Vrijdag GP Italië 2022 | De Vries begint aan eerste echte F1-weekend; Ferrari voor Verstappen Formule 1
Formule 1

Vrijdag GP Italië 2022 | De Vries begint aan eerste echte F1-weekend; Ferrari voor Verstappen

Vrijdag GP Italië 2022 | De Vries begint aan eerste echte F1-weekend; Ferrari voor Verstappen

De winterstop van de Formule 1 is nu al een tijdje aan de gang en dat betekent dat de fans van de sport niet al te lang meer moeten wachten op de eerstvolgende Grand Prix. Wel heeft de koningsklasse van de autosport weer een interessant seizoen achter de rug met mooie races, controverses en politieke spelletjes. F1Maximaal neemt u gedurende de lange periode zonder Formule 1-races mee langs de meest interessante Grand Prix-weekenden van 2022. In deze editie staat de vrijdag van de Grand Prix van Italië centraal.

Een week na de Grand Prix van België was men alweer in Italië voor de zestiende race van het seizoen. Max Verstappen had inmiddels een riante voorsprong op Charles Leclerc, evenals Red Bull Racing op Ferrari. De titel leek er al niet meer in te zitten voor de Italianen, maar de thuisrace is toch echt een wedstrijd op zich voor de Scuderia en die moest gewonnen worden.

De kans op een overwinning van Ferrari nam vrijdag toe, toen bekend werd gemaakt dat Verstappen een gridstraf moest incasseren wegens het verwisselen van motoronderdelen. Dat was net als op Spa-Francorchamps, maar die race wist de coureur van Red Bull dan weer wel te winnen. Een overwinning van Ferrari op eigen grond was dus zeker geen zekerheidje.

Ferrari schiet uit de startblokken, De Vries trapt af bij Aston Martin

Tijd voor de eerste vrije training. Ferrari schoot werkelijk uit de startblokken op Monza met een één-twee voor respectievelijk Leclerc en Carlos Sainz. George Russell en Lewis Hamilton volgden op drie en vier tienden afstand, terwijl Verstappen vijfde werd. Het was tevens de sessie waarin Nyck de Vries meedeed namens Aston Martin, nog niet wetende wat er op zaterdag voor hem stond te wachten. De Nederlander werd negentiende.

In de tweede vrije training was het opnieuw een Ferrari die bovenaan eindigde, maar ditmaal was het Sainz die de snelste coureur was. Leclerc moest het doen met een derde plaats, op bijna twee tienden afstand. Verstappen stond tussen de twee rode auto's in op de tijdenlijst, op iets minder dan een anderhalve tiende van Sainz. Lando Norris verraste met een vierde plek, voor George Russell, Lewis Hamilton en Sergio Pérez.

Gat tussen Verstappen en Pérez 'te verwaarlozen', Sainz tevreden

Na afloop viel vooral op dat Pérez nog best tegenviel ten opzichte van zijn teamgenoot. Teambaas Christian Horner maakte zich nog niet al te veel zorgen daarover. 'We zijn wat out of sync. Maar dat onderlinge verschil is te verwaarlozen. We moeten ook om het budget blijven denken, zodat we in de toekomstige races beide coureurs een nieuwe vloer kunnen geven. Wat Checo verliest vanwege de vloer, wint hij op andere vlakken. Het is uiteindelijk minder dan een tiende.'

Verstappen zag vooral Ferrari een goede indruk maken. Niet heel gek, gezien Leclerc en Sainz bovenaan stonden in beide sessies. 'Ze zien er goed uit. Ik maak me er geen zorgen over, maar we moeten nog een paar dingen afmaken. Als je naar de lange runs kijkt, denk ik dat we er vrij goed uitzien, en dat is natuurlijk het belangrijkste voor de race.'

Sainz was niet geheel verrassend blij met de eerste dag in Italië. 'We hadden dit resultaat vandaag niet verwacht, maar de auto voelde veel beter aan. De rondetijden kwamen wel makkelijk, dus dat was een aangename verrassing. Dat betekent niet dat we de snelsten zijn, ik denk dat namelijk totaal niet, vooral als je kijkt naar de longruns. Maar we zijn absoluut dichterbij dan verwacht.'

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws