Waarom Monaco een droomweekend was voor Verstappen Max Verstappen
Max Verstappen

Waarom Monaco een droomweekend was voor Verstappen

Waarom Monaco een droomweekend was voor Verstappen

Een autoafstelling die niet bij hem past, verslagen door teamgenoot Sergio Pérez en een boze vader. Volgens velen was de Grand Prix van Monaco een dramatisch raceweekend voor Max Verstappen, tóch zou je ook het tegendeel kunnen bewijzen. Je zou zelfs kunnen stellen dat Monaco een droomweekend was voor Verstappen in zijn strijd om de wereldtitel met Charles Leclerc.

In de vrije trainingen op vrijdag was al wel duidelijk dat Verstappen niet helemaal tevreden was met de afstelling van zijn auto. De Nederlander klaagde weer over het ontbreken van bite aan de voorkant van zijn auto zoals we dat ook al in Australië hebben gehoord en kwam duidelijk tekort tegenover Leclerc. Dit betekent dat Verstappen aan de voorkant te weinig downforce heeft op zijn auto en dat daarmee de auto moeilijk instuurt op het bochtige stratencircuit van Monaco.

In de kwalificatie was dan het dan ook Leclerc die drie tienden sneller was dan Pérez, Verstappen en Sainz en leek daarmee op weg naar een soevereine overwinning. Toch sloeg de vloek van Monaco toe voor Leclerc en wist Red Bull Racing te profiteren en Pérez naar de overwinning te leiden.

De filosofie van Red Bull in 2022

Allereerst moeten we kijken naar de nieuwe filosofie van Red Bull Racing in 2022. Na de race in Miami, die door Verstappen werd gewonnen, zei Christian Horner dat zijn team duidelijk voor een andere aanpak heeft gekozen dit jaar. 'We hebben dit jaar voor een andere filosofie gekozen dan voorgaande seizoenen waarbij we meer topsnelheid hebben maar daarvoor ook downforce moeten inleveren.'

'Op sommige circuit zullen we sneller zijn dan Ferrari maar op andere circuits, zoals Monaco zullen we het moeilijk hebben', zo zei de teambaas van Verstappen bij Sky Sports F1. Dat Red Bull nu juist deze race heeft gewonnen en Verstappen juist op deze baan is ingelopen op Leclerc is zegen nummer één.

Gezien de opmerkingen van Horner en het feit dat Red Bull steevast de snelste is in de speed traps op het rechte stuk is het dus duidelijk dat het team heeft gekozen voor meer topsnelheid. De reden is ook niet zo moeilijk te verklaren omdat het team in de jaren daarvoor op het rechte stuk voorbij werd geblazen door de Mercedessen. Bovendien verklaart dat de onstabiele voorkant op hoge downforce-circuits zoals in Monaco en Melbourne, waar Verstappen de nodige klachten had.

Pérez en Leclerc, de dubbelslag voor Verstappen

Het feit dat Pérez heeft gewonnen in Monaco is óók een zegen voor Verstappen. De Mexicaan moest in Barcelona nog wijken voor zijn teamgenoot en was daar als vanzelfsprekend niet blij mee. Na vorig seizoen, door eigen toedoen, tweede viool hebben moeten spelen is Pérez dit jaar sterker voor de dag gekomen. De Red Bull-coureur zit er goed bij en alle lof over zijn prestaties in Monaco zijn terecht. Hij was sneller dan Verstappen afgelopen raceweekend en hij deed het gewoon erg goed.

Elke coureur wil de historische Grand Prix van Monaco winnen en het feit dat Pérez als eerste Mexicaanse coureur daarin is geslaagd is een topprestatie voor hem. Ondanks dat Pérez een verdienstelijke Formule 1-coureur is, komt hij toch niet in de buurt van Verstappen als we naar de cijfers kijken. De realiteit is dat de Nederlander met 25-4 voorstaat in het onderlinge kwalificatieduel sinds dat de twee teamgenoten zijn, en dat Verstappen wereldkampioen is geworden en meer punten over een geheel seizoen behaald heeft, weten we ook.

De opmerkingen van Horner en Helmut Marko dat Pérez meedoet om het kampioenschap zijn leuk voor de statistieken, maar niet meer dan dat. De Mexicaan is echter wel de beste teamgenoot die Verstappen tot nog toe gehad heeft en helpt de Nederlander en Red Bull waar het moet. Dat de Mexicaan een nieuw contract heeft gekregen is volkomen terecht en met zijn overwinning in Monaco daarbij opgeteld zal Pérez zeer goedgehumeurd zijn.

En laat dat nou net datgene zijn wat Verstappen nodig had; een teamgenoot die zich gewaardeerd voelt bij zijn team, de punten afsnoept van de Ferrari-coureurs wanneer de Nederlander er een keer niet bij zit én toch de teamgeest heeft om Verstappen te helpen. Zege nummer twee in de zak, Pérez en Verstappen zijn voor de rest van het seizoen maatjes en niet Verstappen maar de Ferrari-coureurs zullen te vrezen hebben voor de Mexicaan.

Pérez rijdt voor Verstappen op P3 aan het begin van de race in Monaco.
Pérez rijdt voor Verstappen op P3 aan het begin van de race in Monaco.

Verstappen rijdt als een wereldkampioen

Verstappen liet in Monaco weer zien een betere coureur te zijn geworden. Waar de meesten uitlichtte dat de Nederlander niet snel genoeg was, wordt er voorbijgegaan aan het groeiende karakter van de coureur. Verstappen liet in Monaco vooral zien weer een stap te hebben gezet in zijn volwassenheid. De Red Bull-coureur is er meerdere keren afgevlogen in Monaco en weet als geen ander hoe de smalle baan in Monte Carlo kan pijnigen.

Waar hij in voorgaande jaren, vorig jaar uitgezonderd, liet zien vaak over het randje te gaan, zette de Nederlander dit jaar geen stap verkeerd. De wereldkampioen rijdt nu echt als een wereldkampioen en vermijd de risico's. Natuurlijk was hij gefrustreerd met het resultaat in de kwalificatie en schold hij even wat over de boordradio na de rode vlag in Q3, maar hij voegde er meteen wat aan toe: 'Ach ja, dit is typisch Monaco hè?' De Nederlander zit duidelijk goed in zijn vel, hij rijdt tegen zijn maatjes Leclerc, Sainz en Pérez en wordt op handen en voeten gedragen bij Red Bull.

De volwassenheid zorgde er voor dat Verstappen wederom een foutloze race reed en Red Bull de schadeformulieren nog niet heeft hoeven te gebruiken dit seizoen. Ja, Verstappen heeft in Miami de muur geschampt en in Barcelona een ritje door het grind gemaakt, maar de voorvallen zijn niet noemenswaardig en hebben amper voor schade gezorgd. Geen schade rijden is cruciaal dit seizoen want met het budgetplafond wat samenvalt met een maatschappij die torenhoge inflatie kent, telt elke euro. Zege nummer drie, dus.

Verstappen pakte in Monaco zijn 65e podium en evenaarde daarmee voormalig Red Bull-protegé Sebastian Vettel. `Bovendien eindigde de Nederlander alle races die hij met een functionerende auto uitreed naar het podium. Sterker nog, hij won ze allemaal op de Grand Prix van Monaco na. Verstappen heeft een natuurtalent met zijn snelheid en technische kennis van racen, het enige waar de Nederlander nog kan groeien is volwassenheid en het beheersen van zijn emoties en dat doet hij elk seizoen beter.

Verstappen ligt na Monaco op koers voor de wereldtitel

De laatste zege voor Verstappen is de wederopstanding van Sainz in Monaco. De Spanjaard had, samen met Alonso, wél het juiste inzicht om meteen naar droogweerbanden te wisselen. De Ferrari-coureur kende een moeizame start van het seizoen en maakte fouten. In Monaco stond er weer de solide coureur die we in Sainz kennen. Alhoewel hij misschien niet de absolute snelheid heeft van Leclerc, kan hij het zijn teamgenoot wel moeilijk maken.

De oud teamgenoot van Verstappen deed de wereldkampioen een dienst door vóór Leclerc te finishen en daarmee ook de nodige punten van de Monegask af te snoepen. Alhoewel de omstandigheden ongelukkig waren voor Leclerc, had hij daar ook zelf schuld aan. Wanneer beiden net zoals Sainz hadden aangegeven dat het tijd was voor droogweerbanden, dan hadden beide coureurs deze ook gekregen.

Jos Verstappen zette de boel weer even op scherp in zijn wekelijkse column en dat is zijn goed recht. Verstappen senior heeft geen gebrek aan ambitie en de wereldtitel heeft dan wel de droom waargemaakt die hij voor zijn zoon in gedachten had, maar nu is de lat verlegd. Zowel Max als zijn vader Jos zijn uiterst competitief, zo is Verstappen junior ook erg actief in simracen en scheldt daar ook de microfoon vol wanneer het niet naar wens gaat. De column van Verstappen senior heeft veel sensationele aandacht gekregen, alsmede de 'potentiële' wereldkampioen Pérez, maar we zullen het bij een overwinning van Verstappen in Baku alweer zijn vergeten.

Verstappen senior heeft Red Bull even op scherp gezet, dat zijn zoon toch echt de nummer één is bij het team. Toch bewees Red Bull Verstappen een dienst door Pérez weer terug in de 'team spirit' te brengen met een cadeautje. We gaan van de langzaamste baan van de F1-kalender naar één van de snelste in Baku. Wanneer de auto heel blijft, kan Verstappen op de bovenste trede van het podium belanden. Alhoewel de Grand Prix van Monaco dramatisch leek, was het eigenlijk een droomweekend voor Verstappen en heeft hij de wereldbeker al met een paar vingers vast.

Verstappen grote favoriet voor zege in Azerbeidzjan | Ruim 2x je inzet terug bij een Nederlandse zege

Let op: Gokken kan verslavend zijn, speel bewust 18+, hands24

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws