Red Bull Racing wil in 2021 de titelstrijd aangaan met Mercedes. Op technisch gebied wordt er deze winter dus flink gesleuteld in Milton Keynes om te zorgen dat ze volgend jaar vanaf race één op gelijke voet staan met de Duitse rivalen. Volgens La Gazzetta dello Sport wordt er flink aan getrokken in Groot-Brittannië. Er wordt gesproken van een verbeterde achterwielophanging, een totale revisie van de versnellingsbak en een flexibelere achtervleugel.
Volgend jaar introduceert Red Bull een bolide met de naam RB16B. Dat de Red Bull zo gaat heten, geeft aan dat het team het ziet als een evolutie van de RB16, en niet als een nieuwe bolide, zoals Mercedes en Ferrari het wel zien. 'Adrian Newey motiveerde deze keuze door te wijzen op het feit dat er te veel onderdelen overgeheveld worden naar het nieuwe ontwerp - daarom kan de 2021-auto niet als nieuw concept gezien worden', stelt Paolo Filisetti, werkzaam voor het sportmedium.
Wat ging er mis in 2020?
Afgelopen seizoen kende de Oostenrijkse renstal wederom een matige start. Volgens Filisetti is dit te verklaren door het feit dat Red Bull moest wennen aan een filosofie die alleen Mercedes echt meester was vorig jaar. In 2020 adopteerde Red Bull namelijk de dunne neus, met een cape eronder, duidelijk geïnspireerd door die van de Duitsers. Het grootste idee hierachter was om de luchtstroom te gebruiken die op het middenstuk van de voorvleugel valt.
Op papier had deze keuze voor meer neerwaartse kracht moeten zorgen. In de realiteit bleek het moeilijker te liggen: 'Het toont aan dat de optimale oplossing voor de ene auto niet per se vertaalt naar de beste keuze voor een van de andere ontwerpen', stelt de redacteur van de Italiaanse krant. Een groot deel van het 2020-seizoen gedroeg de achterkant van de bolide zich hierdoor nerveus, zoals diverse keren aangekaart is door Max Verstappen.
'Dit wil echter niet zeggen dat de Oostenrijkse renstal de verkeerde weg ingeslagen is', vervolgt de Italiaan. Het was een flinke transitie van de traditionele dikke neus, die aan de onderkant dunner werd, naar het huidige model, waardoor ook de voorwielophanging opnieuw uitgevonden moest worden. Nu Red Bull gewend is aan het ontwerp, zou het kunnen dat ze begin 2021 de opstartproblemen van het afgelopen seizoen achter zich zullen laten.
Red Bull innoveert
De Red Bull-ingenieurs zijn gaan sleutelen in de hoop twee doelstellingen te kunnen voltooien. In 2021 wil men namelijk het downforce-verlies tenietdoen dat de reglementswijzigingen teweegbrengen, maar ook op het effect van de aangepaste Pirelli-compounds anticiperen. Allereerst wil men door met de achterwielophanging die eind 2020 gebruikt is. De aangepaste geometrie van het ontwerp staat toe dat de achteras van de bolide de hoogteverschillen op bepaalde circuits en in bepaalde bochten beter aan kan.
Ten tweede gaat Red Bull de versnellingsbak herontwerpen. Met het vernieuwde ontwerp willen ze zichzelf extra ruimte gunnen voor aanpassingen aan de diffuser (een aerodynamisch component aan de achterkant van de vloer, red.). 'Zo willen ze niet alleen compenseren voor het downforce-verlies door de aanpassingen aan de vloer, maar ook de uitdagingen overkomen die de gewijzigde bandensets met zich meebrengen.'
Om nog meer downforce aan de achterkant te genereren, lijkt Red Bull ook voor een enkele steunpilaar te gaan voor de achtervleugel, in plaats van de twee pilaren die ze in 2020 gebruikten. Zo wordt de auto minder stug en staat het toe dat de luchtstromen die de achtervleugel bereiken, voorspelbaarder zijn. Op deze manier wil het team nóg meer downforce vinden aan de achterkant, terwijl de RB16-B ook wendbaarder moet worden dan haar voorganger, wat in de bochten tevens voor tijdswinst kan zorgen.
Honda met dubbele aanpassing
Tenslotte wordt ook de motorpartner van Red Bull aangehaald. De Honda-motor van 2021 zal een ontwikkeling zijn van de RA620h waarmee men vorig jaar reed. 'Hoewel Honda aangekondigd heeft na 2021 uit de Formule 1 te stappen, hebben ze voor volgend jaar kosten noch moeite bespaard', wordt gesuggereerd. In de verbrandingskamer zijn de Japanners naar oplossingen gaan zoeken, met als resultaat een verbeterde thermodynamische efficiëntie.
Daarnaast hebben ze het elektrische component volledig herzien. Verstappen klaagde afgelopen jaar continu over dat hij in diverse stadia van de races geen beschikking had over het volledige vermogen. 'De hardnekkigste rumoeren zijn veelbelovend en doen vermoeden dat Honda het gevecht aan kan met Mercedes voordat ze afscheid nemen van de sport.'
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties