Lewis Hamilton staat met zijn zeven wereldkampioenschappen voor altijd in de geschiedenisboeken van de Formule 1, maar voor en na zijn dominantie kende de Brit ook zeker jaren waarin het minder voor de wind ging. Bij Ferrari kent hij geen ideale start van zijn seizoen en ook in de laatste jaren bij Mercedes had hij het lastig. Peter Windsor is echter van mening dat de beginjaren van Hamilton zeker zo sterk waren als zijn dominante periode.
Windsor krijgt de vraag voorgeschoteld of men het rauwe racetempo van Hamilton tijdens zijn jaren bij McLaren overschat. De analist kijkt op van die vraag, want hij ziet mensen zelden echt neerkijken op de snelheid van de zevenvoudig wereldkampioen in die dagen. Bovendien pakte de Brit al in zijn tweede jaar een kampioenschap met die renstal. ‘Enkel als mensen zeggen: Dit laat zien dat hij nooit echt goed was, vergeten mensen hoe goed hij echt is en nog steeds kan zijn’, vergelijkt Windsor de jonge Hamilton met de huidige Hamilton. ‘Hij was ongelooflijk’, stelt hij vast.
De voormalig teambaas kan maar op één persoon komen die de Brit echt onderschatte, namelijk zijn eerste teamgenoot en eeuwige rivaal. ‘Degene die zijn snelheid het meest onderschatte bij McLaren was Fernando Alonso’, aldus Windsor. Hij suggereert dat de Spanjaard erdoor overweldigd was hoe goed zijn nieuwe teamgenoot bleek te zijn. ‘Het was er een klassiek voorbeeld van, dat Fernando niet geloofde dat Lewis direct uit de startblokken zo snel kon zijn als rookie’, zegt Windsor tijdens zijn livestream.
Alonso kon niet omgaan met snelle Hamilton
Hamilton en Alonso stonden vaak samen op het podium in 2007, maar volgens Windsor kon de man uit Oviedo dat niet altijd hebben. ‘Toen hij (Hamilton, red.) op een paar gebieden sneller was dan Fernando, slechts een paar, dan wist Fernando niet hoe hij daarop moest reageren. Dat had hij op geen enkel punt in zijn carrière meegemaakt’, legt de oud-teambaas uit. ‘Zijn enige reactie, een beetje zoals Vettel bij Ferrari, was te zeggen dat het aan de auto lag: het moet afgesteld zijn voor mij, het is afgesteld voor Lewis.’
De tekst gaat verder onder de afbeelding.

De Brit en de Spanjaard bleven echter op gelijke hoogte en eindigden het seizoen zelfs beiden op 109 punten, achter Kimi Räikkönen met 110 punten. ‘Het enige wat ze deden was de remmen aanpassen naar remmen die Fernando fijn vond. Het was goed voor hem en werkte voor hem, maar het maakte Lewis niet langzamer’, benoemt Windsor het pijnpunt van de man die destijds net twee kampioenschappen had gewonnen. ‘Hij (Hamilton, red.) deed het nog steeds heel goed’, benadrukt hij.
Op Silverstone verscheen de oude Hamilton
Windsor stelt dat Hamilton in elke periode van zijn carrière goed was. ‘Bij McLaren was hij ongelooflijk goed. Ook daarvoor. Als je kijkt naar welke periode dan ook uit zijn carrière, of het nu Formule 3, GP3 of Formule 2 is, was hij fenomenaal’, prijst de analist de zevenvoudig wereldkampioen. Enkel na het verloren kampioenschap in 2021 ging het minder. ‘Tot aan begin 2022 bleef hij fenomenaal. Hij kende ups en downs, voornamelijk tijdens Nico’s jaar, maar over het algemeen was hij fenomenaal en in staat te presteren’, aldus de oud-teambaas.
Windsor zag op het thuiscircuit van de Brit, waar hij vanaf 2014 tot aan 2024 elk jaar op het podium stond en slechts één keer buiten de top tien eindigde, weer de Hamilton die hij kende uit het verleden. ‘Op Silverstone zag hij er niet heel anders uit dan de oude Lewis’, stelt de analist. De Brit kwam wat moeizaam op gang, maar maakte dit later goed en eindigde op plaats vier. ‘Niet briljant tijdens de openingsfase van de race, maar hij begon weer te dansen op het ritme van de muziek. Dat was goed’, luiden de optimistische woorden van Windsor.
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties