Tost vertrouwde zijn ingenieur niet meer en nam actie: 'Hij is vanzelfsprekend weg' Formule 1
Formule 1

Tost vertrouwde zijn ingenieur niet meer en nam actie: 'Hij is vanzelfsprekend weg'

Tost vertrouwde zijn ingenieur niet meer en nam actie: 'Hij is vanzelfsprekend weg'

AlphaTauri kwam dit seizoen niet sterk uit de startblokken, tot teleurstelling en verrassing van teambaas Franz Tost. De teambaas van Yuki Tsunoda en Nyck de Vries uitte in Saoedi-Arabië dan ook felle kritiek en gaf hij aan het vertrouwen in zijn ingenieurs verloren te hebben. Inmiddels is er actie ondernomen en is de ingenieur die Tost niet langer vertrouwde niet meer werkzaam bij het team. Naar verluidt kreeg ook coureur Nyck de Vries behoorlijk de wind van voren na zijn dramatische Bakoe-weekend.

AlphaTauri had in de winter hoge verwachtingen van het 2023-seizoen. Het team hoopte na een teleurstellend jaar in 2022 flinke progressie te boeken, maar tijdens de wintertestdagen leek het team geen stap gezet te hebben. Die vrees werd in de openingsrace in Bahrein bevestigd, toen bleek dat AlphaTauri tot de langzaamste teams behoorde. Het team heeft vanwege de teleurstellende negende positie in het constructeurskampioenschap in 2022 veel windtunneltijd en CFD-simulaties tot haar beschikking, maar het mocht niet baten.

Tost haalde in Saoedi-Arabië hard uit naar zijn team van ontwerpers: 'De ingenieurs vertellen me dat we goede progressie aan het maken zijn, maar ik vertrouw ze niet meer. Ik kijk alleen nog maar naar de rondetijden, want dat is het enige dat telt. Tijdens de wintermaanden zeiden ze dat de auto fantastisch is en dat we flinke vooruitgang geboekt hadden. Vervolgens komen we in Bahrein en zijn we nergens te bekennen.'

Hoofd aerodynamica weg?

Inmiddels blijkt dat Tost het niet enkel bij woorden gehouden heeft. Bij de persconferentie voor teambazen zei Tost: 'De persoon die ik niet meer vertrouwde, is vanzelfsprekend weg. De anderen vertrouw ik wel, zo simpel is het. Zij leveren goed werk', laat Tost weten. De AlphaTauri-teambaas, die zelf ook met pensioen gaat na dit seizoen, wilde niet prijsgeven wie de desbetreffende ingenieur was, maar Motorsport.com denkt te weten dat het om Dickon Balmforth gaat, het voormalige hoofd van aerodynamica van het team. Balmforth was eerder werkzaam bij Red Bull.

Ook De Vries zorgde voor woede bij Tost

Na afloop van de tweede vrije training in Miami kwam ook het tegenvallende presteren van De Vries ter sprake bij de nabeschouwing van F1TV. De Nederlander beschadigde zijn auto meerdere keren in Azerbeidzjan, en bezorgde ook teamgenoot Yuki Tsunoda een kapotte voorvleugel toen hij hem onvoldoende ruimte bood bij de start van de sprintrace. Volgens de analisten van F1TV was Tost logischerwijs niet blij met het optreden van de 28-jarige. 'We zaten op dezelfde vlucht vanuit Bakoe', legt Lawrence Barretto uit hoe hij meer informatie kreeg. 'Hij voelt zich gewoon niet comfortabel in die AlphaTauri. Ik heb gehoord dat Franz (Tost, red.) heel streng was voor hem in Bakoe. Hij had behoorlijk wat fouten gemaakt en had ook nog contact met Yuki (Tsunoda, red.). Franz houdt zich in die situaties niet in.'

Collega Will Buxton voegt toe: 'We kennen AlphaTauri en we kennen Red Bull. We weten ook hoe ze daar te werk gaan. Je krijgt geen tweede kansen. Er is niemand die een arm om je schouder legt of iemand die je vertrouwen geeft en steun biedt. Het is behoorlijk hard. Je komt makkelijk in zo'n negatieve spiraal terecht. Ik hoop voor Nyck dat hij zich weet te herpakken.' De Vries kwam in de vrijdagsessies niet verder dan een twintigste en negentiende plek, maar ook teamgenoot Tsunoda had het zwaar met tweemaal een achttiende plek.

Verstappen uitgesproken favoriet om de GP van Miami te winnen! Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws