Winters Weekoverzicht | Vowles nieuwe teambaas Williams, Verstappen geïrriteerd na uitvalbeurt Formule 1
Formule 1

Winters Weekoverzicht | Vowles nieuwe teambaas Williams, Verstappen geïrriteerd na uitvalbeurt

Winters Weekoverzicht | Vowles nieuwe teambaas Williams, Verstappen geïrriteerd na uitvalbeurt

In de winterweken kan het soms akelig stil zijn wat betreft het mondiale Formule 1-nieuws. Er wordt niet geracet en misschien keer je wel iets minder vaak terug naar je favoriete Formule 1-website. Maar niet getreurd: in dit weekoverzicht houden we je elke zondag bij over al het nieuws dat de afgelopen week de revue gepasseerd is, om je met een verfrist geheugen een nieuwe winterweek in te laten gaan. Wat gebeurde er deze week allemaal in de F1-wereld? Check het hier in het winters weekoverzicht van F1Maximaal!

Maandag 9 januari: Binotto jaar lang niet actief in F1 door gardening leave bij Ferrari

Deze winter werd Mattia Binotto de laan uitgestuurd bij Ferrari, waar hij vervangen werd door Frederic Vasseur. De Italiaan is echter met een zogeheten gardening leave vertrokken, wat betekent dat de voormalig teambaas de komende twaalf maanden niet in de Formule 1 werkzaam mag zijn. Ferrari heeft dit weten af te dwingen door een extra compensatie mee te geven aan Binotto. Ook een functie bij de FIA of Liberty Media is uitgesloten met de gesloten regeling.

'Deze gardening leave duurt twaalf maanden', geeft het doorgaans goed ingevoerde Formu1a.uno aan. 'Dankzij een extra compensatie heeft Ferrari ervoor kunnen zorgen dat zijn voormalig teambaas zich niet meteen aan een andere partij zal binden.' Zo lijkt Ferrari wel degelijk de kwaliteiten van Binotto te erkennen en hem op deze manier weg te houden bij de concurrentie het komend seizoen.

10 januari: Freitas lijkt het veld te moeten ruimen als wedstrijdleider, ook Wittich moet vrezen

Zowel Eduardo Freitas als Niels Wittich moeten vrezen voor hun baan als wedstrijdleider van de Formule 1. Freitas was wedstrijdleider tijdens de chaos die ontstond tijdens de Grand Prix van Japan, terwijl Wittich tijdens de Amerikaanse Grand Prix het team van Haas onterecht een uur extra tijd toezegde om een protest in te dienen tegen Fernando Alonso, waarna de straf werd ingetrokken doordat het protest ongeldig werd verklaard.

In gesprek met Marca sprak de president van de FIA, Mohammed Ben Sulayem, duidelijke woorden nadat hem werd gevraagd of het zeker was dat Freitas komend seizoen nog wedstrijdleider zou zijn. 'Nee', antwoordt hij resoluut. 'Er is een proces aan de gang. We hebben een team dat werkt aan de opleiding van stewards en wedstrijdleiders. Je kunt er niet één hebben. Ik denk dat je een tweede optie moet hebben.

11 januari: Verstappen komt met harde woorden over F1-bolides

Max Verstappen is geen fan van auto's die onderstuur hebben, dat is iets wat door de jaren heen geen geheim meer is. De Nederlander kende aan het begin van dit seizoen dan ook moeite met zijn auto, die erg veel last had van dit fenomeen. De tweevoudig wereldkampioen sprak vol overtuiging uit dat het niet mogelijk is om echt snel te zijn met een auto die last heeft van onderstuur.

'Nu had het gewoon te maken met het gewicht van de auto. Doordat de auto echt te zwaar was, ontstond er een onderstuurbalans en toen we dat eenmaal begonnen weg te werken, begon het weer wendbaarder te worden. Een auto kan niet snel zijn met onderstuur, het is onmogelijk', zo sprak de Red Bull Racing-coureur harde woorden in gesprek met Autosport.com.

12 januari: De Vries doet boekje open over 'grote broer' Verstappen

Op de officiële website van AlphaTauri heeft Nick de Vries een boekje opengedaan over de band die hij heeft met Max Verstappen. 'Max en ik kennen elkaar al sinds we heel jong waren. We groeiden op in de karts in dezelfde tijd, al hebben we nooit echt tegen elkaar geracet', gaat de 27-jarige verder. 'We zijn vanzelfsprekend beiden Nederlands, we spreken dezelfde taal en we kunnen gewoon goed met elkaar opschieten.'

De Fries mag dan weliswaar ouder zijn dan de tweevoudig wereldkampioen, de Red Bull-coureur heeft veel meer ervaring in de Formule 1 en dus voelt zijn landgenoot aan als een grote broer. 'Ondanks dat ik ouder ben, voelt het alsof Max mijn grote broer is in de Formule 1-paddock. Hij heeft overduidelijk heel veel bereikt en ook al zoveel ervaring.'

13 januari: Vowles maakt overstap naar Williams en wordt teambaas

Via de officiële kanalen maakte Williams deze week bekend Mercedes-kopstuk James Vowles binnen te hebben gehaald als nieuwe teambaas. Na het vertrek van Jost Capito was deze positie nog vacant. 'Het is een eer om deel uit te maken van een team met zo'n ongelooflijk rijke historie. Het team is een icoon van onze sport, waar ik veel respect voor heb, en ik kijk erg uit naar de uitdaging.'

'Williams Racing heeft zijn vertrouwen in mij gesteld en ik zal hetzelfde doen. Het team heeft een enorm potentieel en onze reis samen begint over een paar weken. Ik ben dankbaar voor alles wat Toto Wolff en het team hebben bereikt, en het was zo'n speciale ervaring om samen door mislukking en succes te reizen', voegt hij toe over zijn tijd bij Mercedes. Ook vanuit Mercedes kwamen er louter positieve geluiden over de overstap, die hem erg gegund is.

15 januari: Verstappen geïrriteerd na opnieuw uitvalbeurt door verbindingsproblemen

Max Verstappen is een fervent simracer, en net als het rijden in de Formule 1 neemt hij ook de simulaties erg serieus. De Nederlander reageerde dan ook erg geïrriteerd en teleurgesteld via Twitch toen hij voor de derde keer in vier deelnames de strijd moest staken door verbindingsproblemen. 'We hebben twee ronden nodig en dan noemen ze het ongelooflijk veel pech. Het is incompetentie. Ze kunnen niet eens hun eigen game onder controle houden en dit is nu de derde keer dat mij dit overkomt, dat ik eruit wordt getrapt terwijl ik aan deze race meedoe. Dit is de laatste keer dat ik hieraan meedoe', sprak hij resoluut.

Verstappen hoopt dat de organisatie in het vervolg voor een ander platform kiest dan rFactor 2, na herhaaldelijke problemen.' Daar doen ze niets aan, omdat ze blijkbaar nog meer mensen nodig hebben die die problemen krijgen. Het is een grap, dit kun je niet eens een evenement noemen, het is een clownsshow', aldus de tweevoudig wereldkampioen, die weinig vertrouwen meer heeft in verbetering. 'Op dit platform gaat het hem niet worden. Ik maak nog meer kans om te winnen als ik naar een casino in Las Vegas ga. Het is zo zonde voor het team. Je treft al die voorbereidingen en dan eindigt het zo. Ik denk dat ik dit spel ga de-installeren, dat zou iedereen moeten doen.'

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws