Red Bull getroffen door budgetplafond: 'Wat we eerder deden, kunnen we nu gewoon niet doen' Formule 1
Formule 1

Red Bull getroffen door budgetplafond: 'Wat we eerder deden, kunnen we nu gewoon niet doen'

Red Bull getroffen door budgetplafond: 'Wat we eerder deden, kunnen we nu gewoon niet doen'

Paul Monaghan, de hoofdingenieur van Red Bull Racing, geeft aan dat de manier waarop het team te werk gaat is veranderd. Dat heeft alles te maken met het budgetplafond, dat in 2021 werd geïntroduceerd. Waar topteams in eerdere jaren veel geld konden besteden aan onder andere de ontwikkeling van de auto, worden zij nu beperkt in bijvoorbeeld de hoeveelheid experimenten.

Red Bull kon voor de introductie van het budgetplafond vele oplossingen onderzoeken. 'We konden kijken naar aspecten die grotere veranderingen teweeg zouden hebben gebracht en ons meer geld hadden gekost', zo begint Monaghan, geciteerd door Motorsport-Total.com. 'We bevonden ons in een enorm bevoorrechte positie, maar dat is veranderd', voegt hij eraan toe.

De Brit legt uit dat het budgetplafond zeker een verandering teweeg heeft gebracht. 'Wat we in voorgaande jaren zouden hebben gedaan, kunnen we nu gewoon niet doen', vervolgt de ingenieur. Door het jaar heen probeert Red Bull steeds iets meer prestatie uit de auto halen, maar nu is dat moeilijker. Er komen nog steeds updates, maar minder, waardoor de wagen van het Oostenrijkse team niet zo snel is als dat hij zou kunnen zijn met een groter budget.

Monaghan: 'Budgetplafond vraagt een andere manier van werken'

Monaghan legt uit dat Red Bull dus aanpassingen moest doen aan de manier waarop het team het jaar aanvliegt. 'Het is gewoon een andere manier van werken. Ik veronderstel dat je de vraag anders zou kunnen stellen: hebben we de juiste onderdelen genomen in plaats van de minder waardevolle onderdelen om ons ontwikkelingstempo vast te houden? Vergeleken met onze tegenstanders zou je denken dat het antwoord ja zou zijn', vertelt de 55-jarige.

De hoofdingenieur spreekt wat betreft het budgetplafond van een tweesnijdend zwaard. 'Aangezien het ons de mogelijkheid ontneemt om koste wat het kost onze positie in de machtsverhoudingen te wijzigen. Maar hetzelfde geldt voor de anderen. Het is een iets waar we allemaal van genieten. Het is voor iedereen hetzelfde, dus laten we verder gaan en kijken hoe we het aankunnen', eindigt Monaghan.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws