Doornbos ziet het gebeuren: 'Verstappen is gaan zitten met Mercedes en zei: vertel me jullie plannen' Formule 1
Formule 1

Doornbos ziet het gebeuren: 'Verstappen is gaan zitten met Mercedes en zei: vertel me jullie plannen'

Doornbos ziet het gebeuren: 'Verstappen is gaan zitten met Mercedes en zei: vertel me jullie plannen'

Oud-coureur Robert Doornbos weet niet zeker of Max Verstappen Red Bull Racing gaat verlaten, maar als hij gaat, liggen er zeker plannen klaar. De voormalig Red Bull-coureur zegt dat Verstappen om de tafel is geweest met Mercedes en heeft gevraagd naar hun plannen voor 2026 en daarna, aangezien de technische regels vanaf dat seizoen weer over de kop gaan. Volgens Doornbos heeft Helmut Marko toestemming gegeven voor het gesprek.

Terwijl Verstappen zelf de geruchten al meerdere keren de kop in heeft gedrukt door aan te geven dat hij niet van plan is om te vertrekken bij Red Bull, blijft de paddock in de ban van een mogelijke overstap van de Nederlander naar Mercedes. Teambaas Toto Wolff weet het zelf ook: de kans is erg klein nu Mercedes weer geen goede auto heeft. Echter draait de overstap niet om dit seizoen of volgend seizoen, maar om de jaren daarna. Dan gaan de reglementen weer over de kop en kan het zijn dat Red Bull niet meer zo dominant is als ze nu is. Doornbos denkt dat de onrust achter de schermen een rol speelt bij de hele situatie.

'Het is heel knap dat de coureurs, de monteurs, de ingenieurs, dit allemaal volhouden, deze prestaties', zegt de oud-coureur in Ziggo Sport Race Café. 'Er is daar nu veel wrijving. Het proces loopt door, maar je krijgt wel kampjes binnen het team. Op een gegeven moment is dat funest. Als het vertrouwen weg is, dan gaan mensen hun eigen toekomst bepalen. Max is gaan checken, ja, Vermeulen praat even met Ferrari en dan even ergens anders, en dan even daar, maar Max is één op één gaan zitten met Mercedes en heeft gezegd: vertel me jullie plannen', zegt Doornbos. 'Dat wil je weten, of ze die slag van 2014 weer kunnen pakken. Die wil je ook pakken.'

'Zoveel macht heeft hij'

Mercedes was vanaf 2014 dominant, al wordt getwijfeld aan het algehele pakket van de Duitse renstal. Sommigen denken dat slechts de hybride-motor goed was, en dat het de rest van de tekortkomingen betreffende het chassis verbloemde. Aan de andere kant doet dat er niet toe als een team blijft winnen. 'Marko heeft toestemming gegeven dat Max daarover ging praten', voegt Doornbos toen. Presentator Rob Kamphues vraagt Van der Zande om dat uit te leggen. 'Ik heb nu ook in mijn contract staan dat ik tot september met geen enkel ander team mag praten. Maar als je het vraagt of je een gesprek mag voeren en je team geeft toestemming, dan kan het', verklaart Van der Zande.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

max verstappen redbull japan2024 kwalificatie
Doornbos denkt dat Verstappen op de koffie is geweest in Brackley. (Foto: Red Bull Content Pool/Getty Images)

'Het bijzondere aan het verhaal met Max, is net een beetje als dat met Senna en Prost. Zij hebben zo'n overmacht, ze zijn zo belangrijk voor het team, zij kunnen alles maken. Als hij een éénjarig contract wil tekenen, dan krijgt hij het. Als hij vijf jaar wil, krijgt hij vijf. En dat is het bijzondere', wijst Van der Zande aan. 'Dan komt Wolff gewoon met een blanco cheque', zegt Ziggo Sport-reporter Jack Plooij. Wolff wil er immers alles wel aan doen om Verstappen binnen te halen. 'Er is niet gezegd wanneer hij gaat, maar er is een plan voor als hij gaat', benadrukt Doornbos. 'Als hij zou gaan, dan zou een jaar wennen wel wenselijk zijn.' Dat zou betekenen dat Verstappen volgend jaar naar Mercedes kan gaan.

'Zelfs Alonso wilde daar niet heen'

Doornbos realiseert zich wel dat de overstap naar Mercedes op dit moment heel vergezocht overkomt. De Duitse renstal kampt al drie jaar met een lastige bolide en heeft op dit moment P4 in het klassement in handen, terwijl Red Bull bovenaan staat. 'Mercedes zit wel ver off the pace', zegt de oud-coureur. 'Zelfs Alonso gaf aan dat hij niet zou weten waarom hij daar wilde tekenen.' Het is dan ook niet gezegd dat Mercedes haar problemen volgend jaar wel opgelost heeft. Dat is een risico dat Verstappen zou moeten nemen, mocht hij wel bij Red Bull weg willen. Rob van Gameren denkt echter niet dat de Nederlander een jaar nodig heeft om te wennen. 'Dat zag je bij Red Bull ook, die eerste race won hij, hij hoeft niet te wennen, hij is een ander soort mens', zegt Van Gameren. 'Hij kan die overstap in één keer maken', knikt Doornbos.

Meediscussiëren? Klik hier om je te registeren!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws