Het jaar van Nyck de Vries | Veel races en verschillende auto's Formule E
Formule E

Het jaar van Nyck de Vries | Veel races en verschillende auto's

Het jaar van Nyck de Vries | Veel races en verschillende auto's

Vandaag (zaterdag) verjaart een van de Nederlandse racetalenten. Nyck de Vries wordt 26 jaar. De coureur heeft in zijn afgelopen levensjaar een hele hoop meters gemaakt op verschillende circuits over de gehele wereld. Hoog tijd om dit racetalent te feliciteren met een terugblik op zijn afgelopen racejaar, dat van de Formule E, via de 24 uur van Le Mans, eindigde in de bolide van Lewis Hamilton op het circuit van Abu Dhabi.

De Vries vierde zijn vorige verjaardag als regerend wereldkampioen in de Formule 2. Hij had toen al afscheid genomen van de opstapklasse. Een overstap leek al uitgesloten voor de Nederlander, die in 2017 samen met Lando Norris op leek te gaan voor een stoeltje bij McLaren. Echter, de Brit wist beter te presenteren en troefde de Nederlander af voor de overstap naar de koningsklasse.

Formule E

Tegen het einde van 2019 besloot De Vries wat de gewenste vervolgstap voor hem was: hij maakte de overstap naar de Formule E. Na meerdere rookietests bij Audi, NIO en Envision Virgin Racing, koos De Vries voor Mercedes-Benz EQ. Daar begon hij eind 2019 aan zijn eerste seizoen in de elektrische raceklasse.

Het eerste seizoen was wennen voor de Nederlander. Naast Stoffel Vandoorne kwam hij niet verder dan de elfde plek in het klassement, terwijl zijn teamgenoot beslag wist te leggen op de tweede plek in het wereldkampioenschap. Toch wist hij in de laatste race van het seizoen samen met zijn teamgenoot een één-twee finish te verzekeren voor het Duitse team. Dit was voor Vandoorne zijn eerste overwinning en voor De Vries zijn eerste podium.

Ook in de Formule E hebben de coronamaatregelen invloed gehad op het verloop van het seizoen. Dit betekende dat de Nederlander thuis achter het stuur moest kruipen. Met een professionele simulator in huis deed De Vries mee aan de Home Challenges van de Formule E. Ook hier moest de Nederlander zijn meerdere trouwens erkennen in zijn teamgenoot. De Vries noteerde de zestiende plek, daar waar Vandoorne won.

Racing Team Nederland en de WEC

In 2020 bleef De Vries ook actief in andere raceklassen. Net als in 2019 deed hij met Racing Team Nederland mee aan endurance-races. Met Racing Team Nederland nam hij deel aan bijna alle races in de World Endurance Championship (WEC). Als hoogtepunt mocht hij ook meedoen met de 24 uur van Le Mans. Samen met Giedo van der Garde en Frits van Eerd stuurde hij de gele auto in de LMP2-klasse naar de vijftiende plek. Dit was een evenaring van hun resultaat in 2019.

Het team van de Nederlanders kreeg halverwege de wedstrijd te maken met een probleem aan de koeling en zodoende startte de equipe vol Nederlanders maar moeilijk. Toen na drie pitstops het probleem met de waterleiding en de koeling waren verholpen, begonnen ze aan een inhaalrace, hoewel ze wel al waren teruggezakt naar de 57ste positie. Toch wisten ze de auto met 38 ronden achterstand op de negentiende plek over de streep te krijgen.

De Vries had nog niet genoeg geraced met de Formule E en zijn deelname in het WEC. In de zomer is hij een verbintenis aangegaan met Toyota Gazoo Racing. Het Japanse team is de laatste winnaar van Le Mans en een topteam binnen de enduranceklasse. De Vries kwam binnen als testcoureur en zal komend jaar ook als reservecoureur aan de slag gaan. Hij zal meewerken aan de hypercars die rijden in de belangrijkste klasse. Hiermee krijgt De Vries meer voet aan de grond in de endurance-klasse.

Toch nog in een F1-auto

Aan het einde van 2020 kwam er nog een mooie kans bij voor De Vries. Tijdens de Young Driver Test mocht hij plaatsnemen in de Formule 1-auto van wereldkampioen Lewis Hamilton. Dit was voor de Nederlander een droom die uitkwam. In de W11 van Mercedes heeft De Vries laten zien dat hij goed overweg kon met de bolides uit de koningsklasse. In de laatste stint wist de Nederlander Vandoorne af te troeven, die reed in de Mercedes van Valtteri Bottas. Met nummer 21 op de Mercedes noteerde De Vries uiteindelijk de tweede tijd van de dag, kort achter Fernando Alonso.

Wat brengt 2021?

In het komende jaar is de agenda van De Vries zich al aan het vullen. Zijn verbinding met Mercedes-Benz EQ en Racing Team Nederland zijn verlengd en zodoende zal hij zich weer laten zien in de Formule E en bij de endurance-races. Vanaf eind februari zal de elektrische raceklasse weer van start gaan met twee races in Saoedi-Arabië. In tussentijd vult De Vries zijn tijd met trainingen in zijn woonplaats Monaco en rijdt hij tests voor onder andere LMP2-auto’s. Dus ook in zijn zeventwintigste levensjaar zullen we de Nederlander blijven zien in de autosport.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws