Toto Wolff was een felle tegenstander van eventuele regelaanpassingen voor de power units van 2026 en noemde deze zelfs een grap. Daar komt de Oostenrijker nu van terug, want hij blijkt er na een meeting toch wel iets in te zien. De teambaas benadrukt dat het lastig is er nog iets aan te veranderen, maar dat teams wel ruimdenkend moeten zijn wat betreft de motoren.
Wolff was in eerste instantie niet te spreken over het eventueel toch aanpassen van de power units voor 2026 en leverde flinke kritiek op het voorstel. Na de meeting van de F1 Commissie lijkt hij zijn standpunt echter enigszins gewijzigd te hebben. ‘Hoe dichter je bij die nieuwe regels komt, hoe meer mensen gaan handelen in het belang van het team’, stelt de teambaas van Mercedes. ‘Dat is hun plicht’, voegt hij er vervolgens aan toe. Wolff begrijpt dus dat bepaalde teams juist wel of niet een regelwijziging willen.
Er is nog veel onzeker in de aanloop naar 2026 vanwege de nieuwe regelgeving, zowel wat betreft de auto als de motoren. Wolff weet niet zo goed wat hij moet verwachten van de nieuwe power units. ‘We weten niet hoe het volgend jaar zal uitpakken’, wordt hij geciteerd door Sky Sports. ‘Gaan we problemen ondervinden met energie in Baku of Monza?’ noemt hij een voorbeeld van wat zou kunnen gebeuren. ‘Ik weet het niet. We hopen van niet’, ziet de Oostenrijker uiteraard liever dat alles goed gaat.
Mercedes hoopt dat niemand gaat domineren
Pas tijdens de testdagen voorafgaand aan het seizoen zullen de teams een eerste indicatie krijgen van hoe de auto en motor zullen presteren. ‘We zien het eindproduct volgend jaar tijdens de testdagen. Als power unit-fabrikant willen we dat dit een geweldige show wordt’, stelt de CEO van Mercedes, die naast motoren voor het eigen team ook verantwoordelijk zal zijn voor de power units van McLaren, Williams en Alpine. ‘We willen winnen, maar we zijn ons er ook van bewust dat er in de sport variabiliteit en onvoorspelbaarheid moet zijn’, benadrukt de teambaas van de Zilverpijlen.
De tekst gaat verder onder de afbeelding.

Mercedes deed het na de vorige regelwijziging voor de motoren in 2014 erg goed en won maar liefst acht kampioenschappen bij de constructeurs en zeven bij de coureurs. In 2026 worden er echter veel meer reglementen gewijzigd. Bovendien is een dominantie zoals die van Mercedes niet iets positiefs. ‘We hebben genoten van de jaren vanaf 2014, maar over een langere periode is dat zeker niet het beste voor de sport’, vindt de CEO. ‘Ik probeer heel evenwichtig te zijn tussen wat goed is voor Mercedes, wat ik moet doen, en wat de juiste oplossing is voor de toekomst. We moeten deze schommelingen vermijden’, voegt hij eraan toe.
Niet slim om in laat stadium dingen te wijzigen
Wolff geeft aan dat geen enkel team echt enthousiast was over het motorvoorstel. ‘De FIA stelde deze motor voor. Niemand vond hem goed’, spreekt hij klare taal. ‘De 50 procent elektrische motor was indertijd waar wegauto's naartoe gingen en het was een reden om fabrikanten als Audi en Porsche aan te trekken’, legt de Oostenrijker uit. ‘Dus dat hebben we gedaan’, aldus de teambaas van Mercedes, dat met de komst van Audi niet meer de enige Duitse renstal op de grid zal zijn.
Wolff benadrukt dat er meerdere motorleveranciers zijn die met de regelgeving in het achterhoofd getekend hebben. ‘Het is moeilijk om de doelpalen te verplaatsen, vooral voor de nieuwkomers’, geeft hij aan. ‘Honda heeft zich opnieuw gecommitteerd en Audi heeft zich gecommitteerd. Ook wij zijn er niet happig op die doelpalen in dit stadium nog te verplaatsen’, is Wolff nog steeds niet volledig overtuigd. ‘Maar we moeten er open voor staan als dat nodig is’, is hij desondanks van mening.
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties