Marko: 'Zonder radioverkeer met de FIA waren sommige incidenten niet gebeurd' Formule 1
Formule 1

Marko: 'Zonder radioverkeer met de FIA waren sommige incidenten niet gebeurd'

Marko: 'Zonder radioverkeer met de FIA waren sommige incidenten niet gebeurd'

Helmut Marko vindt dat de communicatie tussen teams en wedstrijdleider Michael Masi beperkt moet worden. Afgelopen seizoen kregen de teams de mogelijkheid om direct te communiceren met de wedstrijdleiding, maar dat heeft meerdere malen tot een conflict geleid. De Oostenrijker vindt dat Masi in alle rust zijn beslissingen moet kunnen maken. Daarbij wijst de adviseur van Red Bull Racing naar een andere sport.

Afgelopen jaar zijn er meerdere momenten geweest waarbij teambazen of andere leden van verschillende teams direct contact hadden met de wedstrijdleider. Tijdens de Grand Prix van de Verenigde Staten ontstond er een sarcastische discussie tussen Masi en het team van Alpine, nadat Kimi Räikkönen, in de ogen van Alpine, Fernando Alonso buiten de baan had ingehaald. In Abu Dhabi ging het van kwaad tot erger. Christian Horner wilde de gelapte auto's tussen Lewis Hamilton en Max Verstappen weg hebben. Toen deze beslissing eenmaal was genomen kwam een geëmotioneerde Toto Wolff schreeuwend over de radio.

Dit contact moet volgens Marko vanaf aankomend seizoen niet meer kunnen. De 78-jarige Oostenrijker vindt dat er enkele restricties moeten worden opgesteld. 'De wedstrijdleider moet in alle rust zijn beslissingen kunnen nemen', zegt Marko bij ServusTV. 'De teambazen praten continu met Masi en dan kan hij niet zijn werk doen. Er moet een tussenpersoon komen die de berichten doorstuurt naar hem.' Hiermee lijkt Marko het eens te zijn met Wolff, die eerder ook al had aangegeven dat gesprekken tussen teambazen en de wedstrijdleider moeten stoppen.

Marko wijst naar de VAR in voetbal

De adviseur van Red Bull zag dat de berichten aan het adres van de wedstrijdleiding voor enige controverse zorgde dit jaar. 'Ieder team trekt de wedstrijdleiding natuurlijk een andere richting op. Zonder het radioverkeer waren sommige incidenten niet gebeurd.' Marko denkt dat een tussenpersoon, zoals de VAR bij voetbal, nodig is in de Formule 1. 'De sport moet een beetje die kant op gaan. Iemand moet de beelden gaan bestuderen en dan pas via een tussenpersoon gaan praten met Masi', concludeert Marko.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws