GPDA-voorzitter vindt 'discussie of regelwijziging bij elke saaie race' overbodig Formule 1
Formule 1

GPDA-voorzitter vindt 'discussie of regelwijziging bij elke saaie race' overbodig

GPDA-voorzitter vindt 'discussie of regelwijziging bij elke saaie race' overbodig

GPDA-voorzitter (Grand Prix Drivers' Association) en oud-coureur Alexander Wurz vindt het onnodig als elke saaie race een discussie of regelwijziging vereist. Volgens hem wordt dat ook niet in andere sporten gedaan, dus ook voor de Formule 1 is dat overbodig. De oud-coureur vindt dat de Formule 1 veel slimme en goed doordachte aanpassingen heeft doorgevoerd, waaronder de budgetcap, waardoor de koningsklasse floreert als nooit tevoren.

Het 2022-seizoen presenteerde verschillende uitdagingen aan de organisatie, waaronder de welvaart en gezondheid van de sport en de Formule 1-teams. 'De Formule 1 is zo sterk en gezond als het ooit is geweest. Natuurlijk zullen we met de groeiende populariteit uitdagingen en nieuwe fenomenen tegenkomen, maar de sleutelfactoren voor de groei liggen voor de hand', vertelt Wurz in een interview met PlanetF1. Wurz verwijst kort naar de tijd waarin Bernie Ecclestone nog F1-CEO was. Ecclestone heeft volgens hem fantastisch werk geleverd om de koningsklasse op te bouwen, maar het bedrijfsmodel heeft hij niet aangepast op het snel veranderende medialandschap en consumentengedrag van de afgelopen twee decennia.

'Vooral de nieuwe kanalen van het bereiken van nieuwe fans heeft de business echt overtroffen', stelt Wurz. De GPDA-voorzitter denkt dat de budgetlimiet daar ook een rol in heeft gespeeld. 'De budgetcap deed de interne magie om de Formule 1-zaken om te draaien en plotseling zitten alle teams op een zeer gezonde franchisewaarde', gaat de Oostenrijker verder. 'Voorbij zijn de dagen van de Europese cultuur van overbestedingen op het gebied van engineering, waarbij een groot percentage teams het financiële risico liep het niet te halen.' Wurz hoopt nu dat alle betrokkenen bewust zijn dat de sport en haar regels alleen maar zorgvuldig aanpast moeten worden, en niet de behoefte moeten voelen om de hele tijd iets te doen.

Wurz gelooft dat F1 in goede handen is bij Domenicali

Slimme en goed doordachte, echte aanpassingen aan sportieve en technische regels, weekendformaten, manieren om de foto's en emoties over te brengen, ervaringen van fans hebben allemaal constante observatie en weloverwogen aanpassingen nodig. 'Maar niet omwille van het feit, wat een beetje de cultuur van het afgelopen decennium was', zegt Wurz. 'Niet elke saaie race hoeft het beginpunt van een discussie te zijn', vervolgt de Oostenrijker. 'Net zoals een saaie voetbalwedstrijd daar niet leidt tot regelwijzigingen.'

Wurz geeft aan nog wel meer voorbeelden te kunnen geven waar de sport heen zou moeten gaan, maar stelt ook dat de koningsklasse in goede handen is bij Formule 1-CEO Stefano Domenicali en zijn team. 'Ik geloof dat zolang we een authentieke sport blijven, we racen met de beste coureurs op de meest geweldige circuits, in de snelste raceauto's, voor topteams, de Formule 1 het goed zal doen en nog steeds kan groeien in wereldwijde kijkcijfers, evenals veel verder dan de huidige bedrijfswaardering', sluit de Oostenrijker af.

Formule 1 live kijken komend seizoen? Bestel Viaplay of F1TV of neem een kijkje op onze Formule 1 tv-pagina.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws