Autosportland Nederland ziet totaal anders uit dan aan het begin van deze eeuw. Max Verstappen heeft niet alleen zichzelf, maar ook Nederland op de kaart gezet, met onder meer de Grand Prix in Zandvoort tot gevolg. Verder is de wereldkampioen steeds serieuzer bezig met zijn eigen raceteam, waarbij hij zelf ook stiekem wat rondjes meerijdt.
Vijftien jaar geleden reden geen Nederlandse coureurs in de Formule 1, en een Grand Prix in Nederland leek een totale utopie. Sinds het debuut van Verstappen is er echter veel veranderd. 'Ik had dit tien of elf jaar geleden nooit verwacht', geeft Verstappen bij de presentatiedag van Viaplay tegen onder meer F1Maximaal.nl aan. 'Je krijgt dan je eigen thuisrace, en dat is al heel bijzonder. Als je hem dan ook nog kan winnen, maakt dat het helemaal mooi.' Verstappen won zijn thuisrace in 2021, 2022, en 2023, en eindigde in 2024 als tweede achter Lando Norris.
Verstappen is trots op de Grand Prix in Nederland, ook al staat het evenement in 2026 voor het laatst op de kalender. 'Alle ervaringen, die ik tot nu toe heb gehad, zijn altijd heel bijzonder geweest. Natuurlijk is het heel jammer, maar ik snap het ook wel. Ik denk dat we ook terug moeten kijken op heel bijzondere jaren. Het is ook een heel bijzonder circuit, met een hele mooie atmosfeer, waar ook veel andere Grands Prix van hebben geleerd.'
De tekst gaat verder onder de afbeelding.

De Red Bull Racing-coureur geeft ook aan dat hij in zijn vrije tijd heel vaak de racerij op de televisie aan heeft staan. 'Ja, absoluut. Ik kijk naar heel veel raceklassen, zoals de Formule 3 en de Formule 2, en autosport in het algemeen, zoals GT-categoriën en hypercars. Ik vond het wel een gemis, dat er geen Formule 2 en Formule 3 was in Zandvoort. Het zijn wel circuits, die op hun kalender moeten staan.' Dit had te maken met de te kleine paddock in Zandvoort om twee opstapklassen te huisvesten, al is het plan dat beide klassen in 2026 wel naar Nederland komen.
Verstappen als teameigenaar
Verder ging het ook uitgebreid over Verstappens rol als teameigenaar. De Nederlander was de afgelopen jaren al bezig met Verstappen.com Racing, waaronder bijvoorbeeld Thierry Vermeulen en Jos Verstappen racen, maar het project neemt in 2025 serieuzere vormen aan. Verstappen sloot een contract met Aston Martin, en zal als team deelnemen aan de GT World Challenge Europe Endurance Cup, de Europese variant van het World Endurance Championship (WEC).
Onderdeel van dat project is dat Verstappen een simracer wil overhevelen naar de echte raceauto's. 'Daar zijn we druk mee bezig. Ik zit vandaag in Monza, en we zijn druk aan het testen', zegt hij via een videoverbinding vanaf het circuit. 'We kijken hoe dingen zich transformeren. Er is nog wel aan de winkel, maar dat is natuurlijk heel normaal.'
De tekst gaat verder onder de afbeelding.

'We moeten nog dingen finetunen met de auto en tussen de rijders. We hebben drie rijders in de auto bij endurance, en twee bij de sprintcategorie. Stap voor stap proberen we het beter voor elkaar te krijgen, ook met Chris in de simulator', zo verwijst hij naar Team Redline-teamgenoot Chris Lulham, die de overstap gaat zetten naar de echte circuits. 'Je kunt je heel goed voorbereiden in de simulator, maar als je in de echte auto zit, voelt het toch anders, met de G-krachten. We zijn druk bezig om hem ook comfortabeler in de auto te laten voelen.'
Zelf ook achter het stuur
Als Verstappen toch de hele dag op het circuit is, kan hij het uiteraard niet laten om zelf de GT3-auto van Aston Martin ook even aan de tand te voelen. 'Ik heb nu niet gereden, maar ik zat gisteren nog in de simulator. We hebben drie man in de auto, dus als je op één dag met vier man wil rijden, is het redelijk druk. Twee weken geleden heb ik in Paul Ricard wel nog even kunnen rijden. Ik vind het natuurlijk hartstikke leuk.' Naast Lulham beschikt Verstappen over Thierry Vermeulen en Harry King als coureurs.
Vooral simracer Lulham staat symbool voor het project van Verstappen. 'Er zijn heel veel goede simulatorcoureurs, en die kunnen heel goed een snel rondje rijden, maar het gaat er ook om hoe goed je dingen begrijpt, en hoe goed je met de afstelling kan werken. Kun je je snel aanpassen in verschillende omstandigheden, en tussen verschillende auto's? Dat soort dingen kon Chris al heel goed op de simulator, of het nu een formule-auto was of dan de overstap naar een hyperauto, en of het nu droog of nat was, en ook de starts', zo legt hij zijn keuze voor het Redline-talent uit. 'Daarin was hij een van de rijders, die daarin uitblonk, en daarom denk ik dat hij de grootste kans maakt om de stap naar het echte racen te maken.'
Verstappen treedt zelf steeds vaker als mentor op, niet alleen voor zijn eigen coureurs, maar ook voor jongelingen in de Formule 1. 'Ik ben altijd wel een open boek. Als mensen mij vragen stellen, zal ik altijd duidelijk mijn antwoord en mijn mening geven. Als mensen tips nodig hebben, sta ik daar wel voor open.' Zo heeft Verstappen een goede band met debutanten Gabriel Bortoleto en Kimi Antonelli, die ook serieus te werk gaan in de simulator, en heeft Liam Lawson al vaker aangegeven dat het advies van Verstappen voor hem erg belangrijk is.
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties