Button over elektrische Formule 1: 'Gaat niet gebeuren' Formule 1
Formule 1

Button over elektrische Formule 1: 'Gaat niet gebeuren'

Button over elektrische Formule 1: 'Gaat niet gebeuren'

De Formule 1-fans die houden van schreeuwende motoren kunnen volgens Jenson Button opgelucht adem halen. De oud-Formule 1-coureur vertelt aan Gentleman's Journal dat hij een volledig elektrische Formule 1 niet ziet gebeuren.

De Formule 1 moet duurzamer worden, klimaatneutraal tegen 2030, met synthetische brandstof en een groter aandeel elektriciteit. Maar Jenson Button kan zich een volledig elektrische Formule 1 niet voorstellen. Formule 1-CEO Stefano Domenicali heeft twee grote doelen voor de hoofdklasse. Het raceprogramma zal op middellange termijn worden uitgebreid tot 25 races en bovendien zal de Formule 1 worden gekoppeld aan duurzaamheid.

Er wordt gestreefd naar klimaatneutraliteit in 2030, en wanneer de volgende generatie motoren in 2026 arriveert, zal er synthetische brandstof door de pijpen stromen en zal de helft van de energie elektrisch worden opgewekt. Het aandeel van de terugwinning van kinetische energie zal worden verdrievoudigd, van ongeveer 160 pk tot ongeveer 480 pk. Vanaf 2026 zal het vermogen van een Formule 1-motor dus in ongeveer gelijke delen worden opgewekt door de verbrandingsmotor en door de elektromotor. De kernarchitectuur van de motor blijft met een 1,6-liter V6 turbo.

'De F1 moet het summum van autosport blijven'

Jenson Button, Formule 1 wereldkampioen van 2009, gelooft niet dat de Formule 1 overstapt op volledig elektrische auto's. De 15-voudige GP-winnaar vertelt aan Gentleman's Journal: "De Formule 1 moet het summum van autosport blijven met de beste coureurs ter wereld en met een aantal autofabrikanten die hier hun expertise tentoonspreiden', zegt Button.

'Maar als we nu op volledig elektrisch zouden overschakelen, zouden we heel zware auto's krijgen en dat zou de verkeerde weg zijn. We zouden ook moeten afstappen van het format van een twee uur durende Grand Prix, want om genoeg batterijvermogen voor zo'n race te hebben, zouden de auto's zo groot als een SUV moeten zijn! Dus ik zie dat nauwelijks gebeuren in de nabije toekomst', aldus Button.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws