'Red Bull-deal met Porsche niet meer zo zeker, Honda in beeld als alternatief' Formule 1
Formule 1

'Red Bull-deal met Porsche niet meer zo zeker, Honda in beeld als alternatief'

'Red Bull-deal met Porsche niet meer zo zeker, Honda in beeld als alternatief'

Red Bull Racing is bang dat Porsche te veel invloed krijgt wanneer de samenwerking vanaf 2026 ingaat. Dat meldt het doorgaans goed geïnformeerde Auto, Motor und Sport maandagochtend. Het Duitse automerk zou graag vijftig procent van de overkoepelende organisatie Red Bull Technology willen overnemen, maar niet iedereen in Milton Keynes zit daarop te wachten.

Waar eerst nog werd gesproken over een droomhuwelijk en de deal 99 procent rond zou zijn, spreekt adviseur Helmut Marko nu van een 'complexe situatie'. Teambaas Christian Horner beaamt die woorden. 'Er moeten nog veel details worden opgehelderd. Porsche is welkom, maar de zaak is niet zo eenvoudig. Ik hoop dat de onderhandelingen tot een goed einde zullen komen.'

Dat de zaak niet zo eenvoudig is, zoals Horner zegt, komt door de gewilde invloed van Porsche in Red Bull. Een halve overname van Red Bull Technology zou op de planning staan en Dietrich Mateschitz, de grote baas van het energiedrankjesmerk, zou al zijn zegen hebben gegeven. Marko, Horner en ook ontwerper Adrian Newey zijn echter voorstander van meer onafhankelijkheid.

Het is de reden dat iedereen zo blij was met de fabrieksdeal met Honda in 2019 en dat Red Bull Powertrains medio vorig jaar werd opgericht. Die onafhankelijkheid moet in de ogen van het eerder genoemde drietal behouden blijven. Red Bull wil liever de omstandigheden voor zichzelf verbeteren in plaats van luisteren naar wat een groot automerk te zeggen heeft. Alternatieven voor Porsche worden daarom overwogen.

Red Bull bekijkt alternatieven; Honda in beeld

Honda is het meest logische alternatief. De Japanners willen terugkeren in 2026, wanneer de nieuwe motorreglementen ingaan, en kennen Red Bull natuurlijk al. Daarnaast ligt de Oostenrijkse renstal al op schema voor 2026, omdat de eerste eigen motoren al worden getest op de testbank. Een terugkeer van Honda maakt Red Bull Powertrains wel overbodig en de Japanners willen geen hulp van een externe partij bij het bouwen van de motor.

Porsche vertrouwt daarentegen volledig in de expertise van Red Bull op motorisch gebied en wil het team hier wel zijn gang laten gaan. Porsche zou dan gewoon kunnen focussen op het bouwen van het elektrische gedeelte van de krachtbron. Het motto: iedereen moet doen waar zij goed in zijn. Dus of het nu Porsche of Honda wordt: het is niet zo makkelijk.

Er is nog een derde optie: Red Bull neemt het heft volledig in eigen handen en gaat gewoon verder met Red Bull Powertrains, zonder een samenwerking met een grote autofabrikant. 'We kunnen nu zelf onze eigen motor bouwen', bevestigt Horner. 'Dan zouden we naast Ferrari het enige team zijn dat de auto én motor ontwikkelt onder één dak.' Red Bull moet het dan wel opnemen tegen de grote merken en een budgetplafond voor de motoren berooft hen van hun macht.

Porsche heeft haast

Red Bull moet wel hopen dat wanneer ze een samenwerking aangaan met een automerk, dat zij er snel bij zijn. De deadline van de FIA voor deelname in 2026 staat op 15 oktober. Dit geldt echter niet voor Red Bull als team, maar wel voor de motorleveranciers. Wie de deadline mist, mag pas een jaar later in 2027 toetreden tot de Formule 1.

Audi, dat op Spa-Francorchamps bekendmaakte in te stappen vanaf 2026, is al wel helemaal gereed voor die deadline. Taak aan hen is nu om een team op te zetten om de motor te bouwen. Bij Porsche moet er nu dus haast achter zitten. Zij willen bovendien alleen met Red Bull in zee gaan. Mocht die deal toch niet doorgaan, dan lijkt een deelname van Porsche helemaal niet meer te gebeuren.

Ruim anderhalf keer je inzet terug als Verstappen de Grand Prix van Zandvoort wint! Als je verantwoord speelt, houd je het leuk. Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws