max verstappen red bull racing 2025 monaco vrijdag training 4 Analyse
Analyse

Long runs | Vertrouwen van Verstappen terug te zien in de data, slechts één man sneller

max verstappen red bull racing 2025 monaco vrijdag training 4

Iedere Formule 1-fan weet dat de kwalificatie de belangrijkste sessie van het weekend in Monaco is. Toch is er ook een reden waarom Helmut Marko in zijn interview de racesimulaties benoemde. De coureurs lieten met brandstof aan boord zien wat mogelijk is, en Marko haalde één ronde van zijn coureur aan om vertrouwen uit de openingsdag van het weekend te halen. De data van de long runs laten zien dat dat vertrouwen wel terecht is.

Voor het Grand Prix-weekend temperden verschillende toppers al de verwachtingen. Charles Leclerc en Max Verstappen, de twee meest recente racewinnaars, gaven aan dat Monaco niet erg goed bij hun auto zou passen. De coureur speelt echter ook een belangrijke rol op het krappe stratencircuit, en als er twee kwalificatiespecialisten in Monaco rondlopen, zijn dat oude rivalen Leclerc en Verstappen wel.

Ferrari bloedsnel

Dat McLaren ook vooraan mee zou doen, mag geen verrassing heten. De MCL39 heeft nauwelijks zwakke punten, en als de oranje bolide al een zwak punt heeft, zijn dat wel de snelle bochten. Die zijn er in Monaco haast niet, waardoor Lando Norris en Oscar Piastri zoals zo vaak als favorieten naar het prinsdom afreisden. Toch was het Charles Leclerc, die beide vrije trainingen als snelste afsloot.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

ferrari charles leclerc gp emilia romagna imola 2025 zondag
Leclerc heeft de smaak weer te pakken.

Bij McLaren en Red Bull Racing werd na de vrije trainingen dan ook meteen naar Ferrari gewezen. Het Italiaanse team zou de duidelijke favoriet zijn, of zoals Helmut Marko het verwoordde: 'Ferrari is verdomd snel.' Met Ferrari bedoelt men vooral Leclerc. De achtvoudige Grand Prix-winnaar was niet alleen over één ronde de snelste coureur, maar ook in de racesimulaties.

Verkeer uit de rondetijden gefilterd

De tweede vrije training in Monaco begon om 17:00 uur en het was dan ook niet verrassend dat het spitsuur was, ook in de racesimulaties. Daarom zou het onverstandig zijn om de gemiddelde rondetijden mee te pakken, aangezien alle topcoureurs meerdere keren last hadden van verkeer. In de onderstaande tabel zijn daarom alle rondetijden rood gemarkeerd, als deze tijden meer dan twee seconden trager waren dan de snelste rondetijd uit de long run van de desbetreffende coureur.

Deze rode rondetijden zijn niet meegenomen in het gemiddelde onderin de tabel. Bandenslijtage speelt in Monaco namelijk geen serieuze rol, en je mag ervan uitgaan dat een coureur in staat is om snelle rondetijden lang genoeg aan te kunnen houden. Daarnaast zijn in de onderstaande tabel ook de snelste tijden per coureur genoteerd, om zo het potentieel van de racesimulatie goed weer te geven.

De tekst gaat verder onder de tabel.

Long runs | Vertrouwen van Verstappen terug te zien in de data, slechts één man sneller
Alleen Leclerc blijft buiten bereik van Verstappen.

Leclerc op weg naar nieuwe thuiszege?

De snelste man bij beide criteria was Leclerc. Een belangrijke disclaimer hierbij: de Monegask reed als enige op harde banden. Over één ronde zijn deze banden langzamer, maar in de race is nog onduidelijk hoe deze banden zich verhouden tot de mediumbanden. Leclerc kwam in zijn vijf snelste ronden tot een gemiddelde van 1:14,274 en was één van slechts twee coureurs die onder de 1:14 wist te duiken. Racesnelheid is niet al te veel waard, maar dit bevestigt ook het potentieel van Leclerc in de kwalificatie.

Verstappen sloot de sessie als tiende af, maar gaf achteraf toe dat hij 'veel vertrouwen' voelde dat hij nog 'veel dichter' bij de absolute top kon komen. Op basis van de data is dat goed te begrijpen. De wereldkampioen was de snelste coureur van de mannen op mediumbanden, en de enige die op die band een 1:13 wist neer te zetten, in een run waarbij hij in de openingsronden vooral veel last van verkeer had. Daarnaast schoot Verstappen in zijn vierde ronde nog een keer rechtdoor.

Lando Norris klokte de derde tijd, al was zijn gemiddelde marginaal langzamer dan bij Lewis Hamilton. Oscar Piastri is de enige topcoureur, die geen long run reed, nadat hij halverwege de sessie wat tijd verloor vanwege schade aan zijn MCL39. Het is voor het eerst dit seizoen dat Norris in de racesimulatie langzamer is dan Verstappen. De Limburger reed zijn racesimulatie daarnaast met een afstelling, die veel minder goed was dan in de eerste vrije training, en Red Bull heeft al vaak bewezen na de vrijdag een stap te kunnen zetten.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

Long runs | Vertrouwen van Verstappen terug te zien in de data, slechts één man sneller
Verstappen had stiekem best een goede dag.

Tsunoda toont potentieel Verstappen

In de daguitslag eindigde de huidige wereldkampioen slechts 0,004 seconden voor teamgenoot Yuki Tsunoda. Het verschil in de kwalificaties bedraagt tot nu toe vaak zo'n zeven tienden, en laat dat nu precies de achterstand van Verstappen op Leclerc zijn. Er is dus duidelijk meer haalbaar voor de kopman van Red Bull. In de racesimulaties is dan ook te zien dat Tsunoda hier wel ruim een seconde per ronde toegeeft op Verstappen, dus de 27-jarige kan ook over één ronde nog duidelijk sneller.

Verstappens vertrouwen is wellicht nog belangrijker dan de data. De Nederlander gaf zelf al aan dat hij er best goed voorstond, terwijl hij dit jaar juist vaak vrij pessimistisch is geweest. Leclerc blijft wel de favoriet, maar Verstappen zou goede zaken kunnen doen door McLaren in Monaco te verslaan. Na het weekend in Imola sprak hij juist uit dat Spanje goed voor de auto zou moeten zijn, dus McLaren moet dit weekend eigenlijk aangrijpen om een klap uit te delen.

Verrassing mogelijk?

Achter Leclerc volgt dus Verstappen in de voorspelde pikorde, voor McLaren en Lewis Hamilton. Williams lijkt vooralsnog iets sneller te zijn dan Mercedes en Yuki Tsunoda, en mag wederom hopen op een goede eindklassering. Beide coureurs zouden bij de eerste zeven kunnen staan in de kwalificatie, waarbij verrassingen ook goed mogelijk zijn. Marko wees al op het belang van de positie in de pitstraat, en waar de vier topteams naast elkaar staan, staat Williams voorlaatste in de pitstraat. Dit kan Carlos Sainz en Alexander Albon een groot voordeel opleveren in een strategisch spelletje.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws