Red Bull Racing en Ferrari maken in 2022 gebruik van verschillende concepten voor de neus van de bolide. Allebei deze concepten bieden de teams echter vrijheid om te experimenteren met verbeteringen, en deze makkelijk en kostenefficiënt te installeren. Bij Formel1 worden de verschillen tussen de aanpakken belicht en wordt uitgelegd waarom allebei de concepten een recept voor succes kunnen vormen.
Ferrari maakt in 2022 gebruik van een zogeheten 'modulaire' neus. Wanneer er een neuswissel plaatsvindt in de pitstraat, op het moment dat een coureur schade opgelopen heeft bijvoorbeeld, zie je altijd dat het gehele onderdeel van de auto afgehaald wordt. De neus loopt in essentie dus door tot aan halverwege de wielen, ter hoogte van de ophanging. Ferrari heeft echter in het midden van de constructie van de neus nog een afscheiding gemaakt.
Middels deze afscheiding kunnen ze het deel van de neus dat aan het chassis vastzit, en de voorvleugel en haar details, apart aanpassen. Dit betekent dat ze voor verbeteringen niet de gehele structuur van de neus moeten wijzigen, wat geld en tijd scheelt. Het biedt ze op twee fronten dus een voordeel dat over een heel seizoen van meerwaarde kan zijn (foto's van de modulaire neus vind je hier).
De crashstructuur van de Ferrari-neus is daarnaast veel korter dan die van veel van haar concurrenten. Het onderste deel, dat de laagste flap van de voorvleugel verbindt aan de neus zelf, vormt geen onderdeel van deze crashstructuur. Dat betekent dat Ferrari op dat gebied makkelijk wijzigingen aan kan brengen, mochten ze een oplossing vinden die effectiever is dan degene waarmee ze nu voor de dag komen.
Red Bulls alternatief werkt ook
Red Bull heeft voor 2022 voor een alternatieve strategie gekozen, maar wel een strategie die de flexibiliteit biedt die Ferrari ook heeft. De neus van de Oostenrijkers reikt slechts tot de tweede flap van de voorvleugel, wat betekent dat alles onder die tweede flap (meer dus dan bij Ferrari, red.) niet tot de crashstructuur behoort en eveneens aangepast kan worden zonder de crashstructuur weer te moeten testen - dit kost, als vanzelfsprekend, geld.
Dat betekent dat ook Red Bull makkelijk en relatief goedkoop wijzigingen aan kan brengen aan het onderdeel aan de voorkant. Mocht Adrian Newey met zijn team op een effectievere aerodynamische oplossing komen, dan staat de huidige vleugel van de RB18 een makkelijke implementatie toe. Zo hebben beide renstallen een andere aanpak gehanteerd, maar nemen de teams duidelijk het budgetplafond in acht.
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties