Windsor: 'Daarom denk ik dat we steeds meer onbesuisde acties van Verstappen zagen' Max Verstappen
Max Verstappen

Windsor: 'Daarom denk ik dat we steeds meer onbesuisde acties van Verstappen zagen'

Windsor: 'Daarom denk ik dat we steeds meer onbesuisde acties van Verstappen zagen'

Peter Windsor denkt dat Max Verstappen eind 2021 onbesuisder ging rijden vanwege invloeden van buitenaf. Met de druk van de titelstrijd op zijn schouders is de gerenommeerde Formule 1-journalist van mening dat diverse prominenten in de Formule 1 op hem inpraatten, wat als resultaat had dat Verstappen te agressief de duels in ging met Lewis Hamilton. Jos Verstappen, Helmut Marko en Christian Horner waren hier schuldig aan, maar volgens Windsor zal ook 'schoonvader' Nelson Piquet een duit in het zakje gedaan hebben.

Bij de In the Fast Lane-podcast wordt de Britse journalist, die jaren als teammanager van Williams werkte, ondervraagd over het 2021-seizoen, en het einde ervan. Na de keuzes van Michael Masi in Abu Dhabi te hebben besproken, richt hij zich tot Verstappen. 'Ik ben altijd al onder de indruk geweest van Verstappen', zo opent Windsor zijn verhaal op positieve toon. 'Ik kan me herinneren dat ik met Jos in gesprek was toen Max nog Formule 3 reed, nog voor zijn Red Bull-deal. Toen zei Jos al dat hij zwaar met Helmut zou onderhandelen als Max dat telefoontje kreeg. Ik ben altijd al een fan geweest.'

'Ik denk echter wel dat we de laatste races van 2021 een andere Verstappen gezien hebben wat betreft de manier waarop hij reed. In zijn vroegere jaren in de sport werd hij al bekritiseerd om zijn agressie, daar ging ik nooit in mee. Ik had destijds het idee dat hij het talent en de rijvaardigheid had om te doen wat hij deed', vervolgt de Engelsman. Zijn rijstijl werd dus ook door Windsor gezien als relatief agressief, maar hij had wel de kwaliteit om zo'n agressieve rijstijl te rechtvaardigen.

Verstappen met Jos, Piquet, Marko én Horner in zijn hoofd

Die agressie nam tegen het einde van 2021 toe. Denk maar eens aan de verdedigende actie in Brazilië. Twee Grands Prix later ging het weer mis toen de Nederlander en zijn Britse titelrivaal elkaar tegenkwamen in Saoedi-Arabië in de eerste bocht. Ook in Abu Dhabi ging hij er in ronde één onbesuisd in. Deze situaties zijn Windsor niet ontgaan: 'Ik denk dat we in die laatste races voldoende Senna-achtige pogingen gezien hebben om te twijfelen aan wat er in zijn hoofd omging.'

'En ik weet precies wat dat was. Jos zat in Verstappens hoofd, en Jos is zeer agressief. Nelson Piquet zat in z'n hoofd, die hem vanuit zijn privéleven ongetwijfeld tips biedt', meent hij. En vanuit Red Bull werd hem uiteraard ook meer dan genoeg druk opgelegd: 'Ook Marko en Christian Horner zaten in zijn hoofd. Dit zijn mannen die niet over zich heen laten lopen. Dat maakte de psychologische situatie van Verstappen ontzettend lastig.'

'Daarom denk ik dat we onbesuisde acties van hem zagen', zo luidt de conclusie van zijn analyse. De mediaoorlog die Horner gedurende het seizoen met Toto Wolff voerde, hielp daar niet in mee. Zo liet Horner meerdere keren weten dat hij Verstappen een betere coureur vond dan Hamilton. 'Beeld je eens in wat zo'n opmerking mentaal met iemand doet..' Het zou zomaar kunnen dat de druk de Limburger in die laatste Grands Prix dus teveel werd.

Actie Verstappen in Abu Dhabi 'belachelijk'

Tijdens de laatste race van het jaar ging het tussen Hamilton en Verstappen ook bijna mis. Na het eerste rechte stuk positioneerde Verstappen zijn Red Bull naast de Mercedes van Hamilton, en kneep hij de zevenvoudig wereldkampioen af. 'Dat was belachelijk. Hij stuurde zo laat mogelijk in, denkend dat als hij Hamilton zou raken, dat dat dan maar zo was. Die agressie die hij vertoonde, moet hij indammen', concludeert Windsor. Misschien dat nu de druk eraf is bij de 24-jarige dat dat ook het geval zal zijn.

Bookmakers: Hamilton favoriet voor WK-titel Formule 1 in 2022

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws