Verstappen ontving uitnodiging van Amnesty International voorafgaand aan Saoedi-Arabië Max Verstappen
Max Verstappen

Verstappen ontving uitnodiging van Amnesty International voorafgaand aan Saoedi-Arabië

Verstappen ontving uitnodiging van Amnesty International voorafgaand aan Saoedi-Arabië

Mensenrechtenorganisatie Amnesty International hoopt dat Max Verstappen zich uitlaat over de situatie in Saoedi-Arabië. Dit weekend komt de F1 in actie in een land waar tot op de dag van vandaag mensenrechten geschonden worden. Zo is homoseksualiteit er verboden en mogen vrouwen er sinds 2018 pas autorijden. De organisatie hoopt dat de Nederlander zijn voorbeeldfunctie gebruikt om dergelijke zaken aan te kaarten.

Lewis Hamilton en Sebastian Vettel houden zich dit jaar volop bezig met het aankaarten van politieke problemen in landen waar geracet wordt. Zo droeg Vettel een regenboogmondkapje in Hongarije uit protest tegen de anti-homowetten die daar enige tijd voor de Grand Prix aangenomen werden. Ook Hamilton heeft van zich laten horen. Tijdens de persconferentie kaartte hij het schenden van mensenrechten aan, terwijl hij ook aankomend weekend weer met regenboogkleuren op zijn helm het asfalt op rijdt.

Verstappen houdt zich tot op heden op politiek vlak rustig. Floor Beuming, woordvoerder van Amnesty International, geeft bij AD aan te hopen dat daar dit weekend verandering in komt. Sterker nog, ze hebben de Red Bull Racing-coureur een brief gestuurd met daarin een uitnodiging om zich te laten informeren over de situatie in het Midden-Oosten. De Limburger ging er niet op in, blijkt nu. 'We hebben er geen reactie op gekregen', bevestigt Beuming.

'We snappen dat Max een heel druk schema heeft. In maart volgend jaar staat er weer een Formule 1-race in Saoedi-Arabië op het programma. Die uitnodiging staat dus nog steeds', benadrukt ze. Hoe hij zich wil betrekken bij de organisatie is volgens de woordvoerder veelal aan hem. 'Hij is welkom om ons te bellen of langs te komen. Wij snappen dat dit heel ingewikkeld kan zijn', geeft ze wel toe. Maar een zeer beperkte groep coureurs voelt zich er comfortabel bij om openbaar politieke belangen uit te spreken.

'Je kan impact hebben met je woorden'

Beuming begrijpt dat de coureurs zelf er ook maar weinig aan kunnen doen dat zij blootgesteld worden aan de situatie waarin ze zich momenteel bevinden. Toch doet ze een oproep aan alle coureurs, dus niet alleen Verstappen, om zich vocaal te verzetten tegen de mensenrechtensituatie in het land: 'Natuurlijk is het niet de keuze geweest van Verstappen en andere coureurs om in Saoedi-Arabië te racen, maar als ze het nieuws een beetje volgen, dan weten ze wel iets af van de situatie daar.'

'Op persconferenties zullen daar ongetwijfeld vragen over komen', vermoedde de Nederlandse. Inmiddels is duidelijk dat dit al gebeurd is. Hamilton gaf namelijk al aan dat hij zich niet per definitie comfortabel voelde in het Midden-Oosterse land, met als reden dat hij op de hoogte is van de mensenrechtenschennis. 'Als je je dan bewust bent van de situatie en goed geïnformeerd bent, kan je impact hebben met je woorden. Die verantwoordelijkheid ligt wat ons betreft niet alleen bij Max, maar bij alle coureurs.'

Beuming hoopt dat Verstappen alsnog wat doet met het verzoek van haar organisatie. Ze denkt dat coureurs met aanzien, zoals hij, een significant verschil kunnen maken en de 'sportwashing' (het verbloemen van binnenlandse problemen middels het kleurrijk neerzetten van grote evenementen, zoals Grands Prix) enigszins teniet kunnen doen. Vermoedelijk zullen er zich meer momenten voordoen in de rest van het weekend die Verstappen aan kan grijpen om zijn politieke visie te delen met de rest van de grid.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws