George Russell heeft afgelopen weekend geen beste beurt gemaakt bij voormalig Formule 1-coureur Jan Lammers. De 68-jarige oud-coureur, die in de koningsklasse van de autosport onder meer uitkwam voor ATS, Ensign en Shadow, keurt de actie van de Mercedes-coureur in het tweede deel van de Grand Prix van Monaco sterk af.
Max Verstappen mag dan misschien geen topweekend achter de rug hebben, maar voor Mercedes draaide het Grand Prix-weekend in de straten van Monte Carlo zelfs uit op een deceptie. In de kwalificatie blijven Russell en zijn teamgenoot Andrea Kimi Antonelli om verschillende redenen steken op de veertiende en vijftiende plaats. Hun weekend zat er vanaf dat moment eigenlijk al op, al moesten er op zondag nog wel gewoon 78 lange ronden worden verreden op het Circuit de Monaco.
Het zou echter een zeer frustrerende race worden voor de renstal uit Brackley en met een elfde plaats voor Russell en een achttiende plek voor Antonelli kon het Duitse team onmogelijk tevreden zijn. 'Maar ja, wat wil je dan? Je kwalificeert je als veertiende en vijftiende. En iedereen weet gewoon dat de uitslag van de kwalificatie in negen van de tien gevallen heel erg overeenkomt met de uitslag van de race', stelt Lammers in de Formule 1-podcast van de NOS.
Russell krijgt veeg uit de pan
Voor Mercedes viel er op zondag eigenlijk geen eer meer te behalen. Het team uit Brackley zag hoe Williams optimaal gebruikmaakte van de mogelijkheden om beide coureurs in de punten te krijgen, terwijl hun rijders enkel konden volgen. Het trage tempo van eerst Carlos Sainz en later Alexander Albon werd Russell in de tweede helft van de race echter te veel en hij besloot de Nouvelle Chicane moedwillig af te steken om zo voor Albon te komen.
De tekst gaat verder onder de afbeelding.

Mercedes stelde nog dat Russell de positie terug moest geven, maar de 27-jarige Brit accepteerde veel liever een tijdstraf van vijf seconden, zoals hij over de boordradio aan zijn engineer Marcus Dudley liet weten. Lammers was verbaasd door het gebrek aan professionaliteit bij de Mercedes-coureur. 'Hij werd op een gegeven moment zo ongeduldig dat hij maar rechtuit ging en die vijf seconden voor lief nam. Dat werden er geloof ik vijftien', doelt Lammers waarschijnlijk op de tijd die je met een drive through verliest.
'En dan denk ik: hij is de voorzitter van de GPDA', vervolgt Lammers. Jeroen Bleekemolen zag dat Russell en Mercedes daarmee ook nog een vreemde fout maakte. 'Ze hadden even niet goed nagedacht, want het werd dus een drive through. Dat was van tevoren ook gezegd, dus ze kenden de regels niet goed', stelt de 43-jarige analist dat men bij Mercedes zat te slapen.
Lammers neemt vervolgens weer over en stelt dat juist Russell zich zo niet zou mogen gedragen. 'Hij wijst anderen er wel heel graag op als iets niet kan of wat dan ook. Hier moet je gewoon accepteren dat je een slechte kwalificatie hebt gehad. En dat deed hij niet', stelt Lammers, die het gedrag van Russell veroordeelt. 'Dit was gewoon ongeduld en niet kunnen accepteren dat je rijdt waar je rijdt. Ik vond het heel onprofessioneel dat hij dat zo oploste', sluit de oud-winnaar van de 24 uur van Le Mans af.
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties