Ferrari heeft in Miami op negatieve wijze de aandacht getrokken. Het Italiaanse team maakte in de Grand Prix geen enkele kans op een goede uitslag, waarna het team lange tijd met beide coureurs kibbelde over de teamorders. De frustratie liep flink op bij Lewis Hamilton en Charles Leclerc. Vooral de situatie van Hamilton wordt bij De Stamtafel besproken, waarbij Olav Mol een gemiste boordradio deelt, waarin de 40-jarige Brit behoorlijk kritisch was.
In 2024 greep Ferrari nog bijna de constructeurstitel, maar dat lijkt in 2025 al uitgesloten te zijn. Ferrari scoorde op de zondag in Miami niet alleen minder punten dan McLaren, maar ook Mercedes, Red Bull Racing, én Williams verzamelden meer punten. Leclerc kwam als zevende over de streep, met Hamilton op de achtste plek. 'Ze vochten ook met elkaar. Het was wel entertainment voor veel mensen, maar het komt niet professioneel over', geeft Formule 2-coureur Richard Verschoor aan.
Verbale strijd van Hamilton
'Lewis Hamilton vreet zichzelf helemaal op, want hij hoopte naar een betere auto dan Mercedes te gaan. Dat gebeurde niet, en hij heeft ook nog een flinke kluif aan Charles Leclerc', vervolgt Verschoor. Ferrari eindigde vorig jaar nog twee plekken voor Mercedes, maar staat nu juist duidelijk achter Mercedes. 'Hij vond het niet eerlijk dat hij Charles in China wel meteen langs liet, en dat ze hier zo lang wachtten. Het was wel een beetje een poppenkast.'
Hamilton werkte bij Mercedes twaalf jaar lang samen met Peter Bonnington, maar de Brit bleef achter bij het Duitse team, waardoor Hamilton gekoppeld werd aan de voormalige engineer van Carlos Sainz, Riccardo Adami. Die samenwerking lijkt voorlopig vooral voor frustraties te zorgen. 'Ze waren ook nog door elkaar heen aan het praten', deelt Jack Plooij, die het idee heeft dat er weinig onderling respect is. 'Riccardo Adami zat door Lewis heen te praten.'
De tekst gaat verder onder de afbeelding.

Adami kreeg verschillende sarcastische opmerkingen van zijn coureur te horen. 'Lewis begint heel keurig', vindt Olav Mol. 'Hij zegt: wat zijn we aan het doen? Zullen we niet iets doen? Hij geeft daarmee een duidelijke hint af en daarna nog een keer en vervolgens zegt hij ook: Jezus, in China heb ik het ook gedaan.' Hamilton werd vervolgens steeds feller. 'Neem rustig nog een kopje thee, terwijl je erover nadenkt', sneerde de Engelsman.
Mol heeft echter ook kritiek op de regie. 'Ik heb ook nog een andere boordradio gehoord, die niet is uitgezonden. Ik vind dit van het FOM toch slecht', aldus de commentator. 'Als je hier drie delen uitzendt, moet je ook het vierde deel uitzenden. Hij zegt echt: Jezus man, praat niet tegen me! Hij was zwaar over de pis. Daarna gingen ze wéér door elkaar heen praten.' Later in de race vertelde Adami dat Carlos Sainz achter Hamilton zat, waarop de Brit snerend vroeg of hij de Williams-coureur ook langs moet laten. Eerder dit jaar was Ferrari-teambaas Frédéric Vasseur er juist boos over dat bepaalde boordradio's niet uitgezonden werden.
Adami staat onder druk
'Na afloop hebben ze allemaal keurig met de witte vlaggen gezwaaid', zegt Mol over het politiek correcte praatje van Ferrari. 'Frédéric Vasseur riep dat ze alles volgens protocol gedaan hebben, en dat ze eerst de coureurs van positie gewisseld hebben en daarna weer teruggewisseld hebben. Alles volgens protocol, dat kan kloppen, maar de uitvoering was een beetje lullig.'
'Lewis zegt: als er mensen zijn die zich hieraan geërgerd hebben... Ja, ik ben cynisch geweest, maar het had nog veel erger gekund', zo wordt de 40-jarige geciteerd. 'Riccardo Adami staat onder druk. Vanaf het begin van het jaar voel je al wrijving tussen die twee. Dan is het niet zo dat hij verkeerde dingen zegt, maar op de verkeerde momenten, of hij geeft te veel informatie.' Jack Plooij voegt eraan toe dat Adami ook weinig energie uitstraalt.
De tekst gaat verder onder de afbeelding.

'Dat kan ik nog wel begrijpen, want Max en Gianpiero Lambiase hebben ook een keer een woordenwisseling gehad', reageert Mol. 'Het mooie van Gianpiero is dat hij alles met dezelfde intonatie doet. Het komt dus altijd op dezelfde manier binnen, en dat vind ik wel een heel sterk punt. Dat Adami dat probeert, is prima, maar hij geeft de verkeerde informatie op de verkeerde momenten.' Sainz ergerde zich in de afgelopen jaren ook regelmatig aan de communicatie met Adami.
Hamilton gaf na de race aan dat Vasseur hem na de race corrigerend wilde toespreken. 'Hij kwam naar mijn kamer', vertelde Hamilton. 'Ik legde mijn hand op zijn schouder en zei: gast, doe eens rustig aan en wees niet zo gevoelig.' Op een sprintzege na zal Vasseur nog niet erg gelukkig terugkijken op zijn besluit om de portemonnee te trekken om Hamilton in te huren.
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties