Hannah Schmitz is een bekende naam, en een bekend gezicht bij Red Bull Racing. Het strategische meesterbrein van het team van Max Verstappen is vaak terug te zien op de pitmuur, en wordt vaak onder de aandacht gebracht, omdat ze een van de weinige vrouwen in een hoge functie is bij de Formule 1-teams. Schmitz koos er lang voor om dat feit zoveel mogelijk te onderdrukken, maar vestigt er nu juist de aandacht op.
Schmitz is al jarenlang belangrijk voor de strategie bij Red Bull, een onderdeel waar het team regelmatig voor geprezen wordt. De Britse is vermoedelijk de bekendste strateeg in de Formule 1 op het moment. 'Toen ik net begon, wilde ik niet dat mensen bewust naar mij als vrouw keken. Het is niet zo dat ik me als man probeerde te gedragen, maar mijn geslacht heeft geen invloed op mijn vermogen om mijn werk uit te voeren. Mijn geslacht hoeft geen rol te spelen als ik aan het werk ben', zegt Schmitz op Internationale Vrouwendag.
Vrouwen in de Formule 1
In de afgelopen vijftien jaar zijn er wel iets meer vrouwen in de Formule 1 gekomen, maar het beeld is grotendeels nog hetzelfde als rond 2010. 'Ik had in het begin ook het geloof dat de diversiteit zou verbeteren, maar dat het in deze industrie gewoon langer duurde', zo deelt Schmitz haar verwachtingen uit haar beginjaren in de sport. Schmitz begon in 2009 als 24-jarige voor Red Bull Racing te werken, waar ze via verschillende promoties opschoof naar de rol als hoofdstrateeg.
Andere teams hebben ook vrouwelijke strategen gehad, zoals Bernie Collins en Ruth Buscombe Divey - nu allebei actief als analisten - en Esteban Ocon heeft met Laura Müller de eerste vrouwelijke race engineer in de sport, maar de Formule 1-teams bestaan nog steeds grotendeels uit mannen. Schmitz werkte zich zelf op naar een functie in de Formule 1 door Mechanical Engineering aan de universiteit in Cambridge te studeren.
De tekst gaat verder onder de afbeelding.

Red Bull zet ook stappen
Schmitz heeft, na een gebrek aan grote veranderingen, besloten om het over een andere boeg te gooien, en zich meer uit te spreken over het gebrek aan diversiteit in de Formule 1. 'Ik besefte dat die verandering simpelweg niet gebeurt. We moeten dus rolmodellen zijn, en blijkbaar moet ik roepen hoe geweldig mijn werk is', aldus Schmitz, die dat dus ook doet. 'Ik houd enorm van mijn baan, hoe geweldig het is, en dat dit voor iedereen toegankelijk is. Je hoeft geen witte man uit de middenklasse te zijn, om dit werk te doen', zo omschrijft ze het gros van haar collega's.
Samen met Red Bull-collega's uit de HR-afdeling, heeft Schmitz er werk van gemaakt om voor meer diversiteit te vechten, een netwerk waar ook mannelijk collega's deel van uitmaken. Slechts twaalf procent van het werknemersbestand van Red Bull bestaat uit vrouwen, voornamelijk in de HR-afdeling. Schmitz, zelf moeder van twee jonge kinderen, kampt met de uitdaging om haar privéleven te combineren met haar baan. Ze werkt deels vanuit Milton Keynes, en bezoekt twaalf Grands Prix per jaar.
Will Courtenay, de collega van Schmitz, bezoekt de andere twaalf Grands Prix. Courtenay begint aan zijn laatste jaar bij Red Bull en stapt aan het begin van 2026 over naar McLaren. Hoewel Courtenay in functie officieel gezien boven Schmitz staat, is hij als Head of Race Strategy veel minder vaak in beeld dan Schmitz, die de camera's vaak op zich gericht krijgt als vrouw, iets waar Schmitz dus enigszins van baalt.
De tekst gaat verder onder de afbeelding.

Inspiratiebron
Schmitz krijgt regelmatig berichten van jonge vrouwen en meisjes, die om advies vragen over hoe ze in de Formule 1 kunnen werken. 'Het belangrijkste carrièreadvies dat ik kan geven, is dat mensen niet te snel moeten opgeven. Denk nu niet: oh, ik ben toch niet goed genoeg. Ik haalde het in eerste instantie ook niet, maar je moet hard blijven werken, en netwerken, en proberen contacten te verzamelen.'
'Als ik luister naar collega's, die wel in de Formule 1 terecht zijn gekomen, hielp het vaak dat ze de vacaturehouder bellen om te vragen of ze hun cv gezien hebben', geeft Schmidt als advies mee. 'Dit zou niet nodig moeten zijn, maar het lijkt wel te helpen. Er zijn alsnog niet veel rolmodellen in de sport voor jonge meisjes.'
Schmitz haalt onder meer het verhaal van Allyson Felix aan, die in 2021 meedeed aan de Olympische Spelen ondanks complicaties bij haar zwangerschap, niet lang voor de Olympische Spelen. 'Als ik dit soort verhalen lees, denk ik zelf ook dat ik dit moet kunnen. Dat was eigenlijk het moment dat ik zelf ook meer rolmodellen begon te krijgen. Dat raakte me echt toen ik zwanger was', aldus de 39-jarige, die veelal geprezen is door Verstappen.
Red Bull heeft inmiddels ook een beleid, waarbij ouders - zowel vaders als moeders - meer kansen krijgen. Ouders mogen een dag later afreizen naar het circuit, zodat ze pas op vrijdagen aanwezig hoeven te zijn. 'Toen ik kinderen kreeg, had ik wel ook voorbeelden van anderen die als moeder weer gingen werken, omdat je onder veel druk komt te staan, ook om erover te praten. Ga je je baan nog houden? Weet je het zeker? Dit soort vragen zullen mannen niet zo vaak krijgen als vrouwen, dus het wordt dan echt een ding.'
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties