Voorbeschouwing GP VS | Mercedes moet op verzakkend asfalt favorietenrol waarmaken Formule 1
Formule 1

Voorbeschouwing GP VS | Mercedes moet op verzakkend asfalt favorietenrol waarmaken

Voorbeschouwing GP VS | Mercedes moet op verzakkend asfalt favorietenrol waarmaken

Deze week maakt de Formule 1 de grote oversteek over de Atlantische Oceaan, want de Grand Prix van de Verenigde Staten staat voor de deur. Het raceweekend in Texas is het begin van de laatste zes races van het seizoen, dus de spanning in het kampioenschap is hoger dan ooit. In deze voorbeschouwing beantwoordt F1Maximaal al jouw vragen over de Grand Prix van de Verenigde Staten.

Komend weekend zal er worden geracet op het Circuit of the Americas (COTA, red.) in Austin, Texas. Het circuit is nog vrij jong, want deze maand blaast het slechts elf kaarsjes uit. Het idee voor de bouw van het markant stukje asfalt ontstond bij de Amerikaanse zakenman Tavo Hellmund, die heil zag in het faciliteren van de Formule 1. Het circuit is namelijk echt bedoeld om de Formule 1 weer terug te halen naar Amerika en met succes: een maand na de opening van de baan zaten er zo'n 117.000 mensen op de tribune voor de eerste Texaanse Formule 1-race.

Een opvallend aspect van de baan is het hoogteverschil. In totaal is het verschil tussen het hoogste en laagste punt zo'n 40 meter, dat is net zo lang als 300 gestapelde Red Bull-blikjes. Met name het hoogteverschil tussen de laatste en eerste bocht is spectaculair te noemen. Verder kenmerkt het circuit zich door de imposante lange toren in het midden van het circuit.

Het Circuit of the Americas in Austin, Texas
Het Circuit of the Americas in Austin, Texas

Het circuit in Austin is mede ontworpen door Hermann Tilke en dat is goed te zien aan de verfijnde technische bochten, in combinatie met snelle bochten en lange rechte stukken. De grote variatie aan circuitaspecten laat zich al gelden in sector 1, die begint met een lang recht stuk en een scherpe eerste bocht: een goede plek voor een inhaalactie. De auto's kunnen hier tevens laat remmen, omdat het rechte stuk helemaal omhoog loopt.

Spectaculaire bochtencombinatie in eerste sector

Bocht 2 is al meteen het begin van een pijlsnelle en spectaculaire bochtencombinatie, waarbij de Formule 1-auto's op hoge snelheid van links naar rechts slingeren. Zeker met een volle tank is dit gedeelte tricky, en aan het begin van de race zullen de coureurs dus een stuk voorzichtiger moeten zijn. Yuki Tsunoda noemt de bochtencombinatie van bocht 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 en 9 'een heuse achtbaan'.

De tweede sector is een stuk simpeler dan de eerste, want na de snelle chicane volgt een kort recht stuk, bocht 11 (de langzaamste bocht op het circuit, red.) en het langste rechte stuk van het circuit inclusief DRS-zone. Mede door de lengte van het circuit en doordat de auto's flink in de remmen moeten voor bocht 12 lijkt inhalen hier het gemakkelijkst. Het tweede circuitdeel eindigt vervolgens met wederom een nieuwe bijzondere bochtencombinatie.

De derde sector begint met drie langzame, relatief krappe bochten, waarna er, voor de verandering, drie snelle bochten naar rechts volgen. Twee haast rechte bochten naar links sluiten dan het circuit af, waarna de finishlijn al heel vroeg op het rechte stuk zal worden bereikt. Dit laatste aspect zorgt ervoor dat de coureurs zich tijdens de kwalificatie geen zorgen hoeven te maken over hun exit richting het rechte stuk, een andere benadering dan dat ze bij die bocht gewend zijn.

Flinke hobbels, maar geen flinke achtervleugels

De Formule 1-teams zullen wat betreft de set-up van de auto's kiezen voor een relatief neutrale combinatie. Het circuit vergt van de bolides namelijk veel topsnelheid, maar ook een hoop downforce voor de verschillende bochtencombinaties. Het winnende team zal dan ook de beste verhouding tussen die twee uitersten vinden, net als een goede balans in de auto om in de snelle bochten zo veel mogelijk gas te kunnen geven. Wat ook een rol gaat spelen op COTA zijn de hobbelige stukken op het circuit. Doordat de baan op een moerasgebied is gebouwd, verzakken veel baandelen, waaronder het rechte stuk over start-finish. De teams zullen dus goed kijken naar de vering en het chassis om hier zo goed mogelijk mee om te gaan.

De hobbels op het Circuit of the Americas zijn vooral goed te zien bij beelden van de MotoGP:

Verstappen heeft voorsprong, maar voor hoelang?

Momenteel leidt Max Verstappen het kampioenschap, maar die voorsprong is niet bepaald riant. De Nederlander heeft 262,5 punten achter zijn naam en dat is 'slechts' zes punten meer dan aartsrivaal Lewis Hamilton. Zodoende staan Mercedes en Red Bull Racing onder hoogspanning, al helemaal omdat er na komend weekend nog maar vijf races te gaan zijn. Elke DNF of botsing kan dus bepalend zijn en het is niet uit te sluiten dat het net als in Groot-Brittannië en Italië tussen de twee titanen mis zal gaan.

Zelf weet Verstappen nog niet waar hij zal staan ten opzichte van Hamilton in Texas. 'Onze auto is competitief, maar je moet hem altijd vergelijken met die van Mercedes. Dat is het grote vraagteken waarmee we elke race dit seizoen ingaan. Hopelijk kunnen we het gevecht aangaan en de leiding in de titelstrijd behouden. Elke week biedt weer nieuwe uitdagingen en er kan in een race veel gebeuren', zegt de Red Bull-coureur in de voorbeschouwing van zijn team.

Bekijk hier de huidige top 5 in het Formule 1-kampioenschap:

Door: Maurits Kappetijn

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws