Red Bull gives you wings: aan deze coureurs gaf Mateschitz 'de vleugels' Formule 1
Formule 1

Red Bull gives you wings: aan deze coureurs gaf Mateschitz 'de vleugels'

Red Bull gives you wings: aan deze coureurs gaf Mateschitz 'de vleugels'

Op zaterdag 22 oktober werd het verdrietige nieuws naar buiten gebracht dat Dietrich Mateschitz is overleden. De Red Bull-oprichter was al lange tijd ziek en overwon de strijd met zijn ziekte helaas niet. 'Mr. Red Bull' is op 78-jarige leeftijd overleden. Aangezien hij sinds 2005 verbonden was met Red Bull Racing en Toro Rosso, het voormalige AlphaTauri, was hij betrokken bij de carrière van veel coureurs.

Mateschitz richtte Red Bull in 1984 op en werd door het bedrijf een multimiljardair. Vanaf 2005 bracht de grootaandeelhouder zijn merk naar de koningsklasse, waarna het logo van het energiedrankje op de bolides van Red Bull en Toro Rosso te zien was. In die zeventien jaar dat Mateschitz betrokken was bij de Formule 1, heeft hij Red Bull zeker wel vleugels gegeven. Met het Oostenrijkse Formule 1-team heeft hij grootse dingen bereikt, waaronder zes rijderstitels en vier constructeurskampioenschappen. De vijfde is aanstaande.

De man die een megatalent in Vettel zag

Het nieuws van het overlijden van Mateschitz hakte er wel even flink in. De 78-jarige was een fundamenteel persoon voor hoe het team van Red Bull nu in elkaar zit. Mateschitz was een voorbeeld van iemand die 'slechts een energiedrankjesbedrijf' liet groeien tot iets gigantisch: namelijk een succesvol Formule 1-team dat momenteel bovenaan alle klassementen staat. De Red Bull-grootaandeelhouder was een teameigenaar, een promotor, star-maker en sponsor die het landschap van de Formule 1 veranderde met zijn visie en dromen.

In zijn tijd bij de Oostenrijkse renstal heeft Mateschitz behoorlijk wat coureurs zien komen en zien gaan, waaronder een paar heel speciale. In 2006 zette de Oostenrijker samen met voormalig Formule 1-coureur Gerhard Berger Toro Rosso op. Het team was verbonden met Red Bull en functioneerde als een doorstromingsteam dat jonge, talentvolle coureurs ging klaarstomen voor het echte werk. Sebastian Vettel is hier een van de voorbeelden van. Vettel reed in 2007 en 2008 voor Toro Rosso, en behaalde in 2008 zijn eerste overwinning met het team.

In 2009 kreeg hij de kans om door te stromen naar Red Bull, en dat bleek een gouden combinatie te zijn. In 2010-2013 won de Duitser vier titels achtereenvolgend en het team won vier constructeurstitels, een ongekend dominant succes. Voor de viervoudig wereldkampioen was het zaterdag dan ook een verdrietige dag. 'Ik heb veel en goede herinneringen aan hem', vertelde Vettel bij ORF. 'Ik was toen nog heel jong, maar hij behandelde me altijd als een gelijke, iets wat ik later pas leerde te waarderen. Hij deed dingen waarvan anderen dachten dat ze niet mogelijk waren. Zijn overlijden is een grote schok voor iedereen die bij hem is geweest gedurende zijn reis naar de top.'

Voormalig Red Bull- en Toro Rosso-coureurs beschrijven ' de grote ziel' die Mateschitz had

Ondanks dat de Oostenrijker een privé-persoon was, en niet vaak bij races aanwezig was, was hij geliefd door veel coureurs. Daniel Ricciardo, die in 2012 en 2013 bij Toro Rosso actief was, en van 2014-2018 bij Red Bull reed, beschrijft Mateschitz als een heel normaal persoon. 'Hij was heel gewoon en hij had een grote ziel. Ik ben blij dat ik hem heb kunnen meemaken', beschrijft de Australiër. Ricciardo verliet Red Bull na 2018 om aan te sluiten bij Renault - het huidige Alpine.

Ook Carlos Sainz heeft mooie herinneringen aan Mateschitz. De Spanjaard reed van 2015-2017 bij Toro Rosso, al verliet hij het team om naar Renault te gaan voor het einde van het 2017-seizoen. 'Het is erg verdrietig om te horen dat Dietrich is overleden', schrijft Sainz op zijn Instagram-verhaal. 'Hij is een van de meest inspirerende en charismatische mensen die ik ooit heb ontmoet. Hij heeft heel veel voor de sportwereld gedaan. Veel atleten, waaronder ik, zouden niet daar zijn waar we nu zijn zonder hem.'

Bij de mooie woorden van Sainz sluit Alexander Albon zich aan. Albon reed in 2019 even voor Toro Rosso, waarna hij doorstroomde naar Red Bull. In 2021 reed hij voor Red Bull-AlphaTauri in de DTM. 'Bedankt voor alles, Dietrich', schrijft de Thai op Instagram. 'Velen van ons hadden geen carrière gehad zonder jou.' De Red Bull-baas gaf velen de kans om zich te bewijzen bij de Oostenrijkse renstal, of gaf coureurs een plek om zich te ontwikkelen bij Toro Rosso, zo schrijft ook Sebastien Buemi op Instagram. 'Aan Dietrich: bedankt voor alles wat je. hebt gedaan voor de motorsport en voor jonge coureurs. Ik zal nooit vergeten dat je mijn droom hebt waargemaakt.'

Buemi reed van 2009 tot en met 2011 bij Toro Rosso, waar Mateschitz een van de personen was die de Zwitserse coureur een kans wilde geven om te laten zien uit welk racehout hij gesneden was. Na 2011 kreeg Buemi geen zitje in de Formule 1, maar hij is vanaf 2012 wel verbonden gebleven met Red Bull Racing. Hij vervult inmiddels al tien jaar lang de rol van test- en reservecoureur voor de Oostenrijkse renstal. Jean-Eric Vergne, die van 2012 tot en met 2014 voor Toro Rosso reed, beschrijft hem ook als iemand die veel jonge coureurs heeft geholpen met hun weg naar de top van de autosport, waarvoor ontzettend veel atleten hem dankbaar zijn.

Ook atleten buiten de Formule 1 rouwen om overlijden Mateschitz

Ook in de andere raceklassen waar Red Bull mee verbonden was, rouwen coureurs om het verlies van de Red Bull-baas. Onder andere autocoureur Sophia Floersch, rallylegende Sebastien Loeb en MotoGP-coureurs Marc en Alex Marquez laten op hun socialemediakanalen weten te rouwen om het overlijden van Mateschitz. Naast de autosportwereld was de Oostenrijker ook betrokken bij voetbalclubs als RB Leipzig en de Amerikaanse voetbal club The New York Red Bulls. Dit laat zien hoe gepassioneerd en betrokken Mateschitz was met alle sporten waarin Red Bull investeerde.

Red Bull en AlphaTauri hopen goede resultaten neer te zetten in Austin voor Mateschitz

De coureurs van Red Bull en zusterteam AlphaTauri willen dit weekend in de Verenigde Staten graag goede resultaten neerzetten om Mateschitz trots te maken. Het team van Max Verstappen heeft aangegeven dat Mateschitz de ruggengraat was binnen het team, en dat ze blij zijn dat hij de Nederlander nog zijn tweede titel heeft zien halen. Verstappen sprak mooie woorden over hoe belangrijk Mateschitz was voor zijn overstap naar Red Bull en dat hij mede door de Oostenrijker op zijn huidige niveau zit.

Ook teamgenoot Sergio Pérez is aangedaan door het overlijden van de Red Bull-eigenaar. Hij vindt het ontzettend jammer dat Mateschitz Red Bull geen kampioen kan zien worden, maar is vastberaden om de Oostenrijker te eren bij de race. AlphaTauri-coureur Yuki Tsunoda deelde een mooi bericht op zijn Twitter-pagina: 'Ik vergeet nooit dat hij mij belde toen ik in de Formule 2 reed, om mij aan te moedigen. Hij was een geweldig persoon en ik ben meer dan trots om voor een team te rijden waarbij hij de sleutel was in het oprichten. Heel erg bedankt, ik hoop je trots te maken.'

Na de woorden van alle coureurs die ooit met Mateschitz hebben gewerkt blijkt dus dat de Oostenrijker zich hard inzette voor zijn bedrijf en alles wat hij had opgebouwd. Met zijn werkwijze tussen Toro Rosso en Red Bull heeft hij veel jonge, talentvolle coureurs een kans kunnen geven om hun carrières op te bouwen. Mateschitz droomde, en liet dromen van anderen uitkomen.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws