereldkampioen zeggen dat hij uitwerpselen moet eten. Dit deed Ricciardo ook al na zijn overwinning met McLaren tijdens de Grand Prix van Italië in 2021. Eerst wat belachelijke bekken trekken voor de camera boven zijn stuurtje om vervolgens te zeggen: 'Ik wist dat dit eraan zat te komen. En voor iedereen die dacht dat ik weg was, ik ben nooit weg geweest.'

Ricciardo speelde na zijn vertrek bij Red Bull ruim tweeënhalf jaar verstoppertje bij Renault en McLaren, maar één overwinning was weer voldoende om de wereld duidelijk te maken dat hij de tweede Michael Schumacher is. Na de race op Monza was het ook direct drie keer niks voor Ricciardo. Hij moet de woorden van Villeneuve ter harte nemen en de eer aan zichzelf houden. De laatste jaren heeft Ricciardo immers meer weg van Mick Schumacher, al valt de schadepost nog mee.

RB heeft beter in huis

Tsunoda doet het dit jaar natuurlijk uitstekend. De Japanner pakt redelijk constant punten voor het team en hij heeft Ricciardo al in zeven van de negen kwalificatiesessies weten te verslaan. De verbeteringen bij de RB-coureur zijn duidelijk en gezien de huidige vorm van de coureurs binnen de Red Bull-familie verdient hij ook wel zijn kans bij het grote Red Bull. Die kans gaat hij niet krijgen, maar het is ook de vraag hoe hij zal gedijen als er iets meer druk op hem komt te staan.

Pierre Gasly was steevast beter dan Tsunoda, al kan dat nog liggen aan het gebrek aan ervaring van de Japanner. Desondanks had Tsunoda het ook een stuk lastiger toen Liam Lawson werd opgeroepen als vervanger voor Ricciardo vorig jaar. Eigenlijk hoor één plus één twee te zijn, maar dat is al jaren niet meer zo in de Formule 1. Dat was ook het argument van Villeneuve. Ricciardo heeft eigenlijk geen meerwaarde meer als coureur, maar hij mag toch blijven racen. Het doek moet snel vallen, anders verpest Red Bull een talent als Lawson.

Marko vreet zichzelf op van binnen

Helmut Marko zou Helmut Marko niet zijn als hij ook niet zijn zegje zou doen over de situatie. De adviseur van Red Bull gaf in zijn woorden aan dat Villeneuve min of meer gelijk had. De Oostenrijker verwacht meer van Ricciardo, aangezien hij dit seizoen eigenlijk pas één goed weekend heeft gehad. Ik denk dan ook dat Marko zo snel mogelijk af wil van de meervoudig racewinnaar, maar er is één iemand die al jaren Ricciardo in bescherming neemt: Christian Horner.

Dat de teambaas van Red Bull fan is van Ricciardo is geen geheim. Horner barstte nog net niet in tranen uit toen hij hoorde dat Ricciardo zou vertrekken naar Renault. Hij sprong een gat in de lucht toen bleek dat de Australiër goede tijden wist neer te zetten tijdens een testrit op Silverstone. Toen moest de dure overgangsperiode, genaamd Nyck de Vries, het veld ruimen voor Ricciardo. Destijds was ik al niet te spreken over de keuze van Red Bull, en ik ben dus zeer blij dat ik gelijk had.

Eigenlijk gebruikt Red Bull dezelfde smoesjes voor Ricciardo als voor Sergio Pérez. Marko haalde aan dat Pérez voor heel veel inkomsten zorgt in Noord- en Zuid-Amerika. Ricciardo is door zijn glimlach en humor één van de populairste coureurs van de grid. Dat helpt natuurlijk bij alle commerciële aspecten van de Formule 1. Red Bull heeft het natuurlijk zwaar als het aankomt op geld en marketing, dus is het meer dan logisch om Pérez en Ricciardo aan boord te houden.

Na drie á vier goede jaren in de Formule 1 ging echter gewoon mis bij Ricciardo. Max Verstappen was te sterk, hij was niet het orakel van Renault en bij McLaren was hij gewoon dramatisch. Veel Formule 1-fans hebben hun conclusies over Ricciardo wel getrokken: vergane glorie. De fans van Ricciardo zullen hem tot in de dood verdedigen en dat was ook wel te zien op social media na de prestatie in Canada. Villeneuve kreeg de volle laag. De enkelvoudig wereldkampioen had echter gelijk. Ricciardo is grappig, sporadisch snel en vooral goed voor de nostalgie. Maar, alsjeblieft, haal hem uit de auto. Sorry, Ricciardo.

Meediscussiëren? Klik hier om je te registreren.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws