Vertrek Newey heeft mogelijk gevolgen voor dominantie Red Bull: 'Zeg ik zonder subjectieve beoordeling' Formule 1
Formule 1

Vertrek Newey heeft mogelijk gevolgen voor dominantie Red Bull: 'Zeg ik zonder subjectieve beoordeling'

Vertrek Newey heeft mogelijk gevolgen voor dominantie Red Bull: 'Zeg ik zonder subjectieve beoordeling'

Formule 1-CEO Stefano Domenicali denkt dat het verlies van Adrian Newey op termijn wel eens grote gevolgen zou kunnen hebben voor de dominantie van Max Verstappen en Red Bull Racing. Met het vertrek van de 65-jarige topontwerper raakt het Oostenrijkse team immers misschien wel de beste ontwerper uit de geschiedenis van de sport kwijt.

Het vertrek van Newey bij Red Bull was misschien wel het grootste nieuws van de afgelopen weken. Na negentien seizoenen in Oostenrijkse dienst besloot de Brit dat het genoeg is geweest en in het eerste kwartaal van 2025 kan de 65-jarige aan een nieuw avontuur beginnen, mocht hij daar oren naar hebben. Het vertrek van Newey wordt door velen gezien als een aderlating voor Red Bull, al lijkt men dit bij de kampioensformatie zelf te bagatelliseren. Desgevraagd doet ook F1-CEO Domenicali een duit in het zakje.

'Als zo'n sterk team interne veranderingen ondergaat, dan is het denk ik normaal dat de prestaties kunnen veranderen', zegt de voormalig Ferrari-teambaas in gesprek met Motorsport.com. 'Dat zeg ik zonder subjectieve beoordeling. Ik denk niet dat ik iets vreemds zeg door erop te wijzen dat de dominantie in zijn huidige vorm mogelijk ten einde komt.'

Dominantie Verstappen maakt F1 niet minder interessant

Hoewel hij niet won in Miami is Verstappen nog altijd de belangrijkste kandidaat voor de wereldtitel. In de meeste races verdween de Nederlander namelijk al snel aan de horizon en daardoor zouden velen de F1 minder interessant vinden. Daar is overigens echter niets van terug te zien, zo zegt Domenicali. 'De cijfers vertellen een heel ander verhaal', begint de Italiaan.

'Bijna iedere race op de kalender is uitverkocht, er zijn nog nooit zoveel sponsoren en toeschouwers geweest', vervolgt hij zijn verhaal. 'Verder vind ik het inaccuraat om de inconsistente data wat betreft kijkcijfers te benadrukken. Dat zeg ik omdat de manier om sportevenementen te volgen tegenwoordig veranderd is, en dat geldt niet alleen voor de Formule 1 Grands Prix. Het wereldwijde publiek heeft de beschikking over andere platforms.'

F1 bemoeit zich niet met Horner-kwestie

Tot slot wordt Domenicali ook nog gevraagd naar het onderzoek naar het vermeende grensoverschrijdende gedrag van Christian Horner naar een vrouwelijke collega. Daar heeft de Formule 1 zich niet over uitgelaten en daar was een goede reden voor. 'Als Formule 1 laten we bedrijven, in dit geval teams, de regels en hun interne gedragscodes volgen. Daar nemen ze uiteraard de verantwoordelijkheid voor', zegt de Italiaan. 'Deze affaire heeft enkele emotionele pieken gezien, maar de Formule 1 als geheel heeft hierdoor geen negatieve gevolgen gemerkt.'

'Ik hoop natuurlijk dat alles op correcte wijze wordt afgehandeld en daar hebben we ook om gevraagd, maar we kunnen ons niet bemoeien met een kwestie waar we niets van weten', vindt de Formule 1-CEO. 'Bovendien begeven we ons dan op een gebied dat niet onze verantwoordelijkheid is. Ik weet niet wat de toekomst mogelijk in petto heeft, maar ik kan zeggen dat we eventuele ontwikkelingen nauwgezet volgen', sluit Domenicali af.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws