Bij Autosprint is er meer bekend over hoe de besprekingen rondom de motorbevriezing verlopen zijn. Red Bull Racing wist de gewenste reglementswijziging er doorheen te krijgen, maar dit ging niet zonder slag of stoot. Zo waren twee van de vier teams in eerste instantie tegen het stilleggen van de motorontwikkelingen. Daarnaast wordt bij het Italiaanse autosportblad geanalyseerd hoe men de prestaties gelijk wil trekken na 2021. Dit lijkt toch nog een stuk lastiger dan vooraf gedacht.
'In eerste instantie was Mercedes logischerwijs vóór de motorbevriezing, terwijl Renault en Ferrari tegen waren. Dat de bevriezing er uiteindelijk kwam, na een analyse van de mogelijke gevolgen, is geen verrassing, gezien het feit dat de toekomst van Red Bull Racing en AlphaTauri in de sport op het spel stond', zo wordt de analyse geopend. Mercedes was voorstander van het plan omdat het betekent dat zij met een vermogensvoordeel de komende Formule 1-periode in gaan.
Uiteindelijk kwam men tot een overeenkomst, unaniem kozen ze om het tóch te doen. Dit heeft wel als gevolg dat er een manier gevonden moet worden om de krachtsverschillen tussen de motoren terug te dwingen. 'Het lijkt alsof er daarom na 2021 uitzonderingen gemaakt gaan worden voor de motoren die niet competitief genoeg zijn, in de vorm van restricties voor de motorleveranciers die het meeste vermogen leveren.' Wanneer men de machtsverdeling zo zou houden als deze momenteel is, zou de Mercedes-motor de Honda-, Renault- en Ferrari-motoren drie jaar lang blijven domineren.
Het krachtsvoordeel van Mercedes lijkt momenteel zo rond de 40 pk te liggen, wordt gesuggereerd. Dit voordeel is gemeten naar de leverancier waarvan op het moment verwacht wordt dat deze het verst van de koploper vandaan zit. Dat is Ferrari. Ferrari heeft deze winterstop aan de krachtbron gesleuteld na het matige 2020-seizoen. Deze inhaalslag is goed voor ongeveer een halvering van de achterstand, waardoor ze na 2021 op een geschatte 20 pk achterstand van haar Duitse concurrenten zouden staan.
Pittige zoektocht van FIA naar oplossing
Om te zorgen dat de teams binnen twee procent van elkaars vermogen blijven zitten, moet de FIA op zoek naar een oplossing. Die hebben ze gevonden, al zitten er wel wat haken en ogen aan de suggestie. Het wordt een Balance of Performance-achtige (BoP, red.) oplossing, maar het daadwerkelijke gevolg zal niet zo heftig zijn als de naam doet vermoeden.
Het verhaal ligt veel gecompliceerder dan simpelweg het vermogen terugschroeven bij de snelste motoren. 'De totale output van de motor en de output van het elektrische systeem kunnen namelijk niet onafhankelijk van elkaar gezien worden. Elke verandering in de endothermische efficiëntie van de motor heeft gevolgen voor het opladen van het elektrisch vermogen.'
'Wanneer je dus de stroom van brandstof zou verminderen, tast je niet alleen het vermogen van de motor aan, maar ook het energielevel dat terug te winnen valt door het ERS (Energy Recovery Systeem, red.).' Er moet dus voordat er ook maar enige maatregelen getroffen worden, rekening gehouden worden met in hoeverre het verminderen van de brandstoftoevoer beide componenten aantast. Diverse andere parameters zijn hier bovendien op van toepassing, waaronder de luchtdruk in de motor en de temperatuur van het gas dat de motor verlaat.
De twee oplossingen die de FIA gelijktijdig wil implementeren om dit probleem op te lossen, zijn aan de ene kant het reduceren van de brandstoftoevoer, met aan de andere kant een toename van de toegestane energiebesparing in de MGU-K. Van de 120Kw die coureurs momenteel tot hun beschikking hebben met een volledig opgeladen batterij, zou daar na de maatregel zo'n 15Kw aan toegevoegd worden. Of de coureurs deze toename in vermogen echter over één ronde op kunnen laden met behulp van het ERS is nog niet duidelijk. Daarnaast zou dit per krachtbron kunnen verschillen. Veel plooien om glad te strijken dus voordat het 2022-seizoen begint.
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties