Overal wordt gezegd dat Red Bull Racing alle hoop vestigt op de technische regelwijziging, maar is dat wel zo? Teambaas Christian Horner tempert de verwachtingen en geeft aan dat de teams er wel door zullen worden geraakt, maar de mate waarin is nog de vraag. Een significante verandering van de machtsverhoudingen zal vermoedelijk niet plaatsvinden. Uiteraard is er hoop dat McLaren wel geraakt wordt.
De FIA gaat vanaf dit weekend strenger kijken naar de voorvleugels van de bolides. Eerder dit seizoen werd de achtervleugel al aangepakt. Zoals te zien had dat weinig invloed op de prestaties van de teams. De regelwijziging van Spanje moet ervoor zorgen dat de voorvleugels niet te ver doorbuigen onder hoge snelheid. Barcelona is daar een geschikt circuit voor, vanwege de combinatie van rechte stukken en zowel snelle als langzame bochtensecties.
De regelwijziging volgt vier races na de wijziging betreffende de achtervleugel. De FIA wilde niet alles in een keer doorvoeren omdat ze niet wilden dat de teams 'hun geld hadden verspild'. De flexi-wings waren immers al sinds de winter in de maak. Tijdens de winterstop was de berichtgeving van het bestuursorgaan over de flexibele vleugels aardig verwarrend. Het mocht eerst niet, waarna het weer wel mocht, waarna ze toch besloten in te grijpen.
De tekst gaat verder onder de afbeelding.

Red Bull wil niet afhankelijk zijn van deze regelwijziging, maar hoopt, net als alle andere teams, dat het McLaren wel een beetje gaat afremmen. 'We gaan nu naar circuits toe met meer snelle bochten en die aanpassing van de voorvleugel is in essentie een verandering van het reglement', begint Horner tegenover de Nederlandse tak van Motorsport.com. 'Misschien heeft dat geen impact op de krachtsverhoudingen, maar het is wel een verandering die alle teams in zekere zin zal raken.'
In het duister tasten
Hoewel de Brit eerder dit jaar nog aardig gefocust leek op de regelwijziging van het weekend in Barcelona, laat hij nu ook optekenen dat het mogelijk is dat er vrijwel niets verandert. 'Dat zou kunnen. Wij weten natuurlijk nog niet hoe dit de andere teams precies zal raken', geeft Horner aan. 'Het is in ieder geval een belangrijke verandering en zal sowieso enig effect hebben op iedereen. Sommigen hebben er misschien al op geanticipeerd. Het effect kan neutraal zijn, maar je weet ook niet wat het qua bandenslijtage zal doen.'
Horner weet zeker dat het 'het leven er in ieder geval niet makkelijker op maakt'. McLaren heeft een stijvere voorvleugel al getest in Imola om op alle scenario's voorbereid te zijn. Teambaas Andrea Stella liet echter wel weten dat hij verwacht dat Barcelona een race zal worden als in Imola of Suzuka. Op beide banen was Red Bull erg sterk en wist Max Verstappen de race te winnen. Ook zei Stella dat de vleugel die getest is in Imola, voldeed aan alle verwachtingen.
De tekst gaat verder onder de afbeelding.

Speelruimte wordt beperkt
Het veranderen van de flexibiliteit van een vleugel kan de algehele balans en aerodynamische efficiëntie van een auto veranderen. Daarbij gaat niet alleen om drag en downforce, maar ook om de set-up in de bochten. De FIA beperkt de speelruimte van de teams als het ware op dat gebied, waardoor het lastiger kan zijn om de auto in het juiste venster te krijgen. Red Bull weet hoe het is om een auto te hebben die een heel klein werkvenster heeft.
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties