Verstappen vs. Schumacher | Red Bull-coureur legt het nipt af tegen F1-legende Max Verstappen
Max Verstappen

Verstappen vs. Schumacher | Red Bull-coureur legt het nipt af tegen F1-legende

Verstappen vs. Schumacher | Red Bull-coureur legt het nipt af tegen F1-legende

Max Verstappen won in 2022 vijftien van de 22 Grands Prix en mag zich daarmee de coureur noemen met de meeste overwinningen in één Formule 1-seizoen. Daarbij moet wel worden gezegd dat er meer races waren dan in de tijd van, bijvoorbeeld, Michael Schumacher. Hoe staat de prestatie van Verstappen in verhouding tot die van Schumacher? F1Maximaal zocht het uit.

Schumacher deelde voorheen het record van meeste overwinningen - dertien - met Sebastian Vettel. De twee landgenoten wisten dat aantal te winnen in respectievelijk 2004 en 2013. Verstappen verbrak het record vorig jaar in Mexico, wat zijn veertiende zege was in twintig races. De vijftiende kwam tijdens de seizoensfinale in Abu Dhabi. Echter was dat de tweeëntwintigste race van het seizoen, terwijl Schumacher en Vettel dertien uit achttien en negentien wisten te winnen.

Het houdt het volgende in, namelijk dat Schumacher het beste winstpercentage overlegt - 72,22 procent om precies te zijn. Verstappen overlegt een percentage van 68,18, wat minder is dan de 68,42 procent van Vettel. Dat toont wel aan dat meer Grands Prix geen garantie is op een beter winstpercentage, want een coureur moet er maar net staan én het materiaal moet meewerken. Dat deed het in onder meer Brazilië nu net niet, toen de RB18 er niet aan te pas kwam.

Schumacher klopt Verstappen in vrijwel alle statistieken

Over twintig races, want in de twintigste race verbrak Verstappen het record, is het percentage van de coureur van Red Bull Racing weer iets gunstiger. Dan verschuift het percentage namelijk naar 70 procent, wat weer beter is dan Vettel. Schumacher blijkt dan nog wel altijd bovenaan, wat nog maar eens laat zien hoe dominant de zevenvoudig wereldkampioen in 2004 was.

Qua polepositions doet Schumacher het in 2004 eveneens beter dan Verstappen in 2022. Zo pakte de toenmalige Ferrari-coureur acht poles in achttien kwalificaties, terwijl Verstappen er zeven pakte op 22 gelegenheden. Daarbij moet de nuance geplaatst worden dat de F2004 van Schumacher overduidelijk de beste auto van het veld was, terwijl de RB18 het op de zaterdag het regelmatig moest afleggen tegen de Ferrari F1-75 van Charles Leclerc en Carlos Sainz.

Schumacher moet het afleggen qua podiums ten opzichte van Verstappen. In 2004 pakte de racelegende vijftien keer een podium, terwijl Verstappen zeventien keer het podium mocht betreden in 2022. Toevallig is hoe in beide gevallen twee van die podiumplekken geen overwinningen waren. Verder waren alle podia overwinningen, om nog maar eens hun dominantie die jaren te onderstrepen.

Verstappen vs. Schumacher in cijfers:

Statistiek Max Verstappen (2022) Michael Schumacher (2004) Percentages VER/MSC
Overwinningen 15 13 68,18/72,22
Podia 17 15 77,27/83,33
Polepositions 7 8 31,82/44,44

Verschil Verstappen-Schumacher vooral in F1-materiaal

Schumacher legt dus over het algemeen de beste statistieken af en bewijst des te meer hoe dominant de Duitser was, ondanks dat er in zijn tijd meer races waren. Er kan echter worden gezegd dat de F2004 aanzienlijk dominanter was dan de RB18 in 2022, gezien ook bijvoorbeeld het verschil tussen polepositions en overwinningen van Verstappen. Daarnaast won de Red Bull-coureur ook vaker buiten de top tien, terwijl Schumacher voornamelijk won vanuit de top drie.

De statistieken tonen vooral hoe belangrijk het materiaal is en dat alles klopt tijdens een weekend. Voor Schumacher klopte de zaken relatief vaker dan bij Verstappen, die met name op de zondag écht overtuigend was. Het focussen op de afstelling voor de race wierp nogal zijn vruchten af bij Red Bull, terwijl de F2004 in alles een perfecte allrounder was. Daarnaast: meer races betekent niet alleen meer kans om te winnen, maar ook om uit te vallen. En Verstappen viel twee keer uit, Schumacher één keer.

Terrence Riepma (Twitter: @TerrenceRiepma | e-mail: t.riepma@valkeringmedia.nl)

Poll

Wie vond jij dat het beste F1-seizoen had?

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws