De laatste weken is er veel gepraat over Max Verstappens uitstapjes in GT3-auto's. De viervoudig wereldkampioen zoekt uitdagingen in andere disciplines, en de coureurs die al actief zijn in de GT-wereld snappen dat heel goed. Zo ook Loek Hartog. Hij rijdt in de GT World Challenge Endurance en deelt dus de baan met Verstappen.com Racing. Sinds dit jaar is het team actief als GT3-team.
Eerder in het jaar maakte Verstappen.com Racing trots bekend dat ze met 2 Seas Motorsport in zee gingen om met de Aston Martin Vantage AMR GT3 Evo te debuteren in het prestigieuze endurancekampioenschap. Met Thierry Vermeulen, Chris Lulham en Harry King heeft het team zich ingeschreven. Vermeulen neemt DTM- en Cup-ervaring met zich mee. King stroomt door uit de Porsche Mobil 1 Supercup, waar hij in hetzelfde veld reed als Hartog.
Lees ook
Nürburgring-expert omvergeblazen door Verstappens GT3-test: 'Kent de baan zó goed van de simulator'
Hartog debuteerde op 16-jarige leeftijd in de Supercup en werd in 2023 vicekampioen in de Porsche Carrera Cup Duitsland. Vorig jaar werd hij met overmacht kampioen in het Noord-Amerikaanse kampioenschap. Inmiddels is hij een van de beste zilveren rijders uit de Porsche-wereld en weet hij dus goed hoe het eraan toegaat in de GT-wereld. Hartog heeft geen standaardpad bewandeld om te komen waar hij nu is. Hij komt uit de simracinghoek.
Verstappen is bezig om simracetalent naar de baan te helpen. Hartog snapt goed dat sim-ervaring erg kan helpen. 'Autosport komt voor mij een beetje neer op vlieguren maken. Het is heel lastig om uren achter het stuur te kunnen kruipen', vertelt de 22-jarige in gesprek met F1Maximaal.nl. 'In de simulator kun je dat toch voor elkaar krijgen en op heel veel verschillende edities toch al meters maken. Op een heel meetbare manier kun je jezelf uitdagen', vervolgt hij.
De tekst gaat verder onder de afbeelding.

Uitdaging zoeken
Vooral het meetbare aspect van de simulator is erg belangrijk, denkt Hartog. 'Je groeit enorm wanneer je de kans krijgt, want autosport gaat naar mijn mening heel erg om eerste indrukken maken. Die indrukken kan je dan enigszins voorbereiden door met simracen op een competitief niveau te rijden. Dan gaat die druk er toch een beetje af wanneer je die kans echt krijgt', legt hij uit. Vanuit de GT-paddock is het te merken dat veel coureurs het interessant en spannend vinden dat Verstappen zoveel interesse toont.
Tussen de Grands Prix van Japan en Miami reed hij onder een pseudoniem rond op de Nürburgring, en zodra dat bekend werd, stroomde de paddock vol met toeschouwers. Hoe belangrijk is die aandacht van Verstappen? 'Het maakt mijn wereld natuurlijk niet anders', zegt Hartog met een lach. 'Sommigen trekken zich er wat meer van aan, omdat ze vinden dat de GT-sport nu de aandacht krijgt die ze denken dat het verdient.' Rijden in GT-auto's op de mooiste circuits ter wereld, is voor Hartog immers dagelijkse kost.
'Aan de andere kant begrijp ik het vanuit Max' perspectief heel goed', gaat hij verder. 'Het is hetzelfde als op de sim. Uiteindelijk, als je constant iets blijft doen wat niet vernieuwend is, ga je de uitdaging ergens anders zoeken. Ik denk dat dit een manier is voor hem om die uitdaging ergens anders te zoeken. Er is veel meer competitie in de GT-wereld dan in de Formule-wereld, om te kijken: waar sta ik? In dat opzicht hoeft hij zich natuurlijk nergens zorgen over te maken. Hij staat ver, ver aan de top. Bij andere F1-coureurs zou het discutabel zijn bij een overstap, maar bij hem is dat absoluut niet het geval.'
De tekst gaat verder onder de afbeelding.

Meer plezier en meer rijden
Wat voor Verstappen vooral belangrijk lijkt te zijn, is dat hij in de discipline van de GT-auto's veel minder verplichtingen naast de baan heeft. Hij wil het liefst in de auto stappen, rijden, alles winnen, en naar huis. Al die poespas eromheen, hoeft niet van hem. Verstappen had de ambitie om een GT3-team op te zetten al veel langer, maar dit jaar kwam het echt tot stand.
Naar verluidt is de viervoudig wereldkampioen aan het kijken of hij dit jaar nog mee kan doen aan een GT3-race. Tot nu toe heeft hij getest op de Nürburgring en vlak na de Grand Prix van Canada reed hij op Spa-Francorchamps. 'Het is veel rijden, veel plezier, heel meetbaar in dat opzicht. Ik begrijp heel goed waar het vandaan komt', sluit Hartog af.
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties