Verstappen evenaart Senna: twee grootheden met opvallend veel overeenkomsten Formule 1
Formule 1

Verstappen evenaart Senna: twee grootheden met opvallend veel overeenkomsten

Verstappen evenaart Senna: twee grootheden met opvallend veel overeenkomsten

Wanneer de naam Ayrton Senna valt, warmt het hart van iedere F1-fan op. De Braziliaanse legende, drievoudig wereldkampioen, heeft in alle opzichten zijn stempel op de Formule 1 gedrukt en de harten van de fans veroverd. De imposante statistieken van Senna blijven een uiterst bijzondere maatstaf voor F1-grootheden, waaronder Max Verstappen, die met zijn overwinning in Canada op gelijke hoogte is gekomen met Senna. Beiden hebben nu 41 overwinningen achter hun naam staan. Met deze unieke mijlpaal voor Verstappen brengt F1Maximaal deze twee grootheden in kaart.

De namen Senna en Verstappen waren voor een korte periode gezamenlijk op de grid te vinden. Hoewel iedereen graag de hedendaagse superster Max Verstappen naast de superster van weleer had gezien, was het vader Jos Verstappen die met Senna te vinden was op de grid. Wie had gedacht dat de zoon van eerstgenoemde ongeveer dertig jaar later het aantal overwinningen van misschien wel de beste coureur aller tijden zou evenaren?

Beide coureurs zijn alom geprezen voor hun natuurtalent, slimmigheden en gedrevenheid en kunnen geweldige cijfers voorleggen. Hoewel statistieken vaak niet alleszeggend zijn, geven ze een concrete uitdrukking aan bovengenoemde eigenschappen. Uiteindelijk zijn de prijzen, roem en glorie de dingen waarvoor men strijdt, vandaar dat in dit artikel ook enkele statistieken vergeleken zullen worden, met daarbij de notie dat deze nooit het hele verhaal vertellen. De tijd verandert, en daarmee de omstandigheden ook.

Eerste parallel: opbouw racewinsten

41 racewinsten komen natuurlijk niet uit de lucht vallen. Om aantallen zoals deze te behalen, is een constante aanwezigheid aan de top vereist. Opvallenderwijs kent de weg van beide heren naar 41 racewinsten enigszins overeenkomsten. Verstappen begon zijn F1-carrière bij Toro Rosso en behaalde daar in zijn debuutseizoen geen overwinning. Dit was ook schier onmogelijk met het materiaal dat hij had natuurlijk. Bij Senna vergeten we soms ook dat er een weg moest worden afgelegd naar de top. De charismatische coureur is met zijn legendestatus voornamelijk door zijn tijd bij McLaren in het geheugen gegrift. Echter heeft ook hij zijn eerste seizoen geen overwinning weten binnen te slepen, in een vergelijkbare situatie als Verstappen: zijn auto, de Toleman, was geen racewinnaarsmateriaal.

Na zijn intrede in de Formule 1 bij Toleman, maakte Senna al snel de overstap naar Lotus. Daar behaalde hij drie seizoenen achtereenvolgend twee overwinningen. Bij Verstappen waren zijn eerste vijf seizoenen bij Red Bull Racing vrij constant met een tot drie overwinningen per seizoen. Wanneer echter beide coureurs topmateriaal in handen krijgen, zijn ze ongenaakbaar. Senna won in zijn eerste vier seizoenen bij McLaren minimaal zes races per seizoen. Verstappen won plots tien races, vijftien races en wie weet hoeveel dit seizoen. Hierbij is wel belangrijk te vermelden dat in de tijd van Senna, de seizoenen een stuk minder races bevatten en dat hij een andere legende naast zich had: Alain Prost.

Ayrton Senna met Mika Hakkinen op het podium in 1993.
Ayrton Senna met Mika Hakkinen op het podium in 1993.

Winstpercentages nagenoeg gelijk

Als we dan kijken naar het aantal racestarts en de daaruit volgende winstpercentages, valt op dat deze bijna gelijk zijn. Senna verreed 161 Grands Prix gedurende zijn carrière, terwijl Verstappen, na zijn overwinning in Canada, op 170 starts staat. Beide heren behaalden 41 overwinningen, hetgeen resulteert in een winstpercentage van 25,47% voor Senna en 23,98% voor Verstappen. Hierbij moet natuurlijk gezegd worden dat Verstappen nog ruim de tijd heeft om zijn winstpercentage op te krikken. Hij zou zelfs nog dit seizoen het percentage van Senna kunnen evenaren en voorbijgaan. Bij de Braziliaan hadden natuurlijk ook nog vele overwinningen kunnen volgen, wie weet hoe het was afgelopen als hij niet was omgekomen bij zijn crash in Imola.

Vermogen om te maximaliseren

Beide heren weten wat het is om niet in de beste auto te zitten. Verstappen maakte enkele frustrerende jaren mee bij Red Bull, waarbij zijn team vaak Mercedes (en Ferrari) voor zich moest dulden. Ook Senna weet wat het is om tegen groteren op te boksen. In zijn tijd bij Lotus was hij vaak in de kwalificatie snel, maar werd hij gedurende de race aangevallen door snellere bolides. Wat beide heren gemeen hebben, is dat ze met hun mindere materiaal op de een of andere manier toch eremetaal konden binnenslepen.

De jonge Nederlander behaalde enkele knappe podiumplaatsen, ongeveer een derde van zijn totaal, in de tijd dat hij tegen Mercedes en Ferrari moest opboksen. Senna deed dit in zijn Lotus en zelfs met zijn Toleman, toen hij Williams, McLaren en Ferrari moest bevechten en zo bijna een kwart van zijn podiumplaatsen behaalde. Naast zijn 41 overwinningen heeft de Braziliaan nog 39 podiumplaatsen op zijn naam staan. De man die soms met hem in vergelijking wordt getrokken, Verstappen, heeft er 43 naast zijn 41 overwinningen.

Verstappen bij zijn eerste zege in 2016.
Verstappen bij zijn eerste zege in 2016.

Senna als ultiem kwalificatiebeest

Daar waar Verstappen eigenlijk relatief weinig op poleposition belandde, was Senna juist een coureur die extreem dominant was in kwalificaties. De Braziliaan heeft er maar liefst 65 achter zijn naam staan, terwijl Verstappen er 'maar' 24 heeft. De Nederlander reed natuurlijk jarenlang in een auto die simpelweg niet de snelheid had om in de kwalificatie als eerste te eindigen. Pas de afgelopen jaren begon de teller echt op te lopen. Senna had in zijn tijd bij Lotus wel de beschikking over een kwalificatiemonster en wist zo vijftien polepositions in de wacht te slepen. In zijn tijd met Prost bij McLaren, in 1988-1989, toonde Senna zijn klasse op de zaterdagen. Hij scoorde 26 polepositions in 32 Grands Prix.

Verstappen staat wat minder te boek als kwalificatiebeest, maar wist wel even vaak te winnen. Veel van zijn overwinningen kwamen van de tweede en derde startplek op de grid, sommigen zelfs nog van een stuk lager. Vaak wordt ook de vergelijking met Senna getrokken, juist ook door de agressie en een soort zesde zintuig tijdens de races. Bijzonder ook op de natte baan staan beide coureurs te boek als absolute koningen. Een moment waarop de vergelijking tussen beiden definitief ontstond, was de Grand Prix van Brazilië in 2016. Met een uitzonderlijke wagenbeheersing en weergaloze inhaalacties op natte baan, dachten de Braziliaanse fans terug aan hun grote held.

De ultieme uitdaging

Er blijven altijd nieuwe uitdagingen. Met alle bijzondere momenten, cijfers en records hebben beide coureurs al ongelofelijke prestaties neergezet. Echter is er nog een ultieme uitdaging waarmee beide coureurs in verband zijn gebracht. In 1988 wist McLaren vijftien van de zestien races te winnen. Bijna had de renstal alle overwinningen in een seizoen op zijn naam gezet, ware het niet dat Senna uit de race werd gekegeld door een achterblijver. De uitdaging ligt er vandaag de dag ook nog voor Verstappen: kan hij met Red Bull het eerste team worden dat alle races in een seizoen wint? De vliegende start en de dominantie tot op heden hebben flink olie op het speculatieve vuur gegooid. De tijd zal moeten uitwijzen of Verstappen met zijn team dit unieke record kan neerzetten. De evenaring van het aantal overwinningen van Senna is in ieder geval een grote eer, die Verstappen niet ontoevallig toevalt.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws