Rijden in Monaco is de ultieme uitdaging als Formule 1-coureur. Het circuit was twintig jaar geleden eigenlijk al te krap voor een Formule 1-auto, en inmiddels zijn de bolides alleen maar groter geworden. Als coureur zit je er dan ook niet echt op te wachten dat het tijdens het Grand Prix-weekend in Monaco gaat regenen, maar het lijkt er steeds meer op dat dit toch kan gebeuren in het aankomende weekend.
Hoewel Monaco vanwege de geografische ligging vaak gezien wordt als een zonnige bestemming met lekkere temperaturen, ligt het prinsdom ook tegen een berg op. Dat betekent dat regenbuien altijd tot de mogelijkheden behoren. Dat hebben we afgelopen jaren dan ook al vaak gezien. In 2023 bleef het lang droog, tot een plensbui voor een extreem chaotische slotfase van de race zorgde. Max Verstappen raakte de muur wel, maar hield stand voor Fernando Alonso.
De tekst gaat verder onder de afbeelding.

Een jaar eerder regende het ook al op zondag. Sergio Pérez wist de Grand Prix toen te winnen na enige controverse in de kwalificatie, waarbij Verstappen zijn teamgenoot ervan verdacht dat hij opzettelijk crashte. De Mexicaan startte vervolgens als derde, maar profiteerde bij strategische missers bij Ferrari in een Grand Prix die vanwege een kletsnatte start werd uitgesteld. De meer ervaren coureurs kregen ook in 2016 al te maken met een opdrogende race.
Speciale regels voor Monaco
De coureurs zullen het weekend vermoedelijk op een droge baan kunnen aftrappen. Op vrijdag zal het kwik een temperatuur van 21 graden aantikken, verwacht Weather.com. In de middaguren worden wel al wat meer wolken verwacht, maar de kans op neerslag ligt met 24 procent vrij laag. De coureurs kunnen waarschijnlijk onder ideale omstandigheden comfortabel worden op het stratencircuit.
Net als in Imola worden de C6-banden dan gebruikt. In Imola waren die banden behoorlijk zacht, maar in Monaco zal deze keuze door de teams verwelkomd worden. De grootste uitdaging in Monaco is namelijk om de banden op temperatuur te krijgen, en je ziet coureurs dan ook vaak het hele kwalificatiedeel op dezelfde set banden afwerken, waarbij ze steeds snellere rondetijden kunnen neerzetten. Vertrouwen is hierbij van levensbelang, maar te veel vertrouwen wordt keihard afgestraft.
De tekst gaat verder onder de afbeelding.

Pirelli heeft daarnaast in overleg met de FIA een unieke regel geïntroduceerd. De editie van 2024 was zelfs voor Monaco-begrippen een optocht, nadat coureurs hun banden na een vroege rode vlag wisselden. Afgelopen winter bevestigde de FIA dat coureurs nu verplicht zijn om minimaal twee pitstops te maken. Dit zal een totaal nieuwe dynamiek aan de race geven. Zo kun je bijvoorbeeld coureurs krijgen die afwachten op een Safety Car en dan twee ronden achter elkaar stoppen.
Ondertussen zullen coureurs in verkeer juist toch verleid kunnen worden tot een eerdere pitstop, om dan te hopen dat er geen Safety Car volgt. Dit is vooral verleidelijk als topcoureurs een zwakke kwalificatie meemaken. Die kans is dit jaar extra groot, omdat de kans op regen op zaterdag toeneemt. Een vroege pitstop is echter op meerdere manieren riskant. Het opwarmen van de banden is namelijk lastig, waardoor de undercut niet vaak werkt en een overcut juist beter is.
Natte kwalificatie?
De chaos in het weekend kan flink toenemen als het regent in de kwalificatie. Natte races hebben we vaker gezien in Monaco, maar natte kwalificatiesessies vonden al lang niet meer plaats. Volgens Weather.com is de kans op regen komende zaterdag echter vijftig procent. Het weerbureau voorspelt dat het bewolkt zal blijven met af en toe een buitje. De startvolgorde is cruciaal in Monaco, dus coureurs worden in dat geval gedwongen tot het nemen van risico's.
De tekst gaat verder onder de afbeelding.

De BBC verwacht ook regen op zaterdag. Het Britse medium verwacht vooral tussen 12:00 uur en 15:00 uur regen, terwijl de kwalificatie om 16:00 uur van start gaat. Het is dus ook mogelijk dat de kwalificatie op een opdrogende baan begint. In de Grand Prix blijft het vervolgens wel weer droog. De temperatuur loopt dan op tot 22 graden, met een neerslagkans van slechts drie procent. Mocht het onverhoopt toch regenen tijdens de race, dan zijn de coureurs alsnog verplicht om een tweede pitstop te maken.
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties