Het Formule 1-seizoen van 2025 kent maar liefst zes rookies die voor het eerst een volledig F1-seizoen zullen rijden. Sommigen staan wat meer in de schijnwerpers dan anderen. Gabriel Bortoleto kent tot nu toe een vrij onopvallend seizoen. De jongeling weet echter dat media-aandacht niet altijd in verhouding staat met kwaliteit. Hij focust zich op de goede momenten en bewondert Max Verstappen.
Het is geen geheim dat Bortoleto en Verstappen goed met elkaar door een deur kunnen. De Nederlander heeft zelfs advies gegeven betreffende Bortoleto's Formule 1-contract en geeft voorafgaand aan een race ook regelmatig tips. De twee zijn ook graag met elkaar aan het simracen. De Braziliaan ziet Verstappen als een voorbeeld en neemt alle tips en tricks graag van hem aan. Volgens Bortoleto is de viervoudig wereldkampioen heel compleet.
Hij bewondert de rijstijl van Verstappen. 'Hij rijdt heel vloeiend, maar tegelijk heel aanvallend in de bochten', zegt Bortoleto tegenover The Race. Zelf wil hij ook zo rijden, maar de auto staat dat niet altijd toe. De Braziliaan klaagt echter nooit over de Sauber-bolide en beweert ook niet dat hij sneller zou gaan als de wagen hem meer zou liggen. 'Ik wil de meest complete coureur zijn', zegt Bortoleto. 'Ik wil niet iemand zijn met maar één rijstijl. Je moet je kunnen aanpassen aan de omstandigheden.'
Wederom wijst hij naar Verstappen als voorbeeld. 'Max is zo'n coureur: iemand die in één ronde meerdere technieken gebruikt. Ongelooflijk. Het is indrukwekkend, en het is absoluut niet makkelijk om dat niveau te halen', weet Bortoleto. Zijn teamgenoot, Nico Hülkenberg, heeft in Silverstone zijn eerste podium behaald. Ook de jongeling was door het dolle heen, omdat hij weet hoeveel het betekent voor het team.
De tekst gaat verder onder de afbeelding.

Scherpe auto's
Net als Verstappen houdt Bortoleto van een aantal specifieke eigenschappen van een auto. De Braziliaan is sinds 2022 onderdeel van Fernando Alonso's management en kan zich ook vinden in de voorkeuren van zijn mentor. Bortoleto's eigen aanpassingsvermogen wordt op de proef gesteld door de Sauber C45, die met name aan het begin van het seizoen lastig te besturen was. Hij spendeert graag tijd op de sim om zijn eigen aanpassingsvermogen te verbeteren.
'Ik houd wel van een scherpe auto, eentje die vrij neutraal aanvoelt', zegt hij. 'Mijn stijl past daar wel bij. Ik rijd graag met veel rotatie in de bocht', vervolgt Bortoleto. 'Simracen helpt daarbij: de auto's zijn daar vaak nog moeilijker te besturen dan F1-bolides, dus ik ben die instabiliteit gewend.' Bortoleto staat momenteel negentiende in het kampioenschap en is door pech of lastige omstandigheden tot nu toe drie keer uitgevallen. In Oostenrijk pakte hij echter zijn eerste punten in de Formule 1.
Lof van Verstappen
Op de Red Bull Ring kende hij een kort gevecht met mentor Alonso. Toen ze allebei uit de auto stapten, omhelsde de Spanjaard zijn pupil. Verstappen pauzeerde zelfs zijn interviews om naar Alonso en Bortoleto, twee coureurs die hij graag mag, te kijken. 'Volgens mij had hij aan het einde van de race een beetje pech met die blauwe vlaggen', zei Verstappen tegenover onder meer F1Maximaal.nl. 'Anders had hij meer kansen gekregen.'
De tekst gaat verder onder de afbeelding.

'Het was een geweldig weekend voor hem, en hij reed ook heel sterk', klonk Verstappen trots. 'Oostenrijk was mijn beste weekend tot nu toe', knikt Bortoleto. 'Niet alleen vanwege de punten, maar ook door mijn constante prestaties. Elke ronde, elke nieuwe set banden, werkte ik goed samen met de engineers. Als ik zo doorga... Natuurlijk komt er weleens een weekend zonder punten, maar dat wil niet zeggen dat het geen goed weekend was', bekijkt hij het positief.
The Race stipt aan dat Bortoleto's uitspraken veel zeggen over zijn instelling. Hij komt zelfverzekerd over en weet ook uit de mindere weekenden de positieve punten te halen. 'Als team moeten we groeien, als rijders, als ingenieurs. Soms moeten we daar moeilijke weekenden voor doorstaan. In Montréal had ik een goed gevoel tijdens de trainingen, maar de kwalificatie lukte maar niet. Dat voelde als een tik in mijn gezicht. Maar daar leerden we alles wat we in Oostenrijk konden benutten.'
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties