F1 Live 22:30u | Sprintkwalificatie Grand Prix van Miami 2024 Formule 1
Formule 1

F1 Live 22:30u | Sprintkwalificatie Grand Prix van Miami 2024

F1 Live 22:30u | Sprintkwalificatie Grand Prix van Miami 2024

De Formule 1 heeft Azië verlaten en is aangekomen in Miami, voor de eerste van drie Grands Prix in de Verenigde Staten. Het evenement in Florida staat voor de derde maal op de kalender, en zal voor het eerst ook een sprintrace organiseren. Dat betekent dat de coureurs slechts één vrije training kregen voordat ze op de vrijdagavond een eerste serieuze krachtmeting krijgen in de vorm van de sprintkwalificatie.

Twee weken geleden vond in China het eerste sprintweekend van 2024 plaats, waarbij de opzet van het weekend aangepast is: op vrijdagavond worden nu de enige vrije training en de sprintkwalificatie verreden, waarna de sprintrace de opening van de zaterdag is. De kwalificatie voor de Grand Prix vindt vervolgens in de Nederlandse avond plaats, terwijl de Grand Prix volgens traditie op zondag verreden wordt. De coureurs konden eerder op de avond hun enige trainingsuurtje op het Miami International Autodrome dus goed gebruiken.

Pirelli heeft dit weekend de C2s, C3s, en C4s meegenomen naar Miami. Daarmee krijgen de coureurs dezelfde bandencompounds tot hun beschikking als tijdens het sprintweekend in China. De verwachting is echter wel dat de temperaturen dit weekend een stuk hoger zullen liggen dan in China, en ook hoger dan tijdens de andere Grand Prix-weekenden die tot nu to verreden zijn.

Verstappen heer en meester in Miami

Verstappen geldt als wereldkampioen en kampioenschapsaanvoerder in ieder geval als de torenhoge favoriet in de Verenigde Staten. De Nederlander verloor op 3 november 2019, vandaag exact vierenhalf jaar geleden, voor het laatst een race in het land én het Noord-Amerikaanse continent. Dat houdt ook in dat hij in de eerste twee edities van de Grand Prix van Miami ongeslagen bleef. Sterker nog, de Nederlander pakte ook beide malen de snelste ronde, en dus tweemaal de maximale score van 26 punten. De Limburger wist zich in Miami echter nog niet op de eerste startrij te kwalificeren.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

max verstappen sergio perez rb19 red bull racing f1 gp miami 2023
Weet Verstappen ook in 2024 weer toe te slaan in Miami?

Upgrades van concurrentie

Hoewel de voorsprong van Red Bull Racing en Verstappen in Japan en vooral in China levensgroot was, doet de concurrentie er alles aan om het gat te dichten. Red Bull kwam zelf in Japan met upgrades, en waar Ferrari in Imola over twee weken met een flinke upgrade komt, introduceren Mercedes en McLaren in Miami al een pakket met nieuwe onderdelen. Vooral McLaren heeft de auto behoorlijk vernieuwd, en maakte in China al een sterke indruk. Het Britse team zal met de upgrades vooral hopen om de aanval op de tweede plek van Ferrari te kunnen openen.

Verstappen na moeizame start bovenaan in VT1

In de enige vrije training zag Charles Leclerc zijn sessie al snel in rook opgaan. De Ferrari-coureur spinde bij het uitkomen van bocht 16, waarna hij moeite had om zijn auto te draaien op het krappe circuit. Daarbij vernielde hij de koppeling en zat de sessie er voor de Monegask op. Max Verstappen had het ook lange tijd lastig. De Nederlander maakte verschillende foutjes, en klaagde over blokkerende voorbanden en oververhit Pirelli-rubber, voordat hij in de slotminuten van de sessie toch nog van P19 naar P1 sprong. Daarmee bleef hij Oscar Piastri, Carlos Sainz, en George Russell net voor.

Niets missen van Verstappen in 2024 en 2025? Sluit dan een abonnement met korting af bij Viaplay.

Pakt Verstappen de overwinning in Miami? Krijg 50x of 100x je inzet bij een winstmarge van 10 seconden of meer! Voor nieuwe spelers, 24+. Lees de voorwaarden.

F1 Live 22:30u | Sprintkwalificatie Grand Prix van Miami 2024

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws